Crowdfunding in de boekenbranche: TenPages.com

19 februari 2010, 06:38

Deze week is TenPages.com gelanceerd. Manuscripten van (aspirant-) schrijvers kunnen gepubliceerd worden doordat de lezers de publicatie financieren door aandelen te kopen en zo mee delen in de eventuele opbrengsten. Het Sellaband-principe, vertaald naar de uitgeverswereld. TenPages.com is zo de eerste website waar lezers kunnen beleggen in boeken. Schrijvers plaatsen hun manuscript op de website, waarna lezers aandelen kunnen kopen in een boek. Zodra er voldoende aandelen zijn verkocht, wordt het boek uitgegeven door een bekende uitgeverij. “Tienduizenden Nederlanders schrijven boeken, daar zitten prachtige boeken tussen, misschien wel bestsellers. Maar de kans dat je de loterij wint, is groter dan dat een gerenommeerde uitgever je boek uitgeeft,” zegt Valentine van der Lande, de oprichter van TenPages.com.

Nu bepaalt volgens Van der Lande een kleine groep redacteuren van uitgeverijen wat er wordt uitgegeven. ‘Dit is niet efficiënt. Zij worden overspoeld met manuscripten, de meeste daarvan belanden in de prullenbak, al dan niet gelezen. Bij TenPages.com is het publiek de literair agent. En auteurs hoeven niet langer te leuren met hun boeken’, aldus Van der Lande. Hoe werkt het? Op TenPages.com publiceert de auteur de eerste tien pagina’s van zijn manuscript. Wanneer er 2000 aandelen van € 5 per stuk zijn verkocht wordt het boek uitgegeven door een gerenommeerde uitgever. Voorbeelden van uitgevers: De Arbeiderspers, The House of Books, Pearson. Als er niet genoeg aandelen zijn verkocht verdwijnt het boek na een aantal weken automatisch van de website. Dan krijgt de belegger zijn geld terug, met aftrek van de door TenPages.com gemaakte kosten. Het auteursrecht berust te allen tijde bij de auteur. Van der Lande: ‘Debutanten, gevestigde auteurs, iedereen kan manuscripten plaatsen op TenPages.com. Alle genres zijn mogelijk zoals: romans, detectives, kookboeken, dichtbundels, strips, thrillers, dagboeken, chicklit, autobiografieën. Het enige dat we niet doen zijn wetenschappelijke boeken.’

Strategisch met selexyz

TenPages.com heeft een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met selexyz, de grootste boekenverkoper van Nederland. selexyz gaat onder meer de boeken van op TenPages.com ontdekte auteurs promoten. Angelique Wouters, Chief Digital Officer van selexyz: “De samenwerking met TenPages ondersteunt onze inspanningen onbekend schrijftalent te stimuleren en een podium te bieden, zowel on-als offline. Bovendien versterkt dit concept onze samenwerking binnen het uitgeverskanaal. Wij zien TenPages.com als een prachtig initiatief om aspirerende schrijvers de kans te bieden hun boek te publiceren.” Haar collega Danielle Schouten, Business Development Manager selexyz, stelt: “Het brengt schrijver en lezer dichter bij elkaar. Van manuscript tot potentiële signeersessie in een van onze prachtige winkels. De lezer als aandeelhouder voelt zich van begin tot eind betrokken bij het ontstaan van een nieuw boek. En wellicht de ontdekking van een nieuwe bestseller auteur.”

226 aandelen

De kop is er in ieder geval af. Het best scorende boek, ‘De beste papa van de wereld’ van Knof, heeft binnen 24 uur 226 aandelen verkocht (11% van totaal benodigd aantal). Verder zijn er dertig nieuwe manuscripten geplaatst (nu bijna honderd totaal), zijn er enkele honderden aandelen verkocht, zijn er meer dan 250 profielen aangemaakt (ongeveer 50/50 schrijver versus aandeelhouder), worden er gemiddeld tien pagina’s per bezoeker bekeken en besteden bezoekers gemiddeld zeven en halve minuut op de website.

Raad van advies

Geert-Jan Smits (Jungle Minds) heeft een belang genomen in deze startup. Verder is een Raad van Advies met auteurs als Ronald Giphart en Jeroen Smit. De randvoorwaarden lijken goed te zijn, nu wordt het belangrijk hoe dit crowdfunding concept in de praktijk werkt. De boekenwereld wordt regelmatig vergeleken met de muziekbranche. Sellaband wordt als een innovatief concept beschouwd, maar de grote doorbraak is er nog niet. Benieuwd of TenPages hier wel in gaat slagen. Eens kijken of ik die oude schoolschriften vol briljante verhalen nog ergens heb liggen.

Lode Broekman
Docent Digital Marketing bij Hogeschool Van Amsterdam

Lode Broekman (1965) is een resultaatgerichte organisatieadviseur, erkend Senior Marketing Professional (SMP), met ruim 25 jaar ervaring in (online) marketing en communicatie. Hij staat bekend om zijn klantgerichte en pragmatische oplossingen voor commerciële vraagstukken en verder om zijn boeiende presentaties. Daarnaast heeft hij veel ervaring als projectmanager. Hij is enkele jaren docent op de Hogeschool van Amsterdam, Commerciële Economie.

Categorie
Tags

130 Reacties

  Zinnen op Raak

  Geniaal concept!

  Sluit aan bij behoefte van ondernemende lezers, schrijvers en uitgevers!


  19 februari 2010 om 07:35
  mgvandenbroek

  Mooi verhaal. Ik vind het concept dat je 4 euro van de ingelegde 5 terugkrijgt als het boek niet wordt gepubliceerd wel een mooie: dat past wel bij de NL mentaliteit denk ik 😉 Verder prachtig concept, ben heel benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen!


  19 februari 2010 om 07:48
  Geert Jan Schipper

  Mooi initiatief. In mijn ogen kan Tenpages ook een stuk succesvoller worden dan Sellaband omdat de middelen en kanalen voor schrijvers een stuk beperkter zijn. Waar in de muziekindustrie al voldoende voorbeelden, zoals het simpel uploaden van een videoclip op een groot platform als Youtube, is dat in de boekenindustrie nog niet aan de orde. Grote platformen ontbreken, en Tenpages springt mooi in dat gapende gat. Ben benieuwd wie als eerste zijn boek uit mag geven!


  19 februari 2010 om 08:35
  Bas Brand

  Goed hoor, een verhaal dat staat.

  Erg inzichtelijk ook hoe het werkt.

  Maar daar begint voor mij ook het twijfelen.

  TenPages.com ontvangt 18%, daarvan gaat slechts 10% naar de investeerders.

  Is dit voor een investeerder een goede deal?

  Volgens mij moet er vanuit uitgevershoek meer risico genomen worden met deze door hun onontdekte talenten. Dat zou toch geen bedreiging moeten vormen voor hun bestaande business…of zit daar nou juist het probleem?

  Ik ben heel benieuwd, hoop zeker dat dit voor schrijvers en lezers iets gaat betekenen!


  19 februari 2010 om 08:44
  Daniëlle Schouten

  @Matthijs zoals Valentine in de video stelt. “Heb je toch mooi plezier gehad aan die 10 pagina’s.” En nu ik er zo over denk. Een gemiddeld boek heeft 200 pagina’s en kost 20 euro. 1 euro voor 10 pagina’s is dan niet meer dan normaal 😉

  @Basbrand Er wordt nog gewerkt aan een betere uitleg wat betreft het verdienmodel voor alle partijen. Feit is dat het geld wordt verdeeld over schrijver, uitgever, aandeelhouder en TenPages. En dat het gedeelte van TP niet puur uit winst bestaat, er wordt namelijk extra promotie verzorgd wordt voor de boeken, iets wat selexyz ook voornemens is te doen. Uiteindelijk zal veel afhangen van het aantal verkochte exemplaren. (Zoals overigens gewoonlijk is binnen de branche)


  19 februari 2010 om 09:59
  Daniëlle Schouten

  Ter aanvulling: voor mij persoonlijk staat het potentiële geld verdienen op de derde plek van reden om aandelen te kopen. Het belangrijkste vind ik het stimuleren van nieuw talent, wat niet vaak genoeg kan gebeuren. Ten tweede speelt TenPages in op het welbekende ‘beta-junky’ gevoel. Je leest 10 pagina’s, denkt ‘wow, dit is cool, hier geloof ik in’, koopt een aandeel, wordt op de hoogte gehouden door de schrijver, praat erover met je vrienden, plaatst een widget op je blog, houdt de stand bij (spannend!) etc.. ofwel, je voelt je meteen betrokken. Van begin tot eind. En dan hebben we het nog niet eens over je aanwezigheid bij de presentatie van het boek. Waar, naast je naam ook meteen de handtekening van de schrijver in verschijnt. Het boek wordt een besteller, de auteur wint een debuutprijs en je kunt jaren later aan je kleinkinderen vertellen dat jij aan het begin hebt gestaan van het succes van de nieuwe Ronald Giphart 😉

  Goed , ik romantiseer en draaf door. Maar het zou zo maar eens kunnen gebeuren. Ook met die schriftjes van Lode 😉

  (Disclaimer: ook al ben ik vanuit selexyz betrokken bij TenPages, ik ben ook gewoon een fervent boekenlezer én beta-junky.)


  19 februari 2010 om 10:06
  Patty Golsteijn

  Briljant concept! Inmiddels al 8 aandelen gekocht van in totaal 2 boeken. Er zijn 2 redenen waarom ik hieraan meedoe: kunnen zeggen dat ik (zoals Daniëlle Schouten zegt) heb bijgedragen van het succes van een nieuwe bekende schrijver en natuurlijk hopen op een leuk winstbedrag! (en het ‘spel spelen’ is uiteraard leuk om te doen)


  19 februari 2010 om 10:26
  Bas Brand

  @Danielle.

  Vergeef me mijn zakelijke benadering, ik ben ook geen boekenlezer:)

  Volgens mij goed om inzichtelijk te maken dat uitgevers een lagere marge halen dan normaal (als dat zo is natuurlijk).

  Daarmee wordt het voor schrijvers en promotors (investeerders via TP) nog aantrekkelijker om deze bèta-junky route te bewandelen.

  Nog 1 onromantische vraag: mag je ook vertellen waar selexyz zijn winst gaat halen?


  19 februari 2010 om 10:31
  lbroekman

  Dank voor je toevoeging Niels, goed om ook andere geluiden te laten horen (je blogpost en vooral ook de comments). De vergelijking met Sellaband is ook een van de dingen waar ik aan refereer: innovatief, maar nog niet groots aangeslagen. Zoals met veel zaken: de praktijk moet uitwijzen of dit een succes wordt. De muziekbranche is veranderd (dat hoef ik jou niet uit te leggen 🙂 ), de uitgeverswereld staat aan de vooravond van noodzakelijke veranderingen. Dit initiatief kan er daar een van zijn.


  19 februari 2010 om 11:51
  Patty Golsteijn

  @EHPO Waarom zouden we op zoek zijn naar de meest briljante nieuwe schrijvers die onder ‘kunst’ vallen? Populaire schrijvers (onder het mom van meeste stemmen gelden) zijn niet per definitie ‘niet goed’. En ook díe boeken kunnen mij ontroeren of verrassen; daar heb ik geen Reve of Mulisch voor nodig.


  19 februari 2010 om 12:00
  Daniëlle Schouten

  @Bas Klopt, de uitgevers leveren iets in. Het bespaart ze tijd, geld en ze krijgen er meteen een aantal believers in het boek bij alsook de extra promotie.

  En nee, ik mag helaas jouw onromantische vraag (nog) niet beantwoorden 😉

  @EHPO kun je dan op z’n minst je punt meteen in de discussie maken? Alleen linken naar je eigen blog is niet echt Marketingfactsfähig.


  19 februari 2010 om 12:01
  Daniëlle Schouten

  @EHPO Dank voor je toelichting. Ik snapte je punt (had de post al gelezen), maar bevordert de leesbaarheid van de discussie niet als iedereen z’n eigen blog + comments alleen gaat linken.

  Ik snap vanuit het streven naar ultieme Kunst je punt. Maar tegelijkertijd is het ook heel smal gedacht. Er is meer dan alleen het Cirque du soleil om voor naar het theater te gaan. Daarbij is een boek wat op deze manier tot stand komt per definitie het doorvertellen waard. Juist vanwege de engagement tijdens de ontwikkeling ervan en de crowd-funding (zie mijn opmerking eerder). Dat is een marketing vehicle op zichzelf. En wat betreft de kwaliteit, geloof mij, uitgevers gaan echt hun naam niet zetten onder prullaria.

  Daarbij denk ik dat het platform zich in de toekomst kan ontwikkelen tot meer dan alleen een ‘stem en steun’ mechanisme. Dat lezers ook daadwerkelijk waarde kunnen toevoegen aan de inhoud ervan. Denk aan hoe ‘Business Model Generation’ van Alex Osterwalder tot stand is gekomen. Vindt je dat ook een uitgepolderd product en daardoor minderwaardig?


  19 februari 2010 om 12:41
  EHPO

  @Daniëlle Ik waardeer je optimisme en er zijn uitzonderingen (zoals ik aan het einde van m’n blogpost ook zeg: individuele auteurs, bekend en onbekend, gaan het de komende jaren absoluut op eigen kracht redden!), maar ik geloof op basis van mijn ervaringen in de muziekindustrie, analyse van Sellaband en vergelijkbare initiatieven niet in het structurele succes van dit soort platforms.

  Ik stap nu in de auto naar de sneeuw dus kan helaas niet meer reageren 🙂


  19 februari 2010 om 13:18
  Folef van Nispen

  Het basisidee van Tenpages.com is goed: laat het publiek beslissen welke manuscripten worden uitgegeven. Dit idee staat ook aan de basis van het (eerder dan Tenpages gelanceerde) boeken uitgeefinitiatief http://www.schrijversmarkt.nl.

  De overeenkomsten tussen de twee initiatieven zijn groot, zo ook de verschillen. Graag reageer ik hier op deze blog omdat er in de reacties specifiek veel aandacht aan het beleggersconcept van Tenpages wordt besteed.

  Toen ik aan het businessplan van Schrijversmarkt werkte, heb ik aandachtig het model van Sellaband bestudeerd. Het aspect van beleggen, in de zin van dat je mogelijk winst maakt met toekomstige verkopen van de muziek, vond ik vaag en voor mezelf niet overtuigend. Zoals Daniëlle ook meldt, gaat het bij de meeste mensen niet om de poen, maar om het plezier rondom het mogelijk ontdekken van een nieuw schrijftalent (lezen, feedback geven, naamsvermelding in eerste druk, etc). Vandaar dat wij bij Schrijversmarkt daar dan ook niet voor gekozen hebben. Voor het aangeschafte punt van € 5,- ontvang je heel concreet het boek als het wordt uitgegeven (met de namen van de eerste 250 supporters). Als je de transactie- en verzendkosten eraf haalt, ontvang je dus eigenlijk een boek voor € 2,-. Doordat de supporter te allen tijde zijn punt naar een ander mansucript kan verplaatsen, kan een punt in beginsel altijd tot een ‘winnend’ mansucript leiden. Bovendien levert dat veel dynamiek op.

  Op http://www.publishr.nl heb ik de overige verschillen aangegeven, die voor een schrijver/supporter van belang kunnen zijn in de keuze. Wat schrijversmarkt betreft kan je uiteraard je manuscript op andere plaatsen onder de aandacht brengen en ben je geheel vrij om in het hele proces met je manuscript te doen en laten wat je wilt. Bij Tenpages mag je met je manuscript helaas vrij weinig als je daarvan de eerste tien pagina’s op hun site hebt geplaatst (zie artikel 8.6 en verder van hun AV). Je mag het niet eens verwijderen. Op risico van boetes notabene. Dat klinkt minder internet 2.0 dan Tenpages zich wil voordoen.


  19 februari 2010 om 21:14
  Daniëlle Schouten

  @Folef ik begrijp dat je mee wil liften op de persaandacht van TenPages.com. Daarom ga ik ook niet inhoudelijk in op je comment. (Hoe relevant is die bv op dit platform?)

  Ga je deze info nu onder elke blogpost/nieuwsbericht plaatsen? Komt weinig sympathiek over.


  20 februari 2010 om 07:58
  Daniëlle Schouten

  Zou toch wat zijn als bij een nieuwe interactieve campagne van Coca Cola marketeers van Pepsi gaan uitleggen waarom dat veel lekkerder smaakt 😉 #eindezoek


  20 februari 2010 om 07:59
  Sietske

  Geweldig die Bombay filmpjes 😀


  20 februari 2010 om 20:41
  Arnoud Rademaker

  Lode,

  Leuke column. Ik neem aan je de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten houdt. Grappig initiatief. Ook spannend voor de auteurs. Vanzelfsprekend roept het concept wat reacties op ten aanzien van de verdiensten, kosten en rendementen. In het begin zijn er natuurlijk altijd wel een paar familieleden, vrienden, kennissen en collega’s die een aandeeltje kopen. Als ik het goed begrijp wachten slimme beleggers natuurlijk tot het laatste moment. De kans op twintig procent koersverlies lijkt me dan minimaal, terwijl de kans op een koerswinst van 100 procent voor slimme beleggers me niet onmogelijk lijkt. Het lijkt me de moeite waard om dat eens uit te proberen. Persoonlijk zie ik er voor de schrijvers hooguit een boterham met tevredenheid uitrollen. Bij deze wens ik de site, de auteurs en de aandeelhouders veel succes toe.


  20 februari 2010 om 21:57
  lbroekman

  @Arnoud dank voor je input. Persoonlijk denk ik dit platform niet alleen op het beleggingsaspect succesvol kan worden, omdat de sneeuwbal ook moet gaan rollen en daarvoor moeten boekliefhebbers ‘duwen’ 🙂

  @folef Derden vragen je de polemiek op gang te houden? …


  21 februari 2010 om 07:02
  Daniëlle Schouten

  @Arnoud dank voor je reactie! Goed punt ook wat je aankaart. Uiteraard zullen we het gedrag op de site nauwgezet volgen. Een omslagpunt qua boekliefhebbende believers (incl. familieleden en vrienden) zou inderdaad best meer slimme beleggers kunnen trekken. De vraag is of dit ongewenst is of niet en tot op welk niveau.

  @Lode heb al een verontschuldigende mail van een van z’n collega’s gehad, lekker laten gaan.


  21 februari 2010 om 15:58
  Arnoud Rademaker

  @Daniëlle,

  Het een en ander zal van een aantal punten afhankelijk zijn. Hoe moet een aandeelhouder de opbrengsten aan de belasting opgeven? Als extra inkomen of als ontvangen dividend? Is die ene euro van de belasting af te trekken als kostenpost?

  Als er echt een sneeuwbaleffect optreedt, om de woorden van Lode te gebruiken, dan kan er natuurlijk een hype ontstaan. Zo ja, dan kan ik op basis van het S.G.G-model en met behulp van het begrip cognitieve dissonantie nu al voorspellen dat dit concept aan zijn eigen succes ten onder zal gaan. Er zijn wel gekkere speculatieve (beurs)manies geweest. Maar zover is het natuurlijk nog lang niet.

  Ik zal de site en het concept met grote belangstelling volgen en eventueel in de toekomst over dit onderwerp een column schrijven voor de rubriek Economisch weerbericht van Jaap Bloem. Zelf heb ik ooit een boekje uitgegeven. Verschrikkelijk, wat een werk en wat kost dat uiteindelijk veel geld. Het is de moeite niet waard om het voor een geldelijke beloning te doen. Je moet wel heel erg gedreven zijn om een boek te schrijven. Deze gedrevenheid en daaruit voortvloeiend het noodzakelijk doorzettingsvermogen is nu net wat auteurs zo siert. Om deze reden verdienen ze wat mij betreft alle kans op een redelijke vergoeding.

  Ik ben ervan ervan overtuigd dat er veel goede schrijvers in ons land actief zijn, die al hun vrije tijd laten opslokken door de drive om te ploeteren aan een boek. Het manuscript ‘Cornelis Drebbel en andere gelukszoekers’ sprak me vanwege de historische figuren uit de Gouden Eeuw meer aan dan de titels ‘Ik date maar wat’ en ‘De beste papa van de wereld’. Alleen al om het feit dat deze periode ver achter me ligt ;-). Maar als je wilt lachen, dan is het manuscript ‘Ik date maar wat’ zeer de moeite waard om te lezen.


  21 februari 2010 om 18:40
  Sietske

  Qua reeds uitgegeven boeken gaan Schrijversmarkt en Tenpages geljik op.


  25 december 2010 om 23:58
  Valentine

  Inmiddels bestaan we met TenPages.com ruim 1,5 jaar. Er zijn tot nu toe 48 manuscripten die alle aandelen hebben verkocht.

  In het eerste jaar bleek het, omdat het harder liep dan we hadden verwacht, lastig om voldoende snel contracten voor uitgave met uitgeverijen te sluiten. Vanaf januari hebben we met een fulltime Uitgeefmanager een flinke inhaalslag gemaakt: er zijn nu voor 27 van de manuscripten al uitgeefcontracten gesloten. De eerste vier boeken zijn eind vorig/begin dit jaar verschenen, waaronder “Zo Zuidas” dat een bestseller werd.

  Deze (na)zomermaanden zijn heel spannend voor ons en nog meer voor onze auteurs: afgelopen drie weken zijn er 5 nieuwe boeken verschenen, waaronder de roman “Saladedagen” van Knof die als eerste auteur alle aandelen verkocht. Er is gisteren door de uitgeverij besloten tot een tweede druk voor “Saladedagen”, dus hopelijk komt er daarmee een nieuwe bestseller aan! Komende weken verschijnt er gemiddeld elke week een nieuw boek via TenPages.com. We zijn trots dat het goed loopt, al zien we natuurlijk ook altijd dingen die beter kunnen, waar we continu aan werken.

  Over een jaartje weer een update! 😉

  Valentine (oprichter/directeur TenPages.com)


  28 september 2011 om 12:05
  goosecasalede

  face endurance, leather jacket, goose repellentNo doubt your goat ranch in Chug Water, Wyoming is set in eminent danger from this likely chain of occasions. The bag limit on Canada geese is three per day, while the bag for teal is four. We used about 1 hour there seeking at the displays. New England Patriots Jerseys New England Patriots Peyton Manning Jersey Nike Free Run Femme tiffany jewellery uk If an individual searching for a way to wear up the area, then go with white-colored. It has a really good calming impact and adds some a feeling of purity for home. May get use a white duvet address with every other several beige linen shams and silk toss pillows.

  A hunter can go bankrupt buying a entire decoy spread invented of brand new full bodied, feeder decoys. However, a hunter must be have enough decoys develop a decoy spread any user attract geese to area. The the answer to saving some profit is finding great deals on cheap goose decoys. New England Patriots Nike free run pas cher Nike free pas cher links of london bracelets sale tiffany uk Now affairs simply some sort or other on proof out on hand of a Bieber – Selena Gomez relationship? Life & Style Once a week seems desperate regarding effort to substantiate right now there definitely issue out recently there that shows why the two may very well be actually adult dating. Billige Canada Goose Parka One other approach to finding cheap goose decoys for you to purchase used decoys from the local hunter in the neighborhood . replacing their old decoys or retiring from area. A great place to rummage around for cheap goose decoys is online. Great bargains can be found buying used decoys on the off yr. Keep your eyes peeled in the classifieds and also other online sales channels for great deals inside your dekes.

  In 1973, Eric and Tom Postle both climbed the Grand Teton in Wyoming. Tom took part in Marmot club. In the spring of 1974, several men opened their store in Colorado and named their store “Marmot Mountain Works”. Meanwhile, they formally registered the company mark-Marnot. At the beginning of running business, they lived a hard life. Even could not keep the pot cooking food. So in that winter, they decided to discover temporarily come up with a living by teaching cross-country snow skiing. sac goyard beats pas cher cheap vivienne westwood Ergobaby Pas Cher links of london uk But why have these Long Island geese been so numerous and so persistent this last fourteen days? As mentioned within previous blog, the geese on Ny lost often of valuable feeding time during the snow storms that blanketed the island in March. They’re battling to rebuild their body fat in preparation for their long migrations. Meanwhile, female resident geese are also restocking their larders to ensure to have adequate in store for the 28 days they will spend incubating their eggs in April. They’ll eat little when they sit on his or her nest. Louis Vuitton Australia Chaussures Christian Louboutin pas cher vivienne westwood outlet doudoune canada goose pas cher Tiffany and Co Australia outlet Whether you happen to be posh, middle-aged banker, or a young, punky graphic designer, trendy guys like sporting neckwear (scarves) with employ a outfit they own. Ac months, the suit might wear a silk Hermes scarf, the television screen punk might wear a that’s cotton, two-toned and plaid. The particular winter, the suit might wear a cashmere coloured or Burberry scarf under his pecoat, while the punk sports an extremely long, charcoal grey wool scarf under his black, hooded Canada Goose jackets.


  6 maart 2015 om 16:04
  canadagoosefrde

  Will Leschper is an award-winning person in the Outdoor Writers Association of America and the Texas Outdoor Writers Alliance. Follow him on Twitter. Ergobaby Pas Cher Louis Vuitton Australia Goyard Saint Louis manteau Canada Goose Pas Cher louis vuitton bags Some rice I vidio taped the story of the Canada Goose jackets to buy a total year. From the time they are born until the time of his or her first migration is approximately 80 hours. I enjoyed watching the geese that wintered in South New Jersey, the mating rituals on the inside spring, the raising in the young, and also the migration tours. I indend to put these tapes on DVD for future enthusiasm.

  On respect to buy canada goose outlet overwinter outfits, for numerous fabric. overcoats was really throughout main ageda december folks. Keeping up the warmth from big cold winter situations as well as at the same time becoming uber really expert with the design multimeter very, is a real nice tough ordeal. So, to let the features effortless, here’s a approaches and methods for in locate method layers which often buy chateau parka exclusive establish heating although oozing an absolute distinguished application bill completely! Inspect out. Tiffany Australia Outlet links of london charms Louis Vuitton Australia sale Chaussures Christian Louboutin pas cher Ergobaby Porte-Bebe Bike pogies are oversized mittens that suit over the handlebars. They let you ride barehanded when you’d wear gloves and let you wear gloves when you’d need heavy mittens. This improves your management from the bike and makes eating, drinking, clothes adjusting and nose wiping easier. goyard pas cher Texas dove season their North and Central Dove Zones will run from Sept. 1 through July. 23 and reopen December. 23 through Jan. 8, with a 15-bird daily bag not more than two white-tipped doves.

  Having received the annual migratory bird seasons from U.S. Fish & Wildlife, the Pennsylvania Game Commission has released state hunting dates, times and bag limits for doves, Canada geese, woodcock and other migratory birds. Christian Louboutin Piou Piou 80mm Escarpins Nude Christian Louboutin Titi 120mm Toe Escarpins Beige Christian Louboutin Step N Roll 140mm Bottes Noir Christian Louboutin Rantus Orlato High Top Baskets Brown Christian Louboutin Crosspiga 120mm Escarpins Nude It isn’t uncommon for a goose hunter to have 20,30 as well 50 dozen decoys adequately set up a field for either snow goose or Canada Goose jackets hunting. For over $100 to $150 a dozen, a hunter can wrap thousands of dollars in their decoys before they ever step foot on area to look for. What are the alternatives to purchase cheap goose decoys which can be still of high quality. Christian Louboutin Dahlia 100mm Bottines Leopard Christian Louboutin Rollerboy Silver Spikes Mocassins Leopard Christian Louboutin Lady Peep Spikes 140mm Toe Escarpins Noir Christian Louboutin Egoutina 40mm Bottes Noir Christian Louboutin Highness 160mm Toe Escarpins Nude Hawaii may possibly be an incredible place, we’ve all looked at the films and therefore the getaway photos. The beforehand pointed out ground landscapes is dazzling, but what not countless folks know may be the reality that the sub-aqua scenery is only as striking. Serves factor is normally that the work actually wish to know specifically the area to check out like diving as the diving good everywhere a person in the hawaiian islands.


  16 maart 2015 om 04:47
  Sharon

  Hallo iedereen,

  Mijn naam is mevrouw Sharon Sim. Ik woon in Singapore en ben vandaag een gelukkige vrouw? En ik vertelde zelf dat een kredietgever die mijn familie redt van onze slechte situatie, ik iemand zal verwijzen die haar naar lening zoekt, ze gaf me geluk aan mij en mijn familie, ik had een lening nodig van $ 250,000.00 naar Begin mijn leven alsof ik een alleenstaande moeder met 2 kinderen ben. Ik ontmoette deze eerlijke en GOD-vreselijke manlener die mij een lening van 250.000 dollar biedt. Dollar, zij is een godvresende vrouw, als je lening nodig hebt en U betaalt de lening terug, neem dan contact met hem, vertel hem, dat is mevrouw Sharon, die u verwijzen naar haar. Contact ‘: mevrouw Mary Smart, via e-mail: (marysmartservice@yahoo.com) bedankt.


  2 juni 2017 om 10:25

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!