‘Twitteren’ woord van het jaar

‘Twitteren’ woord van het jaar

Afgelopen weekend riep het genootschap Onze Taaltwitteren’ uit tot woord van 2009 (en niet ‘poken’ zoals begin dit jaar werd voorspeld). Het begrip dat in Nederland in het voorjaar van 2007 zijn intrede deed, kreeg in Nederland landelijke bekendheid toen eind februari een vliegtuig van Turkish Airlines nabij Schiphol neerstortte. Zes minuten na de crash stond het eerste bericht al op Twitter. Via de site verspreidde het nieuws zich razendsnel. Anderse kanshebbers waren o.a. ‘vaccinatieangst’, ‘Koninginnedagdrama’, ‘kopvoddentax’ en ‘vuvuzela’.

‘Twitteren’ is de opvolger van ‘swaffelen’ (moedwillig met het mannelijk geslachtsdeel tegen objecten aantikken) dat vorig jaar werd gekozen als woord van het jaar.


Geplaatst in

DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Poken? Help me even..... ;) Verder trouwens geen benul wat "kopvoddentax" en "vuvuzela" betekenen of zijn.

  geplaatst op
 • vuvuzela is toch zo'n toeter wat Afrikaanse voetbalsupporters gebruiken tijdens een voetbalwedstrijd.
  Tijdens het WK voetbal zal je er nog veel van horen ;-)

  kopvoddentax geen idee...

  geplaatst op
 • @kevin vuvuzela maakt een beste kans om in 2010 woord van het jaar, horen en zien zal ons inderdaad vergaan tijdens het WK

  geplaatst op
 • Toch lukt het 'Onze Taal' elk jaar weer om via het benoemen van een leuk of interessant 'woord van het jaar' een paar dagen goed in de publiciteit te komen. Uiteindelijk lijkt dit me het doel van Onze Taal, want woord van het jaar is niet hun core-business geloof ik.

  Ik vraag me af of ze bij Onze Taal ook een stijging in het aantal nieuwe abonnees zien rond de 'woord van het jaar' publiciteit. Dan zou het pas echt een geslaagd woord zijn, dat twitteren.

  p.s. Zelfs de wiki van 'twitteren' is al aangepast!

  geplaatst op
 • ik vond swaffelen toch echt een leuker woord, vraag me ook af of je over 'twitteren' zo'n leuk filmpje kan maken: http://vimeo.com/2730998

  geplaatst op
 • @Vincent: ik voorspel dat defrienden het woord van volgend jaar gaat worden! ;-)

  geplaatst op
 • Jullie vergeten helemaal de publieksverkiezing van het irritantste woord van 2009 te melden. "Ik bedoel: helemaal leuk, duh! Dat kunnen we absoluut met de kiddo’s een stukje uitrollen, zeg maar. Gewoon doén, weet je!"

  geplaatst op
 • @Marco Derksen Goed gelezen op de Secsi Blog of op TWITTER :)

  geplaatst op
 • @Andrea: Dat vind ik zielig voor het ANP! ;)

  geplaatst op
 • @Matthijs van den Broek ach ja Nederland en de VS - er zullen wel wat verschillen zijn... een wezenlijk verschil: de aantallen! Misschien is 'unfrienden' daar belangrijker - lees ook ons leuke KLEIN=GROOT verhaaltje op de Second Sight Site

  geplaatst op
 • @Marco: volgens mij is het 'unfrienden' :): http://www.secondsight.nl/page/17981/nl

  geplaatst op
 • @PieterV. Ik snap niet wanneer het 'unfrienden' is geworden. Las er laatst ook al iets over.

  geplaatst op
 • @Remco: defriending (ontvrienden) was begin 2009 al zo hot dat ze het er op tv over hadden.

  geplaatst op
 • Ook goedemorgen. De Defriending-trend werd al correct voorspeld in Jongereniconen op 15 december 2008 in vakblad MarketingTribune, zie trend 4:

  4. Mediagebruik: liever 1 vriend in de kroeg, dan 100 op het web
  Internet ontbeert intimiteit en echtheid. Daarom beter 1 vriend in de kroeg dan 100 relaties op het web.

  http://www.marketingtribune.nl/nieuws/jongereniconen-2009-less-is-more

  De nieuwste Jongereniconen -voor 2010- zijn overigens in aantocht.

  geplaatst op
 • We hadden het toch over het Woord van het Jaar - en jaja @Peter van Woensel Kooy je bent genomineerd voor de Specialist Jongeren TWOTY van 2010! Zie de longlist http://www.secondsight.nl/page/17940/nl

  Wanneer verschijnen de Jongereniconen? Het ultradikke themanummer van Second Sight over 2010 ligt 9 december in Athenaeum Nieuwscentrum - wat zeggen de trendprofessionals? En nog interessanter: wie zegt wat?

  geplaatst op
 • Als we er dan toch een wedstrijdje van gaan maken: het woord defrienden (later: unfrienden of ontvrienden) werd in december 2008 al met naam en toenaam genoemd als trend van 2009 door enkele Belgische online experts:
  http://www.idealize.nl/2008/12/defrienden-wordt-een-trend-in-2009/

  geplaatst op
 • @Marco Derksen
  Me too. Ik heb op 'ontvrienden' gestemd - in die concurrerende wedstrijd: bij Van Dale. Welkom:

  http://janien.wordpress.com/2009/12/09/van-dale-woord-van-het-jaar-2009-ontvrienden-recessionista-twitterazzo-tomtomburger-of-toch-griepcommissaris/ ...

  geplaatst op
 • Mss even verduidelijken want de tijd wist soms de echte sporen. Defriending is een term die Trendwolves in het leven riep - zo ergens midden november 2008 - nav hun Europees jongerentrendonderzoek bij 26.000 jongeren en de vaststelling dat vooral 19 tot 25 jarigen voor kwaliteit ipv kwantiteit in hun vriendenkring kiezen ; 14 tot 18 jarigen frienden nog steeds naar hartelust verder en da's gezien de fase van identiteitsontwikkeling ook niet meer dan logisch. Ons European Youth Trend Report '10 , opnieuw bij evenveel jongeren toont trouwens een vervolgverhaal, maar da's voor binnenkort. Defriending werd als begrip door onze onderzoekers de wereld ingestuurd net voor en tijdens http://www.youthwatching.com op 12 december 2008 in Gent ; een aantal bloggers hier was toen aanwezig. Het verslag kwam oa ook terecht op het populaire Amerikaanse http://www.ypulse.com/ypulse-guest-post-a-report-from-trendwatching-09 op 16 december 2008, ik kan enkel vaststellen dat de Burger King defriending actie er kwam midden januari. Jeroen doet de waarheid alle eer aan als hij verwijst naar de trends van enkele Belgische online experts einde december; onze bijdrage ging toen oa over defriending , personal branding en lifestreaming (met Twitter) en ja , Peter heeft dat inderdaad goed gelezen :)

  geplaatst op
 • @Maarten: Peter heeft dat inderdaad goed gelezen, nadat zijn blad met daarin de Defriending-voorspelling op 9 december 2008 naar de drukker ging, waarvoor de Jongereniconen op 2 december al waren ingeleverd. Jaja, het is me wat met al die trends. Maar allemaal prima, hartelijk gefeliciteerd iedereen met deze vroege betrokkenheid en signalerend vermogen. Ook onze Belgische online experts. Ennuh, lees hier alvast welke jongerentrends 2010 gaat brengen:

  http://www.marketingtribune.nl/nieuws/jongereniconen-2010-vergeef-ons-onze-schulden
  http://youngmarketing.web-log.nl/youngmarketing/2009/12/jongereniconen.html

  geplaatst op
 • Ontvrienden is nu al het woord van dit jaar geworden: http://www.telegraaf.nl/binnenland/5589747/__Ontvrienden_woord_2009__.html

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.