Tussenstand Microsoft Yahoo soap

7 mei 2008, 05:20

Afgelopen weekend was de “cliffhanger” in de Microsoft-Yahoo soap dat Microsoft afziet van het overnamebod op Yahoo. Hoe is de tussenstand nu, 2 dagen na het nieuws? We maken de balans op met een overview van relevante links.

Aandeel onderuit, maar hersteld

Het aandeel Yahoo nam zoals verwacht bij opening van de beurs in New York gisteren een duikvlucht en verloor 20%. Maar het aandeel Yahoo is sterker uit de strijd gekomen dan verwacht en herstelde zich tot ongeveer $26. Vergeet ook niet dat dit aanzienlijk hoger is dan de $19 die Yahoo per aandeel waard was toen Microsoft het bod op Yahoo uitbracht.

Aandeelhouders Yahoo boos

De aandeelhouders van Yahoo zijn echter niet tevreden. Sterker nog, ze zijn boos. Met name Capital Research Global Investors, waarvan de moedermaatschappij met 16% grootaandeelhouder van Yahoo is, was niet te spreken over Yahoo.

Ok, so now what?

Dat is de exacte titel van het bericht dat Jerry Jang, oprichter en CEO van Yahoo, schreef. Opvallend is dat hij zei dat Microsoft wegliep van de onderhandelingen, terwijl Microsoft het tegenovergestelde beweerde. Aan Reuters vertelde diezelfde Yang dat hij nu nog meer dan vroeger open staat voor een gesprek met Microsoft.

Google de lachende derde?

Google gaf al eerder aan dat ze het geen goede ontwikkeling vinden als Yahoo zou opgaan in Microsoft. Ze lijken nu hun zin te krijgen. Het feit dat Yahoo test met Google’s advertentie systeem was voor Microsoft één van de redenen om af te zien van het overnamebod. Maar Google kan op dat vlak niet veel stappen maken. Elke samenwerking tussen Yahoo en Google zou in potentie een bedreiging kunnen zijn voor de vrije marktwerking, zoals Rob Norman (CEO van WPP’s GroupM) treffend beschrijft.

Ook Microsoft aast nu op AOL

Yahoo en AOL zochten al eerder toenadering en ook nu lijkt dit één van de mogelijke volgende stappen van Yahoo, zoals de New York Times beschrijft. Maar het is op z’n minst opvallend te noemen dat Microsoft op dit moment óók in gesprek is met AOL.

3 juli

Yahoo maakte bekend dat ze op 3 juli de jaarvergadering houden. Dat zal een belangrijke dag worden voor Yahoo als er in de tijd daarvoor niet veel gebeurt. Wat zijn de plannen van Yahoo? Welke samenwerkingen zullen ze aangaan? Hoe tonen ze aan dat het bod van Microsoft Yahoo onderwaardeert? Interessante dagen en weken breken aan. To be continued…

Eduard Blacquière
Freelance SEO Consultant bij Edwords Consultancy

Eduard is freelance SEO consultant. Hij helpt bedrijven hun bedrijfsdoelstellingen te vertalen naar een data-gedreven SEO & digitale marketing strategie. EdWords.nl is zijn blog en z'n specialisatie is SEO. Als blogger en spreker deelt Eduard kennis en hij is mede-oprichter van het jaarlijkse Friends of Search congres.

Categorie
Tags

1 Reactie

    eduardblacquiere

    Voor de ‘early readers’ van deze post: het artikel is ge-update!


    7 mei 2008 om 07:06

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!