Zoektocht naar een deal in de mobiele telecomhel (#2)

26 november 2009, 11:34

Vandaag deel twee van de zoektocht door de mobiele telecomhel. Inmiddels ben ik een stapje verder en heb ik uitgezocht welke telefoons in aanmerking komen om in mijn jaszak of tasje te mogen verblijven. Niet zonder slag of stoot, want het kostte wel even moeite om me door de vele soorten telefoons heen te worstelen. Het zou een stuk gemakkelijker zijn geweest als ik gewoon maar een aantal gave opties had. Dat zou je kunnen bewerkstellingen door mij een aantal vragen te laten invullen die wat verder gaan dan puur “hoeveel sms je per maand” en “hoeveel MB gebruik je”. Er zijn nou eenmaal telefoons die de één meteen zou kopen en de ander meteen eh..niet. De boel indelen in categorieën (anders dan ladyphone of smartphone) zou ik best handig vinden dus. Maar goed, ik heb een lijst samengesteld en eens wat vergelijkend warenonderzoek gedaan. Natuurlijk heb ik hierbij de concurrentiematrix gebruikt, die wederom handig uitkomt.

Helaas een klein probleempje…

Nog niet alle telefoons die ik graag zou willen hebben zijn al op de Nederlandse markt verkrijgbaar. En ik ben niet iemand die de gok waagt en zoiets in het buitenland koopt. Ik heb namelijk ervaring met een Motorola A1000die ik ooit had (uit het buitenland) en niet werkte met het netwerk hier. Vooral omdat 3G hier nog niet ondersteund werd en GPRS was geloof ik te minnetjes voor het apparaat. Inmiddels wordt 3G iets breder ondersteund, dus nu zou het een tof apparaat zijn geweest, ware het niet dat de software een beetje buggy was zo nu en dan.

Eisen stellen

Goed, een leuke lijst met telefoons samengesteld, nu tijd om er eisen aan te gaan stellen, want het is moeilijk kiezen als je puur op gaafheid of merknaam afgaat (Blackberry blijft gewoon lekker bekken en doet het bij mij enorm goed). Dus ik wil een telefoon met een snelle internetverbinding, dus HSDPA ofzo en wifi natuurlijk. We leven tenslotte in een internet tijdperk en ik wil altijd mijn mail kunnen checken, kunnen Twitteren en gewoon randomly pagina’s op het net kunnen bezoeken. Daarnaast wil ik een full QWERTY-toetsenbord, liefst fysiek. Touchscreen is leuk, maar niet enorm vereist, dus laten we dat onder het kopje “leuke bijkomstigheid” vallen. En, het moet er toch een beetje leuk uitzien, niet te zwaar zijn en de gesprekstijd moet heel oké zijn. Ik vergeet nu bijna de camera, die moet ook wel een oké aantal megapixels hebben, maar daarbij hangt het er wel vanaf welk merk het ding geproduceerd heeft, want megapixels zeggen niet zoveel soms.

Concurrentiematrix

Alles bij elkaar is hierbij de volgende concurrentiematrix geproduceerd. Negen telefoons die me zo op het eerste gezicht wel prima leken netjes in een tabel.

{title}

Nu moet ik erbij vermelden dat de cijfers voor uiterlijk puur emotioneel zijn. De cijfers voor toetsenbord zijn als volgt opgemaakt: touchscreen én fysiek toetsenbord is een 10, gewoon, omdat het niet echt beter kan dan dat. Alleen touchscreen is een 5, gewoon omdat ik een touchscreen buitengewoon onhandig vind qua typen (ja, dat heb ik echt meer dan eens getest) en alleen fysiek is een 8, omdat ik daarmee heel prima kan leven. De rest is gewoon min of meer gradueel ingevuld van goed naar slecht, met negen telefoons lijkt me dat best handig. Elke tien minuten gesprekstijd maakt tenslotte uit, om maar wat te noemen. Mij heeft de concurrentiematrix dus erg geholpen, want kijkt u ff mee: het blijkt dat ongewogen de Motorola Droid en Palm Pre prima scoren, maar gewogen blijkt er toch een groot verschil in te zitten en voor mij is dat dus van belang.

De uitslag

U heeft het zelf kunnen zien: de Sony Ericsson Satio zou voor mij perfect zijn qua specificaties. Goeie tweede is de Nokia E72, maar die is helaas nog niet op de markt hier en de Motorola Droid is een prima derde, maar daarvoor geldt helaas hetzelfde. Puur emotioneel zou ik toch voor de Motorola willen gaan omdat ik het merk Motorola heel tof vind, want daar heb ik afgezien van de A1000 wel goede ervaringen mee. Sony Ericsson heeft in mijn beleving te lang van die plasticy walkmantelefoons gemaakt en daar zit ik écht niet op te wachten en daardoor is mijn hele beeld van SE behoorlijk verslechterd. Ik had namelijk ooit zelf prima SE-telefoontjes, maar toen begonnen ze met die walkmantelefoons. Waarmee ze mij dus kwijt waren. Jammerrr. En ach, Nokia. Veel over gezegd en geschreven, maar ook die hebben zo hun mindere tijden gehad en gelukkig zijn ze nu eindelijk weer bezig met het maken van goede gelikte werkende telefoons.

Dus de volgende stap?

Het komt er dus op neer dat mijn volgende stap het vergelijken van abonnementen voor drie eerder genoemde telefoons gaat zijn. Helaas weet ik nog niet wanneer, want zoals genoemd: de E72 en de Motorola Droid zijn nog niet verkrijgbaar. Enige tipjes van de sluier die kunnen worden opgelicht daaromtrent zou fijn zijn (heren providers?). Stiekem wacht ik er natuurlijk op dat iemand mij een telefoon cadeau doet, kan ik gewoon een sim-only abonnement nemen, dát is tenminste goedkoop, ben ik al bijna klaar met vergelijken!

Was het maar zo simpel…

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

44 Reacties

  Annelies Verhelst

  @martijn, je ziet dat de iphone niet voldoet aan mijn eisen, dus die wil ik gewoon niet. Ik vind hem te robuust en hij heeft geen fysiek toetsenbord en dat vind ik immens belangrijk, want ik heb het op de iphone getest, maar ik word er gek van! sorry…

  En die site laat met mijn belgedrag alleen Vodafone zien (prima) maar ook alleen met een HTC, me dunkt dat er meer is dan dat.


  26 november 2009 om 13:22
  Jelle

  Ondanks dat je zegt dat hij niet aan je eisen voldoet wil ik je de iPhone toch aanbevelen.

  De camera is niet perfect maar met de foto’s die je maakt kun je nog zoveel spelen met apps dat het eind resultaat erg goed is. Auto focus is trouwens ook geweldig. Gezien je verhalen over het toetsenbord denk ik niet dat je het toetsenbord ooit liggend hebt gebruikt, dan is het toetsenbord heel comfortabel te gebruiken (vind ik), ik kan er sneller mee typen als mijn vorige mobieltjes.

  Ik vind de iPhone een pracht apparaat, dit berichtje is trouwens ook vanaf mijn iPhone 3gs.

  De enige twee min punten die ik ervaar is de batterij en ik mis de flash player in de browser waarmee je ook geembedde filmples kan kijken.

  Gezien alle iPhone apps die er gemaakt worden kan de mobiel er alleen maar beter op worden. Misschien is het niet het perfecte apparaat voor jou, in ieder geval wel voor mij 🙂


  26 november 2009 om 14:12
  Remco de Vries

  Zelfs hier wordt de iPhone je opgedrongen! Op mijn werk ook dagelijks.

  Satio is een leuke telefoon, maar ik hoor er minder goede dingen over. (handig, werken bij een telecomprovider). De E72 is echter een meer dan waardige opvolger voor de E71.

  Mijn tip aan jou: ga in ieder geval niet voor Motorola.


  26 november 2009 om 15:33
  Annelies Verhelst

  @remco waarom niet voor Motorola? Ik wil ook wel graag de E72, maar hij is er nog niet 🙁 Heb jij enig idee wanneer ie komt? en wat hoor je voor minder goede dingen over de Satio?


  26 november 2009 om 15:36
  Harm Aarts

  @Peter de Phonehouse heeft gaat voorbij aan feit dat jouw gesprekken niet allemaal 1 minuut duren. In onze berekening gaan we er van uit dat een gesprek 2 minuten en 21.2 seconden duurt. Vodafone Scherp abonnementen ronden gesprekken af op hele minuten. Dat betekend dus dat gemiddeld er 3 minuten worden afgerekend! Het bij het abonnement dat de Phonehouse suggereert ga je dus over je belbundel heen met alle gevolgen van dien…

  Ik realiseer me dat wij bovenstaande niet echt goed communiceren. Op korte termijn zal ik hier wat aan doen (eventuele suggesties zijn altijd welkom!).


  26 november 2009 om 16:16
  Robbert

  @Peter Iets wat we trouwens ook (nog) niet duidelijk communiceren is dat we in eerste instantie alleen shops van providers zelf vergelijken (i.v.m. grotere betrouwbaarheid).

  Links onderaan de suggestie pagina is een optie is om ook andere shops in de vergelijking mee te nemen. Vaak ben je dan nog voordeliger uit.


  26 november 2009 om 16:29
  Peter

  @robbert: Nou ik zie ook in het advies op delaagsterekening.nl dat jullie de t-for-telecom erbij hebben zitten in het advies. En waarom zouden die niet betrouwbare informatie op hun site plaatsen? Datzelfde geldt dan ook voor de phonehouse. Overigens zitten er overal affiliate links achter de doorkliks als ik op delaagsterekening.nl om een advies vraag. En dus vraag ik me meteen af of het allemaal wel zo “objectief” wordt vergeleken. Affiliatelinks betekent in mijn optiek dat je er geld mee wilt verdienen.. en waar je het meeste verdient, die plaats je natuurlijk als “zgn” beste advies.. Dat hoeft natuurlijk geen waarheid te zijn. En dat de reguliere consument dit niet ziet, is te begrijpen. Echter ik werk zelf in de online marketing en ben bekend met affiliate marketing en de partijen die daar gebruik van maken.. ken het wereldje dus wel enigzins. Ik zeg dus niet dat je advies niet klopt, maar bij het zien van affiliate links, trek ik toch wel mijn twijfels…


  26 november 2009 om 16:37
  Annelies Verhelst

  Erm, ik vind de discussie heel leuk hoor, maar kan er iets inhoudelijker op het artikel worden gereageerd? If possible. ktnxbye.


  26 november 2009 om 17:00
  Michiel Scholte

  De Droid is echt een onkarakteristiek goede telefoon van Motorola. Solide en komt zeer goed uit de reviews. Android blijft ook een fijn platform. Had je trouwens de Nokia N900 gezien met versie 5 van Maemo? Ook een goede kandidaat qua online mogelijkheden en sociale netwerken.

  Zelf zou ik niet meer voor Symbian gaan, en dus niet voor de Satio en allicht de E72, hoewel dat een leuk toestelletje blijft. Het OS begint echt gedateerd te raken echter. Hopelijk helpt dit wat 🙂 Veel plezier op deze queeste!


  26 november 2009 om 19:06
  Tobias Braam

  aanvulling: qua betrouwbaarheid ben ik als verkoper (tot een jaar terug) niet onder de indruk van high end SE, en al helemaal niet van Motorola. Ik weet niet of dit inmiddels is verbeterd. Afgaande op jouw twee posts zou ik kijken naar de E72 is een Berry. Succes!


  26 november 2009 om 20:23
  Tim

  Toevallig werkzaam bij studentmobiel.nl. En zoals Tobias al zei is deze inmiddels op voorraad bij ons. Mag aannemen dat ook andere winkels hem inmiddels hebben.


  27 november 2009 om 09:40
  Michiel Scholten

  Ik ben het eens met de notie dat Motorola vooral slechte telefoons maakt, maar de Droid/Milestone is daarop een erg goede uitzondering. Vandaar dat ik ook `onkarakteristiek’ zei. Het is solide hardware, solide software (ze hebben het niet zelf geschreven 🙂 en het is gewoon een goed geheel. Daarbij is het zelfs de dunste uitschuifbare telefoon met qwerty-toetsenbord, heeft het een wvga scherm (yay, internetten!) en de steeds verder groeiende berg aan Androidapplicaties achter zich, waar erg veel handige tools bij zitten.

  Het klinkt alsof ik er fan van ben, en dat klopt, maar dat komt omdat ze hier nu toch echt een goed stukje techniek hebben neergezet, in tegenstelling tot eigenlijk alles wat ze hiervoor hebben gedaan.

  Just saying.

  Satio heeft Symbian S60, waar ik een beetje op ben afgeknapt. Ook heeft het alleen een onscreen keyboard. De upcoming Androidfoon van ze heeft ook geen hardware toetsenbord en laat ook nog even op zich wachten.

  Symbian OS 9.3, Series 60 v3.2 UI wat op de Nokia E72 draait, vind ik niet meer van deze tijd. Qua GUI en apps kun je dan bijna nog beter voor een Blackberry gaan, hoewel je daar ook nog steeds wat beperkt bent. Of kijk eens naar de Nokia N900; iets dikker, maar kleiner dan een iPhone en wel gewoon hardware keyboard, hoge resolutie scherm, erg goed besturingssysteem en handige online tools.


  27 november 2009 om 09:42
  Tobias Braam

  @ Tim

  Dat is wel vreemd Tim, ik hoorde van jullie klantenservice dat hij wellicht pas dinsdag binnenkomt, ook op jullie site staat hij op ‘in bestelling’. Met op voorraad wordt volgens mij bedoeld dat deze ook fysiek in jullie magazijn ligt, niet dat je deze slechts hebt besteld neem ik aan?


  27 november 2009 om 09:56
  Remco de Vries

  @Michiel Scholten. Met alles eens behalve de notie dat Symbian OS 9.3 niet meer van deze tijd is.

  Ja het is een ouder systeem, hoewel geoptimaliseerd. Maar gezien het doel van de E72 vindt ik dit geheel passen binnen deze tijd. Blackberry (BB) OS vindt ik persoonlijk erger. Plus dat het verplichte extra BB abonnement idioot is.


  27 november 2009 om 11:58
  Michiel Scholten

  Oh, het is een prima geoptimaliseerd systeem en het werkt ook goed, maar als ik zie wat andere besturingssystemen en platformen tegenwoordig kunnen met betrekking tot integratie van sociale netwerken, location based services (Layar op Android is een interessant voorbeeld, augmented reality is gewoon een erg leuke gimmick), vind ik het huidige Symbian platform net wat te beperkt.

  Het voldoet prima voor dingen als emailen, wat webbrowsen (hoewel dat op een non-touchscreen 320×240 scherm zoals dat van de E72 ook wat te wensen over laat; 480×320 is dan al wat beter te doen en 800×480 is bijna desktopervaring). Ook de touchscreenversie zoals te vinden is op de 5800, N97 en de Sony Satio vond ik net wat te hacky overkomen. Ik heb tijden getwijfeld over de aanschaf van een N97, maar ben blij dat ik uiteindelijk voor de HTC Hero heb gekozen, hoewel ik daar af en toe een fysiek toetsenbord toch wel mis (zoals bij m’n eerste reactie hier 🙂

  Zelf ben ik ook niet zo’n fan van Blackberry, zeker niet door de beperkte keuze en de force-feeded abonnementen, maar ieder z’n smaak.

  Aangezien Annelies graag veel doet met sociale netwerken, speeltjes als Foursquare en andere web-based en networked diensten, denk ik dat een telefoon met ruim scherm en een net wat meer vooruitstrevend (yay, buzzword) platform als besturingssysteem haar wat beter gaat bevallen.

  🙂


  27 november 2009 om 12:41
  Patrick Nijhof

  waarom geen Blackberry 9700 Bold? Beter dan de 8520 curve.


  27 november 2009 om 13:09
  Remco de Vries

  @Patrick, omdat Blackberry vreselijk overgewaardeerd is.

  @Michiel, nu ben ik het met je eens!


  27 november 2009 om 13:22
  Annelies Verhelst

  @Tobias Kun jij gedachten lezen? Volgende keer meer over marketingactiviteiten 🙂 Tis overigens een column, dus ik mag daar mijn brain in dumpen. Marketing is ook Prijs, vergeet dat niet! Das hierin heel belangrijk.

  @rest Ik dacht dat erg duidelijk was in dit artikel dat ik persoonlijk wil gaan voor een E72 of Motorola Droid, andere suggesties zijn inmiddels van de baan, die hadden in het vorige artikel beter op hun plek geweest. De Satio ga ik toch maar niet doen na vele negatieve commentaren.

  Beetje jammer alleen dat diverse clubjes hier hun kans pakken om zichzelf te promoten, ik vraag hier om hulp bij het kiezen van mijn telefoon én abonnement, niet zozeer om een aanbieder die roept dat ie de beste of goedkoopste is. Maar goed om te weten, dat kan ik mooi meenemen in mijn volgende artikel 😉

  Thanks @michiel voor je zeer nuttige input! De N900 ga ik nog eens van dichtbij bekijken, maar weet niet of ie echt bij me past, zo op t eerste gezicht 🙂

  En Blackberry is er idd ff uit, wegens het feit dat ik het verplichte abo niet cool niet en functies mis als ie die niet neem.


  27 november 2009 om 14:26
  Jean-Paul Horn

  Beetje jammer alleen dat diverse clubjes hier hun kans pakken om zichzelf te promoten, ik vraag hier om hulp bij het kiezen van mijn telefoon én abonnement, niet zozeer om een aanbieder die roept dat ie de beste of goedkoopste is. Maar goed om te weten, dat kan ik mooi meenemen in mijn volgende artikel 😉

  Volgens mij luidt de titel van de column: “Zoektocht naar een deal in de mobiele telecomhel (#2)”. Dus niet zo gek dat allerlei clubjes zichzelf promoten (waar ik zelf geen enkele moeite mee heb overigens, mits integer.


  29 november 2009 om 13:58
  Annelies Verhelst

  @jean paul: vind ik ook niet erg, maar laat ze me dan ook een goeie deal aanbieden ipv dat ze roepen dat ze de goedkoopste, beste, leukste of weet ik veel wat zijn. Wat hierboven gebeurde is gewoon niet handig. Alle hulp is welkom, maar dan wel inhoudelijk.


  29 november 2009 om 16:32
  Jeffrey

  Wil je keuze niet compliceren, maar ik zou de Blackberry 8250 vervangen met de nieuwe bold 9700. Die is meer waardig tussen dat rijtje en voldoet beter aan je eisen.


  30 november 2009 om 08:41
  mgvandenbroek

  @Bram Koster: Nog een toevoeging. Het in elkaar kloppen van dit soort posts, het samenstellen van de concurrentiematrix die je hier boven ziet, het kost allemaal aan berg tijd en moeite. Ik zou zeggen: ’thanks for sharing.’


  30 november 2009 om 09:29
  bramkoster

  @Matthijs: ja, toch wel serieus. Als er nou veel ervaringen zouden zijn over de manier waarop webshops of fysieke winkels het keuzeproces zouden kunnen verbeteren, vereenvoudigen, etc., dan zie ik de toegevoegde waarde wel. Nu gaat het eigenlijk vooral over QWERTY-toetsenborden, megapixels, etc.

  Het zou dus volgens mij veel interessanter zijn als we er iets aan hebben als marketeers, niet zozeer als potentiële kopers van een mobiele telefoon.

  En dat het veel tijd en moeite kost om iets te maken, maakt het natuurlijk nog niet interessant.


  30 november 2009 om 10:13
  Annelies Verhelst

  @bram: het is een serie, ik werk ergens naar toe, en als de eerste twee delen je niet bevallen, raad ik je aan de rest nog even af te wachten of gewoon te stoppen met lezen. Ik schrijf dit voor verschillende groepen, er zitten niet alleen marketeers op dit blog maar ook kopers van mobiele telefoons en andere consumenten die mogelijk geinteresseerd zijn in hoe ze zelf door de mobiele telecomhel kunnen manouvreren en een deal vinden. De marketeers worden de komende artikelen hopelijk beter bediend. Dit had je allang kunnen weten als je mijn reactie op Tobias had gelezen, waarin ik ook vermeld dat het de volgende keer meer over marketing zal gaan.


  30 november 2009 om 12:06
  bramkoster

  @Annelies: mijn excuses. Ik zal me voortaan door alle off-topic reacties (je eigen woorden) heen worstelen voordat ik het lef heb de dialoog te zoeken.

  Ik ga terug in m’n hok!


  30 november 2009 om 13:59
  mgvandenbroek

  @Bram: Zeker niet terug in je hok, maar wie kaatst kan de bal verwachten, toch? Gewoon blijven blaffen, dus! 😉

  Zelf vind ik het wel boeiend, deze serie. Ben ooit wel eens begonnen met dingen uitzoeken maar raakte zo verward door alle keuzes dat ik nu nog steeds een te duur (ja, dat kan, als je je contract maar nooit verlengt) sim-only abonnement heb bij T-Mobile 😉

  Het punt dat het iets meer over marketing mag gaan, staat dus en wordt opgepakt, waarvoor hulde.


  30 november 2009 om 14:52
  Remco de Vries

  Matthijs, ga toch eens weg bij T-mobile!


  30 november 2009 om 15:31

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!