• Mobile
  wordt gesponsord door

iPad 2: De eerste reacties

iPad 2: De eerste reacties

Gisteravond werd hij dan eindelijk geïntroduceerd, de iPad 2. Met de verrassende aanwezigheid van CEO Steve Jobs werden de details van de nieuwe iPad 2 bekend gemaakt. Het gros van de vernieuwingen was echter al van tevoren bekend. Het heeft een snelle dualcore A5 processor, een gewone en een front camera, is dunner en weegt minder dan de originele iPad. De prijs en versies zijn beide gelijk aan die van het origineel. In de VS is de iPad vanaf 11 maart te koop, Nederland volgt op vrijdag 25 maart.

De iPad 2

Met de nieuwe A5 processor claimt Apple dat het apparaat tweemaal zo snel is als het origineel. De graphics performance zou maarliefst 9 keer zo goed zijn. Naast technische verbeteringen verbetert Apple estetisch ook het een en ander aan het apparaat. Zo is het 33 procent minder dik, en is het 15 procent lichter. Een van de belangrijkste nieuwe features is toch wel de twee camera’s. De front camera is een VGA camera dat gebruikt kan worden voor Facetime chats. De camera aan de achterkant kan opnemen in 720p HD video. Wat betreft de software runt de iPad (natuurlijk) de nieuwste versie van iOS, versie 4.3. Deze versie bevat onder andere iTunes home sharing, verbeteringen aan AirPlay, en de mogelijkheid om de functie van de (voorheen) mute knop weer terug in te stellen. Ook bevat de iPad 2 een aantal nieuwe programma’s: Phonebooth (waarmee je foto’s van jezelf kunt maken en deze kunt bewerken), Garageband (muziekbewerking) en iMovie, waarmee video over AirPlay kan worden gestreamt.

Omdat de iPad 2 binnenkort in de winkels ligt heeft Apple de prijs van het origineel verlaagd. De 16 GB iPad zonder 3G-ondersteuning kost voortaan 379 euro, een korting van 120 euro. Voor het oorspronkelijke bedrag koop je nu een iPad met 3G-ondersteuning.

De eerste reacties

De eerste reacties zijn redelijk positief. De discussies op tech-sites als Tweakers en Engadget gaan er heftig aan toe, maar slaan gemiddeld positief uit voor het nieuwste foefje van Apple. Enige bezoekers missen HDMI en USB aansluitingen, of de mogelijkheid om een SD kaart op het apparaat in te lezen. Een blik op een sentiment analyse sinds de introductie laat een zeer positieve trend zien (met dank aan The Webcare Company).

Inmiddels wordt de eerste generatie iPads massaal gedumpt op Marktplaats.nl. De vraagprijs voor de meeste iPads ligt tussen de 300 en 400 euro.

Toch is er ook een groot negatief geluid. Verschillende sites noemen het vooral een “incremental upgrade”. Er zijn dan ook weinig echte verrassingen aan het apparaat. Enkele analisten zijn er dan ook zeker van dat over een half jaar de volgende versie, de iPad 3 gelanceerd zal worden. John Gruber, een van de echte Apple kenners, verwacht ook dat in september de opvolger volgt. Cult of Mac sprak met een anonieme Apple-werknemer die beaamt dat de iPad teleurstelt: “For the iPad 2 don’t get your hopes up too high. That’s all I’m going to say. They’ve had a number of problems along the way, and the third-generation iPad is the one to make a song and a dance about.”


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Het heeft toch een HDMI aansluiting?

  geplaatst op
 • Ja je hebt wel een beetje gelijk. Het is wel mogelijk maar je hebt er een koppelstuk voor nodig die je los moet aanschaffen. Naar verwachting zal die 39 euro kosten.

  geplaatst op
 • Ik verwacht dat dit een boost gaat geven aan Android tablets! Ik weet iig dat ik niet meer voor Apple ga..als ik nu al moetn wachten op USB/HDMI en meerdere aansluiting terwijl de Xoom ALLES al heeft....zou ik dan Apple moeten nemen omdat het Apple is of kies ik voor echt gemak?

  geplaatst op
 • @Robert Ik wacht ook nog wel ff op de Android tablets. Dan maar 2 maanden niet met de hype meegaan en wachten op een OS die lekker open is.

  geplaatst op
 • Ik denk dat het belangrijkste vergeten is en dat is het commerciële succes van de iPad en de daaraan gekoppelde verkoop van Apps. Nog nooit zijn er van een nieuw apparaat zo snel zo veel (15 miljoen) producten verkocht. Zelfs Apple is verbaasd over hoeveel geld ze er mee hebben verdiend. Natuurlijk is er competitie maar verdienen die er ook iets aan. Zoals tijdens de presentatie duidelijk werd gemaakt over de concurrentie uit Korea. "Ja we hebben er 2 miljoen verkocht van producent naar retail, maar hoeveel daadwerkelijk van retail naar consument...." Kortom stof vangen op de schappen. Wat van belang is om ook mee te nemen is de reactie van Samsung op de iPad2. "It's back to the drawing table, again" Kortom Apple heeft en de standaard gezet en de lat weer hoog gelegd. Straks met iPad3 en iPhone5 met Thunderbird aansluitingen zullen ze dat weer doen.

  Ik ben verrast door de snelheid en performance van iMovie en van Garageband. Mijn volgende MacBook is een iPad.

  geplaatst op
 • @Bart van Casteel
  En wat ga jij dan met zo\'n lekkere \'open\' Android tablet doen?!
  Jij als consument merkt totaal geen verschil tussen open of gesloten of je moet een fanatieke porno surfer zijn wsnt dat is ongeveer het enige voordeel wat jij als consument uit zo\'n \'open\' systeem als Android kan halen.
  Verder heeft het alleen voordelen voor programmeurs.
  Maar het blijft natuurlijk interessant om zogenaamd voor \'open\' te gaan ook al weet je niet waarom.
  Er zijn trouwens al genoeg Android gestuurde tablers te koop mijn beste \'kenner\'.

  geplaatst op
 • Trouwens praten over HDMI en USB aansluitingen is hetzelfde als de mensen die ook hier op MF over het ontbreken van Bluetooth klaagden... Bluetooth... Ja... Zit er trouwens wel nu op voor die groep mensen maar floppies bestaan ook nog.
  Apple\'s Airplay is geweldig.

  geplaatst op
 • Had in april de ipad2 gekocht, maar je bent wel heel erg beperkt met een apparaat van Apple. (niet compatible)
  Heb nu ook een Samsung Galaxy Tab, en dat is weer een verademing om mee te mogen werken.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.