Google’s Chrome OS volledig open source

Google’s Chrome OS volledig open source

Het OS van Chrome, waar ik hier al over schreef, wordt volledig open source. Dat werd zojuist bekend gemaakt in de VS. Nederland kijkt op dit moment mee via een webinar (live stream). Chrome voor Mac komt er heel snel aan. Chrome voor Linux komt er heel snel aan. Op dit moment draait de video mee, dus de hele presentatie komt beschikbaar hopelijk vanavond nog. Ook zal ik zo meteen dit bericht updaten.

UPDATE 21:45 Webcast opname toegevoegd. Na de klik is de demo ook te zien!

 

3 kernpunten

Google’s Chrome zet in op 3 kernpunten: snelheid, eenvoud en veiligheid. Belangrijk voor het team dat nu OS aan het bouwen is, is vooral snelheid. Verder wordt zwaar ingezet op eenvoud, en iedereen die al Google Chrome gebruikt als browser snapt wat hier bedoeld wordt.

Cold Reboot

Op dit moment is de cold reboot time 7 seconden. Er wordt met alle macht geprobeerd om die tijd nog naar beneden te krijgen. In de video die ik vanavond hopelijk nog toevoeg, is een demo te zien van een cold reboot. En het werkte. Hieronder de demo, online gezet door TechCrunch:

OS = Chrome

Intern grapje bij Google: het nieuwe OS is hetzelfde als de browser Chrome. In de video is ook te zien, dat dat inderdaad bijna het geval is. De bovenbalk van het scherm is inderdaad opgebouwd als een browser met verschillende tabbladen.

All in the cloud

Alle informatie die je op je computer zet, wordt automatisch opgeslagen op het web, of in the cloud, zo je wilt. Dat is een tamelijk revolutionaire ontwikkeling. En valt volledig samen met de strategie van Google om alles online te krijgen.

Offline?

Uiteraard kwam er een een vraag uit het publiek tijdens de presentatie hoe het dan toch moest als je geen zin had om te betalen voor een Wifiverbinding of dataabonnement. ‘Dit OS is gemaakt voor een online omgeving,’ werd gezegd door Sundar Pichai, de vice-president Product Management.

Android op Chrome OS

Nee, apps van Android zullen niet werken op Chrome OS. Alles wat wel web-based is, werkt wel. Ook de apps die nu geschreven worden voor Chrome OS, zijn webnative applications, zei Pichai. ‘The web works very, very well.’

Persbericht Quotes

“De afgelopen paar jaar zijn mensen steeds meer tijd op internet gaan besteden en dit medium voor krachtiger toepassingen gaan gebruiken. We wilden hen een volkomen nieuwe automatiseringservaring bieden die is geoptimaliseerd voor de manier waarop we momenteel gebruikmaken van internet”, zegt Sundar Pichai, de vice-president Product Management. “Met Google Chrome OS maken we automatisering sneller, eenvoudiger en veiliger dan ooit. Hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, zijn we zeer tevreden met de vooruitgang die we tot dusver hebben geboekt. We zien ernaar uit de technologie binnen het publieke domein te ontwikkelen met de hulp van de open source-gemeenschap.”

Businessmodel

“Het businessmodel voor Chrome OS is gratis en open source. Hoe vaker mensen het web gebruiken, hoe beter dat voor ons bedrijf is,” zei Pichai. Hij wilde niets zeggen over eventuele advertising modules in het OS. Of in de browser. Het blijft verwarrend ;).


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Krijg net ook persbericht binnen:

  (...) Google publiceert broncode voor Chrome OS
  Besturingssysteem eind 2010 beschikbaar voor gebruik op apparaten

  Amsterdam, 19 november 2009 - Google publiceert vandaag de broncode van Google Chrome OS, zijn open source besturingssysteem. Hoewel de eerste apparaten die met Google Chrome OS zijn uitgerust pas in het vierde kwartaal van 2010 beschikbaar komen, publiceert Google vandaag reeds de broncode om technologiepartners, de open source-gemeenschap en externe ontwikkelaars de gelegenheid te bieden bij te dragen aan de ontwikkeling van het besturingssysteem.

  Google Chrome OS is ontworpen als snel en lichtgewicht besturingssysteem. Dit houdt in dat gebruikers na het opstarten van hun computer in enkele seconden online kunnen zijn. Het besturingssysteem is gebaseerd op Google Chrome, de browser die Google in 2008 introduceerde als antwoord op een golf van krachtige, nieuwe internettoepassingen. Google bouwt met Google Chrome OS verder op deze visie door een snelle, stabiele en veilige internetervaring centraal te stellen binnen het besturingssysteem.

  "De afgelopen paar jaar zijn mensen steeds meer tijd op internet gaan besteden en dit medium voor krachtiger toepassingen gaan gebruiken. We wilden hen een volkomen nieuwe automatiseringservaring bieden die is geoptimaliseerd voor de manier waarop we momenteel gebruikmaken van internet", aldus Sundar Pichai, de vice-president Product Management. "Met Google Chrome OS maken we automatisering sneller, eenvoudiger en veiliger dan ooit. Hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, zijn we zeer tevreden met de vooruitgang die we tot dusver hebben geboekt. We zien ernaar uit de technologie binnen het publieke domein te ontwikkelen met de hulp van de open source-gemeenschap."

  De belangrijkste kenmerken van Google Chrome OS zijn onder meer:
  • Snelheid - Google Chrome OS kan in een kwestie van seconden worden opgestart en stelt gebruikers in staat om op snelle en flexibele wijze internetpagina’s te laden en internettoepassingen uit te voeren;
  • Beveiliging – Omdat alle programma's in Google Chrome OS op het internet draaien, opereert iedere tab binnen een afzonderlijke security sandbox. Hierdoor is het moeilijker voor virussen en malware computers te besmetten;
  • Eenvoud - Google Chrome OS voert toepassingen volledig op internet uit. Dit houdt in dat het bewerken van documenten, het maken van PDF-bestanden, het bekijken van afbeeldingen enzovoort allemaal op internet plaatsvindt. Gebruikers van het besturingssysteem hoeven niets te downloaden en geen updates te installeren om op internet te kunnen werken en spelen.

  Google kondigde de beschikbaarheid van de code aan tijdens een evenement op zijn hoofdkantoor in Mountain View. (...)

  geplaatst op
 • "The Code is open"...... ;)

  geplaatst op
 • iemand het al geinstalleerd? En dan nog 1 vraagje, wat wellicht Google zijn grootste tegenstand word: wat meten en weten ze dus allemaal van me? Niet dat ik iets voor ze te verbergen heb, maar ik werk met Chrome, Docs, Gmail en sinds kort ook met Wave... het word wel een beetje eng als je je bedenkt wat ze allemaal van me weten.

  geplaatst op
 • @Mark: Je kunt ook je spullen bij Amazon op kekke servers kwijt, hoor ;) Maar ik vind je punt wel een goede. Zo meteen doe je helemaal niets meer zonder Google.

  geplaatst op
 • http://www.mattcutts.com/blog/google-chrome-os/

  Question: Applications?
  Answer: Use case is web only. Again, don’t expect to run .exe files on a “Chromebook.” Web-based applications (e.g. photo-editing) can do most of what you want. If you’re a lawyer and editing Word files all day, this wouldn’t be your preferred machine. Sundar mentions that this might be your “backup” machine in that you might want a “primary” machine that can run Windows or Mac apps, but your Chrome machine might actually be your “primary” machine in terms of the time you spend.

  Het word dus een OS met alleen internet...

  geplaatst op
 • Voor wie het heeft gemist, ik heb de laaste 55 min van de Google Chrome OS Webcast opgenomen en online gezet:
  http://www.vimeo.com/7709906

  geplaatst op
 • "‘Dit OS is gemaakt voor een online omgeving."

  Als Chrome OS bedoeld is voor netbooks, maakt 't daar dus écht 'net-books' van. 't Klinkt bovendien als iets thinclient-achtigs.

  geplaatst op
 • Gister avond heb ik hem virtueel gedraaid op mijn Windows Vista: Simpel is niet overdreven! Alleen maar apps waar je wat aan hebt. Vormgeving zo basic mogelijk. Besturing is zoals je wil dat ie is. Verder is het razendsnel! Groot voordeel: het hele stuurprogramma is iets meer dan 500 MB!

  Voor de geïnteresseerde, je kan hem hier downloaden: http://getchrome.eu/download.php

  geplaatst op
 • @leonwhale let op deze vergissing maakte ik zelf eerder omdat ik mobiel de site te snel had bekeken, maar GetChrome.eu is niet Google Chrome OS. Zie laatste regel onder aan de page: "Chrome OS is not related to Google. Service provided by SUSE Studio."

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.