• Mobile
  wordt gesponsord door

Nokia en Microsoft samen in strijd tegen Android en Apple: Adoptie Windows Phone en Bing

Nokia en Microsoft samen in strijd tegen Android en Apple: Adoptie Windows Phone en Bing

Het hing in de lucht, maar nu is het officieel: Nokia en Microsoft gaan een zeer brede strategische samenwerking aan om een “nieuw wereldwijd mobiel ecosysteem” te bouwen. De al bestaande onderdelen (“assets”) worden samengeschoven. Belangrijkste exponent van het partnership is de adoptie van Windows Phone door Nokia. Dit wordt de “principal smartphone strategy” van Nokia. De Finnen gaan helpen doorontwikkelen om samen met Microsoft het platform groot te maken. Bing wordt standaard zoekmachine op alle Nokia telefoons.

CEO’s aan het woord

Stephen Elop, Nokia President en CEO:

“Today, developers, operators and consumers want compelling mobile products, which include not only the device, but the software, services, applications and customer support that make a great experience. Nokia and Microsoft will combine our strengths to deliver an ecosystem with unrivalled global reach and scale. It’s now a three-horse race.”

Microsoft CEO Steve Ballmer:

“I am excited about this partnership with Nokia. Ecosystems thrive when fueled by speed, innovation and scale. The partnership announced today provides incredible scale, vast expertise in hardware and software innovation and a proven ability to execute.”

Impact

Bing gaat alle zoekdiensten van Nokia ondersteunen. Microsoft adCenter wordt het platform waarop search advertising services worden geexploiteerd op Nokia telefoons. Nokia Maps wordt het belangrijkste onderdeel van Microsoft’s mapping service. Uit het persbericht:

“For example, Maps would be integrated with Microsoft’s Bing search engine and adCenter advertising platform to form a unique local search and advertising experience.”

De billing agreements die Nokia al heeft met operators moeten het in de toekomst gemakkelijker en laagdrempeliger maken voor gebruikers om Nokia Windows Phone services aan te schaffen in landen waar creditcard gebruik laag is. De Microsoft development tools gaan gebruikt worden om apps te maken die kunnen draaien op Nokia Windows Phones. Nokia’s Ovi Store wordt geintegreerd met Microsoft Marketplace voor een betere klantervaring.

Poehee! Even laten inwerken, dit!


Geplaatst in

DelenEr zijn 15 reacties op dit artikel

 • De vraag is of dit in het belang van Nokia is. Zouden ze dan niet beter Android kunnen omarmen en een goede smartphone ontwikkelen? Er wordt zoveel geklaagd over Windows Mobile! En wat mij betreft terecht!

  Vanuit het perspectief van Microsoft snap ik deze zet volkomen. De enige kans voor Microsoft om het WM-platform nog ergens groot in de markt te zetten, is de samenwerking met Nokia.

  Een erg riskante zet vanuit Nokia

  geplaatst op
 • Waarom kiest Nokia voor dit exotische platform?
  Was het niet slimmer om net als Samsung e.a. Android te omarmen?

  geplaatst op
 • Op zich wel een beetje verwacht. De nieuwe topman van Nokia komt van Microsoft. En aangezien Nokia in Europa erg groot is zou een keuze voor Android de doodsteek voor Microsofts Windows Phone7 betekenen; dan is elk perspectief wel verloren voor zover het er was...

  geplaatst op
 • Kansloos.

  Nokia smartphones zijn niet echt geweldig, eerder troep.
  WM7 heeft zichzelf nog niet bewezen in de maatschappij, ik weet niet of de zoveelste riskante zet van Nokia een succesvolle zet is. (en ik betwijfel het)

  geplaatst op
 • @ Tijs: Zeker een riskante zet. Maar het roer moest om, dat heeft Elop heel duidelijk laten merken in die mooie memo van deze week. Dus dit is het roer om. Geen Android, zie ook de comment van Jeroen Berk hierboven. Dan hou je over: zelf doen of samenwerken.

  geplaatst op
 • Logisch, cultuurtechnisch past het ook goed zo van de buitenkant. Beide zeer klantonvriendelijke, arrogante organisaties. Twee zinkende schepen omdat ze geen enkele interesse hebben in gebruikersgemak en usability. Oh nee, dat hebben ze wel, dat vinden de gebruikers alleen niet.

  geplaatst op
 • Ik denk overigens dat het niet zo'n slechte stap is voor beide partijen.

  De hardware van Nokia is volgens mij best goed, alleen door gebruik van (sterk verouderd) Symbian lopen ze in gebruik er achter op Android en iOS.

  De software van WP7 is ook volgens mij ook niets mis mee, alleen mist het toewijding van de hardware fabrikanten die slechts parallel aan de Android telefoons een WP7 telefoon hebben uitgebracht. Samsung en HTC zijn veel drukker bezig hun Android producten aan te prijzen.

  De combi Nokia (grote achterban) en Microsoft (OS met potentie) is niet eens zo slecht denk ik.

  geplaatst op
 • @ Bas: De meest arrogante organisatie van dit moment is by far Apple. Ook denk ik dat Apple zeker een nominatie verdient als je naar 'meest klantonvriendelijk' gaat kijken. Toch is Apple zeer succesvol. Dus klantonvriendelijk en arrogant staat niet gelijk aan geen succes.
  Daarnaast vind ik persoonlijk producten van Microsoft tegenwoordig zeer gebruiksvriendelijk. Dus waar je het vandaan haalt dat ze hier geen interesse in hebben...

  Ik denk dat dit een slimme stap van beide bedrijven is. Nokia maakt goede hardware, maar de software is brak, en Microsoft is op zoek naar partners voor Windows Phone 7. WP7 werkt erg fijn, en er zit zeker potentie in. Een grote naam als Nokia maakt MS ook developers voor apps enthousiast, wat dus positieve gevolgen heeft voor hun app store. (Overigens gebruik ik zelf Android, maar WP7 komt voor mij op een goede 2e plek)

  geplaatst op
 • Met c.a. 15 jaar een Nokia in de binnenzak gaat het aan het hart dat een vertrouwd merk blijkbaar noodsprongen moet maken om te overleven. Maar goed dat is Nokia niet vreemd, van oudsher een rubberlaarzen fabrikant tot nu hardwarematig de beste telefoon leverancier. Maar om te overleven gaat het nu om gebruik, een mooi UI en Apps. Nokia heeft die slag gemist. Schrikbarend snel dalende marktaandelen in bestaande markten en geen voet aan de grond krijgen in nieuwe markten. Dit geldt overigens ook voor Microsoft, de UI is aanvaardbaar, maar telefoons, distributiekanalen plus billing is aan de kant van het bedrijf uit Richmond dramatisch. Lukt het dan om met deze samenwerking twee \' lammen\' weer te laten rennen. Ik betwijfel het! Er wordt van Nokia gesproken over een transitieperiode van 2 jaar! Ja ... Inderdaad twee jaar, in mobile world is dat een eeuw. Daarnaast spreekt met over een mobile ecosysteem. Wie denkt dat dit te maken heeft met milieu heeft het mis. Men wil een \' gesloten \' economisch systeem met meer marge vanuit software, telefoons en advertenties. Ja en daar hebben we er dus al één van; Apple.
  Een manco is het aantal geringe aantal Apps van deze samenwerking, zo\' n 10 % t.o.v. Concurrenten. De enige kans is voor deze MS/Nokia samenwerking is ongelofelijk veel marge weg te geven aan app-developpers en smartphone beschikbaar te maken voor de massa ( dus een lage prijs onder de €100,-)
  Waarschijnlijk zal dit niet een onderdeel zijn van de prijsstrategie van beide bedrijven. Jammer dat Nokia de MeeGo en Maemo kaart niet uit durft te spelen. Ik houd daarom MeeGo in de gaten ( als dit echt opensource wordt) met de partijen daarachter zoals Intel, want dit heeft een grotere kans op overleven dat deze samenwerking. We zullen zien in 2013! En tot die tijd wordt het dus IPhone of Android. Dag Nokia !

  geplaatst op
 • Ook mooi om te lezen, het eerdere persstatement van de nieuwe CEO waarin hij nokia vergelijkt met een brandend boorplatform. Helaas even geen link bij de hand.

  geplaatst op
 • Zou het toeval zijn dat Stephen Elop, de op 7-na-grootste aandeelhouder van Microsoft is?

  geplaatst op
 • @ Anders
  Stephen Elop komt van MS ;)

  geplaatst op
 • Verdraaid, je hebt gelijk. Dan zal het wel geen toeval zijn ;-P

  Nou ja, in ieder geval bizar dat hij zijn bedrijf een "burning platform" noemt (zie de bewuste memo die Remco bedoelde) en vervolgens besluit zijn heil te zoeken bij een partij die het op mobile gebied niet bij kan benen.

  geplaatst op
 • @andersfloor: Het is allemaal zorgvuldiger georkestreerd dan je denkt. Ff conspiracy: Ik kan me voorstellen dat Elop niet voor niets is gekomen. Misschien is hij wel speciaal aangenomen (was hij niet de eerste niet-Fin aan het hoofd van Nokia) om de boel in elkaar te schuiven?

  geplaatst op
 • Ik geloof graag dat het een stuk meer is dan enkel een persoonlijke aandelenkwestie van de CEO. Maar seriously, samen met Microsoft proberen vanuit een enorme achterstand de strijd aan te gaan met Apple en Android?

  Neem nou Nokia Maps vs Google Maps. Voorbeeld van Amsterdam, Nokia vs Google. Het verschil is bizar, en dan heb ik het met name over de enorme hoeveelheid informatie en interactie die Google biedt waar Nokia's OVI een armzalig statisch plaatje biedt. Ik zie werkelijk niet hoe ze vanuit een dergelijke achterstand de toon willen gaan zetten. De "hele" wereld is al geïntegreerd met Google Maps net zoals de "hele" wereld al Google gebruikt in plaats van Bing. Hoe willen Nokia en Microsoft vanaf de zijlijn aan content en informatie komen om een bedreiging te worden voor Google Maps?

  Vanuit Microsoft snap ik de deal wel, vanuit Nokia gezien vind ik het onbegrijpelijk. De concurrentie zal lachend verder uitlopen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.