Daling of verschuiving in vacatures

Daling of verschuiving in vacatures

{title}Nielsen maakte gisteren de cijfers over de vacaturemarkt bekend. Volgens Nielsen zijn er in het tweede kwartaal van 2008 wederom minder vacatures geplaatst dan in het tweede kwartaal van 2007, in totaal 3,2% minder verdeeld over alle media. Gezien de huidige economische situatie en de grote vraag bij bedrijven naar personeel verbazen deze cijfers mij en net als in het eerste kwartaal denk ik dat er sprake is van een verschuiving, niet een daling.

Nu kan ik geen alternatieve cijfers overleggen over het tweede kwartaal van 2007, dus een bron die met deze cijfers tegenspreekt is er niet direct. Echter is er momenteel wel een bron die op een hele andere manier dan Nielsen onderzoek doet naar het totaal aantal online vacatures. En daar komt een heel ander beeld uit dan wat Nielsen schetst.

Op Recruitmentmatters doet Marc Drees namelijk wekelijks verslag van de cijfers uit Jobfeed. Jobfeed zoekt met een spider het ‘hele internet’ af naar alle vacatures, ongeacht waar deze staan. Vanuit deze optiek neemt Jobfeed dus naast de grote jobboards ook de niche jobboards mee, de weblogs waar vacatures geplaatst worden en bijvoorbeeld corporate homepages.

Een ander verschil in meetmethode is dat jobfeed ontdubbeld en Nielsen niet. Nielsen meet namelijk media bestedingen en aangezien je ook twee keer betaald als je een vacature op twee verschillende jobboards zet is het logisch dat men niet ontdubbeld. Aangezien de trend momenteel is dat veel bedrijven een vacature uitzetten bij meerdere W&S bureaus, die de vacatures vervolgens op verschillende jobboards uitzetten, zal er een niet gering aantal doublures zijn. Jobfeed ontdubbeld wel, zo goed mogelijk in ieder geval. Dat wil niet zeggen dat er geen enkele doublure in zit, maar men stelt ongeveer 90% correct te zijn en mijn ervaringen met hun software klopt dat percentage. De logica van het wel en niet ontdubbelen is dus dat Nielsen meer vacatures zou moeten meten dan Jobfeed. Echter, niets is minder waar.

Nielsen heeft in totaal in het tweede kwartaal 413.000 vacatures gemeten, waarvan 90,3 procent online. Dat is een totaal van ongeveer 373.000 online vacatures. Als we de jobfeed cijfers van het tweede kwartaal erbij pakken komen we uit op ruim 550.000 vacatures. Een verschil van 177.000 vacatures die Jobfeed meer heeft gemeten. In de onderstaande grafiek heb ik de cijfers uit Jobfeed per week nog eens uitgezet. Let op: dit zijn het aantal vacatures per 3 weken, dus het totaal is door 3 gedeeld om tot de 550.000 vacatures te komen.

{title}

Wil dit dan zeggen dat Nielsen er helemaal naast zit? Dat durf ik niet te stellen. Zoals ik al eerder zei: ik heb geen cijfers over 2007 anders dan die van Nielsen zelf. Echter is het dus de vraag in hoeverre er een daling in het aantal vacatures is of dat er sprake is van een verschuiving. In mijn dagelijkse business zie ik namelijk duidelijk een verschuiving naar niche boards (zoals Marketingfacts jobs) en daar zit dus misschien wel de verklaring. Nielsen meet enkel de grote jobboards en het zou me niet verbazen als die inderdaad een daling laten zien (net als print). Maar op de vraag of het totaal aantal vacatures daalt of verschuift is mijn gevoel het laatste.


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • @Bas: volg jij ook een aantal andere kernwaarden op dit vlak? Aantal werklozen, aantal failissementen, etc? Wellicht aardig om die eens in de tijd uit te zetten. Daar moet namelijk een verband tussen bestaan en als die niet meer klopt is er wellicht iets anders aan de hand (bijv. een verschuiving ipv daling van aantal vacatures).

  geplaatst op
 • @Marco: CBS cijfers spreken Nielsen ook tegen, net als in het eerste kwartaal toen het aantal werkzoekenden een laagte record bereikte en het aantal CWI vacatures een record.

  Nu geeft het CBS aan dat In de periode april-juni 2008 waren gemiddeld 310 duizend personen werkloos. Dit komt overeen met 4,0 procent van de beroepsbevolking. Een jaar eerder was dit nog 4,6 procent. In de periode april-juni waren er 36 duizend werklozen minder dan een jaar eerder.

  Hoewel je daaruit ook kan zeggen dat er dus minder vacatures zijn omdat ze nu vervuld zijn, werkt dat natuurlijk doorgaans zo niet.

  Faillissementen en aantal ondernemers zijn over 2008 nog geen cijfers. Die cijfers die we daar over hebben zijn wel in 2008 gepubliceerd, maar hebben betrekking op 2007. Toen zagen we wel het aantal ondernemers stijgen (wat zou leiden tot meer vacatures) en het aantal faillissementen nam verder af.

  geplaatst op
 • Als Jobfeed ´het hele internet´ afstruint en Nielsen ´slechts´ de grote jobboards vind ik het eigenlijk niet zo raar dat Jobfeed meer vacatures telt.

  geplaatst op
 • @Karel

  erg scherp!

  geplaatst op
 • @Karel: inderdaad, echter is dan dus de vraag, hoe representatief zijn de cijfers van Nielsen. En met name, als er een verschuiving is (iets dat door andere cijfers ondersteund lijkt te worden, en in Q1 was het ook al zo tegenstrijdig deze cijfers t.o.v. de rest) kan Nielsen dit dan meten?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.