iPad 2: De eerste reacties

3 maart 2011, 12:28

Gisteravond werd hij dan eindelijk geïntroduceerd, de iPad 2. Met de verrassende aanwezigheid van CEO Steve Jobs werden de details van de nieuwe iPad 2 bekend gemaakt. Het gros van de vernieuwingen was echter al van tevoren bekend. Het heeft een snelle dualcore A5 processor, een gewone en een front camera, is dunner en weegt minder dan de originele iPad. De prijs en versies zijn beide gelijk aan die van het origineel. In de VS is de iPad vanaf 11 maart te koop, Nederland volgt op vrijdag 25 maart.

De iPad 2

Met de nieuwe A5 processor claimt Apple dat het apparaat tweemaal zo snel is als het origineel. De graphics performance zou maarliefst 9 keer zo goed zijn. Naast technische verbeteringen verbetert Apple estetisch ook het een en ander aan het apparaat. Zo is het 33 procent minder dik, en is het 15 procent lichter. Een van de belangrijkste nieuwe features is toch wel de twee camera’s. De front camera is een VGA camera dat gebruikt kan worden voor Facetime chats. De camera aan de achterkant kan opnemen in 720p HD video. Wat betreft de software runt de iPad (natuurlijk) de nieuwste versie van iOS, versie 4.3. Deze versie bevat onder andere iTunes home sharing, verbeteringen aan AirPlay, en de mogelijkheid om de functie van de (voorheen) mute knop weer terug in te stellen. Ook bevat de iPad 2 een aantal nieuwe programma’s: Phonebooth (waarmee je foto’s van jezelf kunt maken en deze kunt bewerken), Garageband (muziekbewerking) en iMovie, waarmee video over AirPlay kan worden gestreamt.

Omdat de iPad 2 binnenkort in de winkels ligt heeft Apple de prijs van het origineel verlaagd. De 16 GB iPad zonder 3G-ondersteuning kost voortaan 379 euro, een korting van 120 euro. Voor het oorspronkelijke bedrag koop je nu een iPad met 3G-ondersteuning.

De eerste reacties

De eerste reacties zijn redelijk positief. De discussies op tech-sites als Tweakers en Engadget gaan er heftig aan toe, maar slaan gemiddeld positief uit voor het nieuwste foefje van Apple. Enige bezoekers missen HDMI en USB aansluitingen, of de mogelijkheid om een SD kaart op het apparaat in te lezen. Een blik op een sentiment analyse sinds de introductie laat een zeer positieve trend zien (met dank aan The Webcare Company).

Inmiddels wordt de eerste generatie iPads massaal gedumpt op Marktplaats.nl. De vraagprijs voor de meeste iPads ligt tussen de 300 en 400 euro.

Toch is er ook een groot negatief geluid. Verschillende sites noemen het vooral een “incremental upgrade”. Er zijn dan ook weinig echte verrassingen aan het apparaat. Enkele analisten zijn er dan ook zeker van dat over een half jaar de volgende versie, de iPad 3 gelanceerd zal worden. John Gruber, een van de echte Apple kenners, verwacht ook dat in september de opvolger volgt. Cult of Mac sprak met een anonieme Apple-werknemer die beaamt dat de iPad teleurstelt: “For the iPad 2 don’t get your hopes up too high. That’s all I’m going to say. They’ve had a number of problems along the way, and the third-generation iPad is the one to make a song and a dance about.”

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

9 Reacties

  Sebas

  Het heeft toch een HDMI aansluiting?


  3 maart 2011 om 16:38
  DannyOosterveer

  Ja je hebt wel een beetje gelijk. Het is wel mogelijk maar je hebt er een koppelstuk voor nodig die je los moet aanschaffen. Naar verwachting zal die 39 euro kosten.


  3 maart 2011 om 17:53
  Robert

  Ik verwacht dat dit een boost gaat geven aan Android tablets! Ik weet iig dat ik niet meer voor Apple ga..als ik nu al moetn wachten op USB/HDMI en meerdere aansluiting terwijl de Xoom ALLES al heeft….zou ik dan Apple moeten nemen omdat het Apple is of kies ik voor echt gemak?


  3 maart 2011 om 22:10
  Bart van de Casteel

  @Robert Ik wacht ook nog wel ff op de Android tablets. Dan maar 2 maanden niet met de hype meegaan en wachten op een OS die lekker open is.


  4 maart 2011 om 06:57
  casparterhorst

  Ik denk dat het belangrijkste vergeten is en dat is het commerciële succes van de iPad en de daaraan gekoppelde verkoop van Apps. Nog nooit zijn er van een nieuw apparaat zo snel zo veel (15 miljoen) producten verkocht. Zelfs Apple is verbaasd over hoeveel geld ze er mee hebben verdiend. Natuurlijk is er competitie maar verdienen die er ook iets aan. Zoals tijdens de presentatie duidelijk werd gemaakt over de concurrentie uit Korea. “Ja we hebben er 2 miljoen verkocht van producent naar retail, maar hoeveel daadwerkelijk van retail naar consument….” Kortom stof vangen op de schappen. Wat van belang is om ook mee te nemen is de reactie van Samsung op de iPad2. “It’s back to the drawing table, again” Kortom Apple heeft en de standaard gezet en de lat weer hoog gelegd. Straks met iPad3 en iPhone5 met Thunderbird aansluitingen zullen ze dat weer doen.

  Ik ben verrast door de snelheid en performance van iMovie en van Garageband. Mijn volgende MacBook is een iPad.


  5 maart 2011 om 10:02
  Monique

  @Bart van Casteel

  En wat ga jij dan met zo’n lekkere ‘open’ Android tablet doen?!

  Jij als consument merkt totaal geen verschil tussen open of gesloten of je moet een fanatieke porno surfer zijn wsnt dat is ongeveer het enige voordeel wat jij als consument uit zo’n ‘open’ systeem als Android kan halen.

  Verder heeft het alleen voordelen voor programmeurs.

  Maar het blijft natuurlijk interessant om zogenaamd voor ‘open’ te gaan ook al weet je niet waarom.

  Er zijn trouwens al genoeg Android gestuurde tablers te koop mijn beste ‘kenner’.


  7 maart 2011 om 18:41
  Monique

  Trouwens praten over HDMI en USB aansluitingen is hetzelfde als de mensen die ook hier op MF over het ontbreken van Bluetooth klaagden… Bluetooth… Ja… Zit er trouwens wel nu op voor die groep mensen maar floppies bestaan ook nog.

  Apple’s Airplay is geweldig.


  7 maart 2011 om 18:45
  Wim

  Had in april de ipad2 gekocht, maar je bent wel heel erg beperkt met een apparaat van Apple. (niet compatible)

  Heb nu ook een Samsung Galaxy Tab, en dat is weer een verademing om mee te mogen werken.


  30 september 2011 om 17:09
  UnsawnWat

  пленка для ipad 4

  зарядное устройство для apple iphone

  Каждый обладатель мобильного гаджета, как правило на протяжении его эксплуатации приобретает к нему аксессуары. От того, какого они будут качества, практически полностью зависит срок их службы. Великолепным решением будет покупать аксессуары в специальном магазине VARIOmarket, который сумеет гарантировать великолепное качество всей существующей продукции.

  Помимо аксессуаров для гаджетов, различных защитных пленок, гарнитур, чехлов, бамперов в VARIOmarket вы можете приобрести зарядные устройства, автомобильные держатели, игрушки, автомобильные аксессуары, внешние жесткие диски, стилусы, кабели, акустику.

  Интернет-магазин предлагает широчайший ассортимент аксессуаров для продукции марки Apple, поэтому даже самый придирчивый клиент сможет найти у нас для себя идеально подходящую ему по всем параметрам вещь: цвету, форме, и, самое главное, ценовой политике.

  Важно знать, что купленные товары могут быть доставлены как под дверь в Москве, так и в любой другой регион РФ с помощью курьерской службы доставки. Отличительной особенностью даного интернет-магазина является то, что товары не отправляются наложенным платежом, впрочем

  за все время работы магазина VARIOmarket не поступило еще ни одной жалобы на качество продукции.

  внешний жесткий диск для iphone

  аксессуары для ipod touch 5


  5 september 2013 om 02:57

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!