Flametree, het ondernemersnetwerk dat is opgericht door ABN Amro (zie ook: “Het laatste netwerkuitje”), stopt per vandaag. De stekker is eruit, het is over. “Niet omdat het geen succes is of zou kunnen worden, maar omdat het Flametree aan middelen ontbreekt om te investeren in de toekomst. Het spreekt voor zich dat het bestaansrecht van een sociaal netwerk valt of staat met het kunnen doen van investeringen,” lees je nu op de site. Ik lees nergens in het verhaal dat nu op Flametree.nl staat de woorden ABN Amro, das apart.
UPDATE: Net even gebeld met Pascal Spelier, bij ABN Amro als directeur verantwoordelijk voor Flametree.nl. Spelier geeft hieronder tekst en uitleg en zegt onder anderen: “Het getuigt van ondernemerschap om dit als bank te beginnen, maar het is ook ondernemerschap om te zeggen dat dit niet het moment is om verder te gaan.”
“De afgelopen maanden is Flametree op zoek gegaan naar een strategische partner en/of koper. De zoektocht heeft geen vruchten afgeworpen. Het huidige economische klimaat is daar mede debet aan. Wellicht dat er naar aanleiding van dit bericht zich nog nieuwe gegadigden melden. Ben je geïnteresseerd in de merk- en domeinnaam Flametree, of in de applicatie, dan kun je een bericht sturen naar .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken).”
Interview Pascal Spelier
Op CSN Conference 2008 werd onderstaande presentatie over Flametree nog verzorgd door Pascal Spelier van ABN Amro:
Net even gebeld met Pascal Spelier (@spelier), bij ABN Amro als directeur verantwoordelijk voor Flametree.nl. Spelier pinkt een traantje weg, maar ziet Flametree vooral als een experiment dat gekenmerkt wordt door ondernemersschap.
Waarom staat er nergens in de verklaringop de site dat Flametree.nl van ABN is?
“Dat vond ik niet noodzakelijk. Veel mensen wisten niet eens dat Flametree van ABN Amro was.
“Flametree als bedrijf stopt. We hebben onvoldoende middelen om te investeren in de toekomst. Vanuit ABN Amro kan ik het begrijpen, het is een hectische tijd in de financiële wereld. Banken moeten dicht blijven bij hun kernactiviteiten en dicht bij de klant zijn. Flametree valt enigszins buiten de scope van de bank.”
Dichter bij de klant. Dan wil je toch juist online zijn?
“Moet je daar zelf een online sociaal netwerk voor opzetten of elders aanhaken? Het hele landschap is een jaar fors veranderd. Er zijn concurrenten bij gekomen, waaronder Hallo van KvK, daarvoor was er al biz4biz van Bizner en er is ook nog de Ondernemer.nl. Als gebruiker kies je op den duur een aantal van die netwerken, maar op een gegeven moment word je er moe van. Ik zal niet verhullen dat LinkedIn voor ons de belangrijkste concurrent was. We hebben wel leuke dingen bedacht die LinkedIn ook is gaan doen. Maar het is lastig om een goed onderscheidend vermogen op te bouwen voor LinkedIn.
“In onze zoektocht naar partners hebben we ook gekeken naar business clubs die vooral offline bezig zijn. Dan hadden we een apart aspect van het netwerken gehad. Maar ook daar is geld voor nodig, en op het moment dat dat ontbreekt moet je eerlijk zijn als ondernemer. Je kunt alleen groeien als je kunt ondernemen. Het is jammer, es war einmal. Het getuigt van ondernemerschap om dit als bank te beginnen, maar het is ook ondernemerschap om te zeggen dat dit niet het moment is om verder te gaan.”
En jij, wat ga jij nu doen?
‘Als directeur pink ik een traantje weg. We hebben er heel veel energie in gestoken. Ik ben de laatste maanden bezig als senior marketeer. Ben dus bezig met een ander project binnen de bank.”
Ben je niet bang voor de ‘zie-je-wel’ mensen met dito reacties?
“Je doet tien dingen als je onderneemt, waarvan er misschien twee een succes zullen zijn. Ik heb vanochtend nog deze quote op Twitter gezet: “If you’re not failing every now and again, it’s a sign you’re not doing anything very innovative.” Als je innovatief bezig bent, stoot je af en toe je hoofd.”
Heb je tijd genoeg gekregen, vind je?
“Het is inherent aan deze tijd. LinkedIn heeft er lang over kunnen doen om succesvol te zijn. Nieuwe spelers moeten sneller succes laten zien. LinkedIn was in het begin vooral gericht op professionals, maar je ziet ze draaien richting ondernemers. Wat is er voor zzp’ers interessanter dan een grote database waarin je kunt grasduinen naar opdrachtgevers?”