Resultaten 2e Sedo Benelux domeinveiling

Resultaten 2e Sedo Benelux domeinveiling

{title}Vorige week, vrijdag 9 mei liep om 16:00 uur de tweede Sedo domeinveiling af die eerder op Marketingfacts is aangekondigd. Deze ‘lokale’ veiling is door Sedo in het leven geroepen om de premium .nl, .be en .lu domeinnamen op een eigen podium te kunnen zetten.

Het resultaat van de tweede editie overtreft zowel in aantal verkochte domeinnamen als de totale opbrengst de eerste veiling (oktober 2007) ruimschoots met 15 verkochte namen voor een totaalbedrag van 182.510 euro (tegen 10 verkochte domeinen voor 76.210 euro tijdens de eerste veiling).

De verkochte domeinnamen met de opbrengst per naam (in euro’s):

 • relatiegeschenk.nl 72.000
 • huren.nl 66.500
 • kinderwagens.nl 10.100
 • planten.nl 7.500
 • landbouw.nl 5.600
 • motors.nl 4.200
 • bio.nl 4.200
 • rss.nl 3.500
 • navigatiesystemen.nl 3.200
 • illustraties.nl 2.380
 • voorbeelden.nl 1.500
 • dvd.lu 750
 • darten.be 650
 • its.be 360
 • leg.be 70

Volgens Marieke Brinkman van Sedo bekeken op de slotdag ruim 7000 personen de veiling en waren er ruim 330 biedingen die hebben geleid tot verkopen aan bieders uit Nederland, België, Duitsland en de VS. De veiling die sloot om 16:00 en werd uiteindelijk verlengd met bijna 2,5 uur door de bied-rally op kinderwagens.nl en relatiegeschenk.nl (na ieder bod wordt de veiling automatisch 10 minuten verlengd)

Met name de toeloop op relatiegeschenk.nl was spectaculair. Het domein is door voormalig eigenaar Jan Bouwmeester (Media Village) in de veiling gezet met een reserveprijs van 20.000 euro en die werd pas kort voor de sluiting van de veiling bereikt. Vanaf 16:00 uur gingen de drie overgebleven bieders pas echt los in een rally die eindigde in de topprijs van 72.000 euro!

De andere topper van de veiling, huren.nl, werd verkocht door Aromedia (uitgever van onder meer het studentenblad Sum), voor de prijs van 66.500 euro.

Al met al goed nieuws voor de eigenaren van keywords op het .nl domein. Nu bijna 3 miljoen .nl namen zijn geregistreerd, lijkt de handel in goede .nl’s pas echt lucratief te worden. Alhoewel… Er zijn altijd wel goede .nl sales geweest, maar via veilingen als deze lijkt de markt iets transparanter te worden en krijgt een breder publiek zicht op de waarde die domeinnamen momenteel in het maatschappelijk verkeer vertegenwoordigen. En dat lijkt me geen slechte ontwikkeling.

In het najaar volgt de derde BeNeLux veiling bij Sedo.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Heb me gisteren ook maar eens ingeschreven bij Sedo. (Nog) niet voor de Nederlandse domeinnamen, maar ik heb al jaren domeinnamen als vendex.com, beursplein.com en financial-plaza.com in mijn bezit. Maar eens kijken of ik daar een paar euro voor kan vangen ;-)

  geplaatst op
 • Dat had ik nou niet van Marco verwacht.. domain squatting is redelijk dubieus..

  Overigens vind ik die hele domainhandel niet echt de meest geweldige uitstraling hebben. Hoewel het best easy money is en verleidelijk, zorgen de Graaflands van deze wereld voor de nodige drempels voor nieuwe ondernemingen. Praktisch de gehele van Dale is inmiddels geregistreerd, just for the buck. Je kunt geen activiteit bedenken of er begint een discussie over de aankoop, en kun je een fictieve veiling ingaan.

  Waar is de tijd dat sidn.nl nog een relevantie tussen bedrijfsnaam en domein naam vereiste? Dat je een brief met motivatie naar de universiteit in Gent moest sturen voor een .be domein? Hier nog een aantal 'prachtige voorbeelden' http://www.domeinverkoop2008.nl

  geplaatst op
 • @maarten hear hear! schaarste creeren, prijs opdrijven, wat steek ik hier als lezer van marketingfacts van op?

  geplaatst op
 • @roelofs "relevantie tussen bedrijfsnaam en domein naam vereiste"
  Het gaat hier om generiek omschrijvende termen waar niemand eigenaar van zou kunnen zijn. Welke partij zou volgens jou 'recht' hebben op huren.nl en relatiegeschenk.nl?

  geplaatst op
 • @yvo,


  die kon je toen ook niet registereren. Te generiek, en dus creert zo'n generieke naam in het handelsverkeer een onterechte indruk van een branche- of overkoepelende organisatie. Maar da's allemaal in een heel, heel ver verleden is een land hier ver vandaan gebeurd..

  geplaatst op
 • @maarten: ik had jaren geleden, in de tijd dat je hier in Nederland nog de relevantie moest aangeven tussen domeinnaam en business, wilde plannen met de domeinnamen die ik destijds registreerde. Heb ze echter nooit gebruikt en betaal al jaren een fors bedrag aan die boeven van Network Solutions (dat was toendertijd de partij waar je snel en makkelijk domeinnamen kon registreren). Het wordt tijd om ze eens van de hand te doen. Kopen? Voor 10K mag je ze alle 3 hebben ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.