Daling of verschuiving in vacatures

23 juli 2008, 04:29

{title}Nielsen maakte gisteren de cijfers over de vacaturemarkt bekend. Volgens Nielsen zijn er in het tweede kwartaal van 2008 wederom minder vacatures geplaatst dan in het tweede kwartaal van 2007, in totaal 3,2% minder verdeeld over alle media. Gezien de huidige economische situatie en de grote vraag bij bedrijven naar personeel verbazen deze cijfers mij en net als in het eerste kwartaal denk ik dat er sprake is van een verschuiving, niet een daling.

Nu kan ik geen alternatieve cijfers overleggen over het tweede kwartaal van 2007, dus een bron die met deze cijfers tegenspreekt is er niet direct. Echter is er momenteel wel een bron die op een hele andere manier dan Nielsen onderzoek doet naar het totaal aantal online vacatures. En daar komt een heel ander beeld uit dan wat Nielsen schetst.

Op Recruitmentmatters doet Marc Drees namelijk wekelijks verslag van de cijfers uit Jobfeed. Jobfeed zoekt met een spider het ‘hele internet’ af naar alle vacatures, ongeacht waar deze staan. Vanuit deze optiek neemt Jobfeed dus naast de grote jobboards ook de niche jobboards mee, de weblogs waar vacatures geplaatst worden en bijvoorbeeld corporate homepages.

Een ander verschil in meetmethode is dat jobfeed ontdubbeld en Nielsen niet. Nielsen meet namelijk media bestedingen en aangezien je ook twee keer betaald als je een vacature op twee verschillende jobboards zet is het logisch dat men niet ontdubbeld. Aangezien de trend momenteel is dat veel bedrijven een vacature uitzetten bij meerdere W&S bureaus, die de vacatures vervolgens op verschillende jobboards uitzetten, zal er een niet gering aantal doublures zijn. Jobfeed ontdubbeld wel, zo goed mogelijk in ieder geval. Dat wil niet zeggen dat er geen enkele doublure in zit, maar men stelt ongeveer 90% correct te zijn en mijn ervaringen met hun software klopt dat percentage. De logica van het wel en niet ontdubbelen is dus dat Nielsen meer vacatures zou moeten meten dan Jobfeed. Echter, niets is minder waar.

Nielsen heeft in totaal in het tweede kwartaal 413.000 vacatures gemeten, waarvan 90,3 procent online. Dat is een totaal van ongeveer 373.000 online vacatures. Als we de jobfeed cijfers van het tweede kwartaal erbij pakken komen we uit op ruim 550.000 vacatures. Een verschil van 177.000 vacatures die Jobfeed meer heeft gemeten. In de onderstaande grafiek heb ik de cijfers uit Jobfeed per week nog eens uitgezet. Let op: dit zijn het aantal vacatures per 3 weken, dus het totaal is door 3 gedeeld om tot de 550.000 vacatures te komen.

{title}

Wil dit dan zeggen dat Nielsen er helemaal naast zit? Dat durf ik niet te stellen. Zoals ik al eerder zei: ik heb geen cijfers over 2007 anders dan die van Nielsen zelf. Echter is het dus de vraag in hoeverre er een daling in het aantal vacatures is of dat er sprake is van een verschuiving. In mijn dagelijkse business zie ik namelijk duidelijk een verschuiving naar niche boards (zoals Marketingfacts jobs) en daar zit dus misschien wel de verklaring. Nielsen meet enkel de grote jobboards en het zou me niet verbazen als die inderdaad een daling laten zien (net als print). Maar op de vraag of het totaal aantal vacatures daalt of verschuift is mijn gevoel het laatste.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

4 Reacties

  media

  @Bas: volg jij ook een aantal andere kernwaarden op dit vlak? Aantal werklozen, aantal failissementen, etc? Wellicht aardig om die eens in de tijd uit te zetten. Daar moet namelijk een verband tussen bestaan en als die niet meer klopt is er wellicht iets anders aan de hand (bijv. een verschuiving ipv daling van aantal vacatures).


  23 juli 2008 om 04:51
  Feeder

  Als Jobfeed ´het hele internet´ afstruint en Nielsen ´slechts´ de grote jobboards vind ik het eigenlijk niet zo raar dat Jobfeed meer vacatures telt.


  23 juli 2008 om 11:15
  Paulo Lopes

  @Karel

  erg scherp!


  23 juli 2008 om 16:20
  chi666

  @Karel: inderdaad, echter is dan dus de vraag, hoe representatief zijn de cijfers van Nielsen. En met name, als er een verschuiving is (iets dat door andere cijfers ondersteund lijkt te worden, en in Q1 was het ook al zo tegenstrijdig deze cijfers t.o.v. de rest) kan Nielsen dit dan meten?


  23 juli 2008 om 20:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!