Google Health mogelijk in 10 Nederlandse ziekenhuizen

15 september 2008, 03:20

Google Health mogelijk in 10 Nederlandse ziekenhuizenTien ziekenhuizen hebben plannen om het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) terzijde te schuiven en in plaats daarvan Google Health of Microsoft’s Health Vault te gebruiken. Dit kondigde Hans Kedzierski, bestuursvoorzitter van het Medisch Centrum Alkmaar afgelopen week aan op het Innovatie Congres van IBM in Rotterdam. “Het EPD zoals de overheid dat voorstelt, is achterhaald,” zegt Kedzierski in de Automatiseringsgids. “De technologie die Google en Microsoft bieden, organiseert beter en efficiënter dan wat de pogingen van de overheid om bureaucratisch centra aan elkaar te koppelen opleveren. Met een gezamenlijk marktaandeel van 20 procent denk ik dat wij een duidelijk signaal naar de overheid afgeven.”

Afgelopen zaterdag sprak ook Radio Online over dit onderwerp. In de studio was aanwezig Gert Jan Dijkmans van Gunst en die eerder vorige week in NRC Handelsblad een vergelijkbare uitspraak deed. “Het huidige wetsvoorstel voor het EPD is gebaseerd op een arts- en patiëntsituatie uit begin 2000, toen de patiënt geen actieve rol had in de informatievoorziening over zijn of haar ziekte. Dat is ook niet vreemd, want ADSL moest nog ‘uitgerold’ worden en het aantal ouderen dat op internet zat was nihil. Patiënten waren nog niet zo handig met ict en internet. Inmiddels leven we in een wereld waar we niet zonder internet kúnnen. Bankzaken, vakanties en aankopen verlopen nu dagelijks via internet. In deze ontwikkeling anno 2008 past dus ook een patiënt die online toegang heeft tot zijn integrale dossier, van al zijn zorgverleners zoals huisarts, apotheek, ziekenhuis, specialist, psychiater et cetera. Hier zit het heikele punt: in het wetsvoorstel wordt het belangrijkste vergeten, de patiënt.”

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

3 Reacties

    Hout

    Dat is nog eens een mooie wake up call voor de maandagmorgen! 🙂


    15 september 2008 om 07:05
    ewout@onedaycompany.nl

    Erg goed initiatief.

    Welke andere mega-projecten volgen?

    Chipknip (Yellowbrick, Payter),

    Rekeningrijden (GPS/GSM: via TomTom/Route66/Nokia/Google Maps for Mobile),

    Openbare aanbestedingen (Marktplaats),

    Office Software voor de Overheid (Google Docs, OpenOffice)

    File bestrijding (Webex, Netviewer, SlideShare, Google Docs Presentation)

    Etc, ec.


    15 september 2008 om 07:41
    Jacobien

    Het probleem is m.i. nog steeds dat de privacy van de patient niet goed beschermd is. Artsen MOGEN straks alleen een dossier inzien als de patient toestemming geeft, maar ze KUNNEN het volgens mij altijd.

    Ik heb afgelopen april een tuchtzaak tegen mijn oude huisarts gewonnen. Allereerst heb ik geen waterdichte garantie dat ze in de toekomst niet in mijn dossier kan kijken. Ten tweede faalt het systeem nu ook al. Tijdens de tuchtzaak heeft mijn oude huisarts bij meerdere ziekenhuizen informatie over me weten op te vragen, ook al had ik bij aangegeven ofwel geen huisarts meer te hebben of stond ik hun systeem bij een andere huisarts ingeschreven.

    Verder kan een opmerking in een dossier gigantische gevolgen hebben. Iets waar nog te weinig bij wordt stilgestaan. Ik heb de zaak aangespannen (naast een foute diagnose) omdat ze iets in mijn dossier had gezet wat niet waar was, maar waardoor andere artsen wel hadden kunnen denken dat ik totaal gestoord was. Het tuchtcollege heeft haar dat gelukkig aangerekend en ze heeft daardoor ook een waarschuwing gekregen. Maar niet iedereen leest zijn dossier of snapt wat voor een opmerkingen gigantische gevolgen kunnen hebben.

    Tot slot wordt het ECP gigantisch gepromoot en wordt de keerzijde door het landelijk schakelpunt amper belicht. Daar heb ik al commentaar op geleverd en ze zouden er wat aan doen, maar ik vrees dat de landelijke campagne een grote promotie wordt voor het ECP.


    15 september 2008 om 20:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!