Facebook lanceert Timeline en breidt Open Graph uit

22 september 2011, 17:43

Tijdens F8, Facebook’s ontwikkelaarsconferentie F8, heeft Facebook aangekondigd dat het de profielen op de schop neemt. De nieuwe versie van de profielen draagt de naam Timeline, en is een visualisatie van je Facebook leven. Naast de Timeline breidt Facebook de Open Graph uit met activiteiten, denk bijvoorbeeld aan het lezen van boeken en het koken van gerechten. Deze activiteiten kunnen automatisch worden gedeeld door middel van apps.

Timeline

De timeline is zoals gezegd een visualisatie van je Facebook leven. De Timeline integreert foto’s, status updates en andere belangrijke gebeurtenissen uit je Facebook leven op 1 pagina. Als gebruiker kun je ook zelf foto’s of informatie in je Timeline toevoegen.

De vernieuwde profielen heeft ook een kaartfunctie. Alle informatie met geo-locatie kan op de kaart worden geplot, en is zo een grafische weergaven van je Facebook leven. Timeline functioneeert als een samenvatting van de meest belangrijkste content die je op Facebook hebt geplaatst.

Onderstaande video illustreert hoe de Timeline eruit gaat zien. Een soort live demo is hier te zien.

De rol van apps

Naast dat de Timeline gevuld kan worden met foto’s, video’s en status updates, spelen ook apps een grote rol. Apps dienen als niche informatie binnen de Timeline. Zo kunnen fotografen bijvoorbeeld hun Timeline vullen met foto apps die na elke genomen foto kunnen worden geüpdatet. Of denk aan Runkeeper die je hardloop tracks visualiseert.

Het doel van dit soort apps is dat ze zijn gebouwd rondom bezigheden van gebruikers. Zoals het hierboven genoemde hardlopen (Runkeeper), maar ook koken (zie screenshot), reizen, lezen van boeken, luisteren van muziek (Spotify), bekijken van films, en ga zo maar door.

Open Graph uitgebreid met ‘activiteiten’

Hiermee kom ik direct op het volgende punt. Facebook wil er voor zorgen dat gebruiker zoveel mogelijk kunnen delen. Dan gebeurde tot nu toe voornamelijk met likes. Het

‘probleem’ met likes is echter dat het een verbintenis impliceert. Echter, niet elk boek dat je leest vind je leuk. Van niet elke film die je hebt gekeken wil je je vrienden laten weten dat je die leuk vindt.

Om deze reden breidt Facebook de Open Graph uit met activiteiten. Deze updates verschijnen automatisch in de ‘ticker’ die rechts in het scherm zichtbaar is. De updates verschijnen niet in het nieuwsoverzicht. Zo zullen al deze activiteiten de newsfeed niet vervuilen. Apps kunnen in het vervolg niet meer keer op keer om permissie om iets te posten vragen. In plaats daarvan vermeld het permissie scherm exact wat er gedeeld zal worden wanneer je de app toestemming geeft. Daarna hoef je er niet meer naar om te kijken.

Onderstaande video laat zien hoe deze activiteiten in combinatie met apps updates pushen naar Facebook:

800 miljoen gebruikers

Hoewel de introductie van Andy Samberg vooral lachen gieren brullen was, maakte hij wel bekend dat Facebook op dit moment meer dan 800 miljoen gebruikers telt (het aantal gebruikers dat in de afgelopen 30 dagen heeft inlogd). Een indrukwekkend aantal van 500 miljoen gebruikers logt elke dag in! Daarbij werd tijdens #F8 bekend gemaakt dat er 350 miljoen unieke mobiele gebruikers zijn.

Screenshot Timeline

Om een idee te krijgen van hoe de Timeline er in de praktijk uit gaat zien, zie die van @marketingfacts hieronder (of bekijk die van Erik of mijzelf):

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

6 Reacties

  Kevin van der Veer

  Wanneer komt de toevoeging van Spotify in Facebook?


  22 september 2011 om 18:16
  media

  Complimenten Danny voor snelle berichtgeving!

  Was vooral onder de indruk van de nieuwe mogelijkheden op gebied van open graph. Het lijkt er op alsof de digital life aggregator waarover we jaren geleden spraken nu realiteit gaat worden. Vraag is nog wel hoe Facebook omgaat met privacy. Ik wil niet dat iedereen al mijn activiteiten kan volgen. Als facebook een functionaliteit als Google+ Circles (bepaalde zaken alleen toegankelijk voor bepaalde groepen volgers) zou kunnen toevoegen zijn we al een heel eind!


  22 september 2011 om 18:56
  walterkort

  Dank voor het duidelijke artikel Danny!

  Gaat idd nu steeds belangrijker worden om bewust te zijn wat je publiekelijk maakt en misschien alleen wilt delen met een bepaalde groep mensen.

  @Marco de lijsten van Facebook hebben in de huidige versie al een verbeterde functie gekregen. Zo kun je natuurlijk voor elke status update specifieke uitzonderingen maken n.à.v. lists. En via accountinstellingen -> toepassingen kun je per toepassing (dat zullen dan ook de activities worden neem ik aan) aangeven wie het wel en niet kan zien.


  23 september 2011 om 04:07
  Remi

  Interessante ontwikkelingen!

  Die vergaande integratie van diensten valt en staat met de hoeveelheid controle die je als gebruiker hebt. Ben benieuwd hoe dat geregeld is.


  23 september 2011 om 04:59
  yolan heering

  tot mijn stomme verbazing open ik mijn facbook account en heb ik ineens tijdlijn wat ik nooit heb geactiveerd.

  hoe krijg ik mijn oude acoount lay out terug oftewel hoe deactiveer ik tijdlijn? Ik wil dit niet! help!! dank alvast, Yolan Heering


  17 augustus 2012 om 17:37
  DannyOosterveer

  De timeline is nu voor iedereen standaard, je kunt niet meer terug schakelen


  17 augustus 2012 om 18:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!