Google’s Chrome OS volledig open source

19 november 2009, 17:08

Het OS van Chrome, waar ik hier al over schreef, wordt volledig open source. Dat werd zojuist bekend gemaakt in de VS. Nederland kijkt op dit moment mee via een webinar (live stream). Chrome voor Mac komt er heel snel aan. Chrome voor Linux komt er heel snel aan. Op dit moment draait de video mee, dus de hele presentatie komt beschikbaar hopelijk vanavond nog. Ook zal ik zo meteen dit bericht updaten.

UPDATE 21:45 Webcast opname toegevoegd. Na de klik is de demo ook te zien!

3 kernpunten

Google’s Chrome zet in op 3 kernpunten: snelheid, eenvoud en veiligheid. Belangrijk voor het team dat nu OS aan het bouwen is, is vooral snelheid. Verder wordt zwaar ingezet op eenvoud, en iedereen die al Google Chrome gebruikt als browser snapt wat hier bedoeld wordt.

Cold Reboot

Op dit moment is de cold reboot time 7 seconden. Er wordt met alle macht geprobeerd om die tijd nog naar beneden te krijgen. In de video die ik vanavond hopelijk nog toevoeg, is een demo te zien van een cold reboot. En het werkte. Hieronder de demo, online gezet door TechCrunch:

OS = Chrome

Intern grapje bij Google: het nieuwe OS is hetzelfde als de browser Chrome. In de video is ook te zien, dat dat inderdaad bijna het geval is. De bovenbalk van het scherm is inderdaad opgebouwd als een browser met verschillende tabbladen.

All in the cloud

Alle informatie die je op je computer zet, wordt automatisch opgeslagen op het web, of in the cloud, zo je wilt. Dat is een tamelijk revolutionaire ontwikkeling. En valt volledig samen met de strategie van Google om alles online te krijgen.

Offline?

Uiteraard kwam er een een vraag uit het publiek tijdens de presentatie hoe het dan toch moest als je geen zin had om te betalen voor een Wifiverbinding of dataabonnement. ‘Dit OS is gemaakt voor een online omgeving,’ werd gezegd door Sundar Pichai, de vice-president Product Management.

Android op Chrome OS

Nee, apps van Android zullen niet werken op Chrome OS. Alles wat wel web-based is, werkt wel. Ook de apps die nu geschreven worden voor Chrome OS, zijn webnative applications, zei Pichai. ‘The web works very, very well.’

Persbericht Quotes

“De afgelopen paar jaar zijn mensen steeds meer tijd op internet gaan besteden en dit medium voor krachtiger toepassingen gaan gebruiken. We wilden hen een volkomen nieuwe automatiseringservaring bieden die is geoptimaliseerd voor de manier waarop we momenteel gebruikmaken van internet”, zegt Sundar Pichai, de vice-president Product Management. “Met Google Chrome OS maken we automatisering sneller, eenvoudiger en veiliger dan ooit. Hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, zijn we zeer tevreden met de vooruitgang die we tot dusver hebben geboekt. We zien ernaar uit de technologie binnen het publieke domein te ontwikkelen met de hulp van de open source-gemeenschap.”

Businessmodel

“Het businessmodel voor Chrome OS is gratis en open source. Hoe vaker mensen het web gebruiken, hoe beter dat voor ons bedrijf is,” zei Pichai. Hij wilde niets zeggen over eventuele advertising modules in het OS. Of in de browser. Het blijft verwarrend ;).

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

9 Reacties

  media

  Krijg net ook persbericht binnen:

  (…) Google publiceert broncode voor Chrome OS

  Besturingssysteem eind 2010 beschikbaar voor gebruik op apparaten

  Amsterdam, 19 november 2009 – Google publiceert vandaag de broncode van Google Chrome OS, zijn open source besturingssysteem. Hoewel de eerste apparaten die met Google Chrome OS zijn uitgerust pas in het vierde kwartaal van 2010 beschikbaar komen, publiceert Google vandaag reeds de broncode om technologiepartners, de open source-gemeenschap en externe ontwikkelaars de gelegenheid te bieden bij te dragen aan de ontwikkeling van het besturingssysteem.

  Google Chrome OS is ontworpen als snel en lichtgewicht besturingssysteem. Dit houdt in dat gebruikers na het opstarten van hun computer in enkele seconden online kunnen zijn. Het besturingssysteem is gebaseerd op Google Chrome, de browser die Google in 2008 introduceerde als antwoord op een golf van krachtige, nieuwe internettoepassingen. Google bouwt met Google Chrome OS verder op deze visie door een snelle, stabiele en veilige internetervaring centraal te stellen binnen het besturingssysteem.

  “De afgelopen paar jaar zijn mensen steeds meer tijd op internet gaan besteden en dit medium voor krachtiger toepassingen gaan gebruiken. We wilden hen een volkomen nieuwe automatiseringservaring bieden die is geoptimaliseerd voor de manier waarop we momenteel gebruikmaken van internet”, aldus Sundar Pichai, de vice-president Product Management. “Met Google Chrome OS maken we automatisering sneller, eenvoudiger en veiliger dan ooit. Hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, zijn we zeer tevreden met de vooruitgang die we tot dusver hebben geboekt. We zien ernaar uit de technologie binnen het publieke domein te ontwikkelen met de hulp van de open source-gemeenschap.”

  De belangrijkste kenmerken van Google Chrome OS zijn onder meer:

  • Snelheid – Google Chrome OS kan in een kwestie van seconden worden opgestart en stelt gebruikers in staat om op snelle en flexibele wijze internetpagina’s te laden en internettoepassingen uit te voeren;

  • Beveiliging – Omdat alle programma’s in Google Chrome OS op het internet draaien, opereert iedere tab binnen een afzonderlijke security sandbox. Hierdoor is het moeilijker voor virussen en malware computers te besmetten;

  • Eenvoud – Google Chrome OS voert toepassingen volledig op internet uit. Dit houdt in dat het bewerken van documenten, het maken van PDF-bestanden, het bekijken van afbeeldingen enzovoort allemaal op internet plaatsvindt. Gebruikers van het besturingssysteem hoeven niets te downloaden en geen updates te installeren om op internet te kunnen werken en spelen.

  Google kondigde de beschikbaarheid van de code aan tijdens een evenement op zijn hoofdkantoor in Mountain View. (…)


  19 november 2009 om 17:24
  mgvandenbroek

  “The Code is open”…… 😉


  19 november 2009 om 17:44
  Mark van Loon

  iemand het al geinstalleerd? En dan nog 1 vraagje, wat wellicht Google zijn grootste tegenstand word: wat meten en weten ze dus allemaal van me? Niet dat ik iets voor ze te verbergen heb, maar ik werk met Chrome, Docs, Gmail en sinds kort ook met Wave… het word wel een beetje eng als je je bedenkt wat ze allemaal van me weten.


  19 november 2009 om 17:55
  mgvandenbroek

  @Mark: Je kunt ook je spullen bij Amazon op kekke servers kwijt, hoor 😉 Maar ik vind je punt wel een goede. Zo meteen doe je helemaal niets meer zonder Google.


  19 november 2009 om 18:12
  lustigson

  “‘Dit OS is gemaakt voor een online omgeving.”

  Als Chrome OS bedoeld is voor netbooks, maakt ’t daar dus écht ‘net-books’ van. ’t Klinkt bovendien als iets thinclient-achtigs.


  20 november 2009 om 06:51
  evroekel

  @leonwhale let op deze vergissing maakte ik zelf eerder omdat ik mobiel de site te snel had bekeken, maar GetChrome.eu is niet Google Chrome OS. Zie laatste regel onder aan de page: “Chrome OS is not related to Google. Service provided by SUSE Studio.”


  21 november 2009 om 05:54

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!