
Jaren geleden heb ik eens de reisbranche in kaart gebracht. De markt was toen nog (redelijk) overzichtelijk. Je had reismaatschappijen (bijv. KLM), touroperators/reisorganisaties (bijv. TUI), reisbureaus/reisagenten (bijv. D-Reizen, Elmar), accomodaties (bijv. hotels, campings en vakantiehuizen), informatie-providers (bijv. ANWB, Startpagina) en service-providers. Reisorganisaties die de reizen uit hun eigen programma direct aan de vakantieganger verkochten, dus zonder tussenkomst van reisbureaus/reisagenten, noem(d)en we direct-sellers.
Vandaag de dag is de markt een stuk minder overzichtelijk. Touroperators zijn ook reisbureaus, informatieportals worden reisbureaus en via webbased dynamic packagingtools (modulair samenstellen van reis die bestaat uit losse onderdelen van verschillende leveranciers) kan zelfs de pizzabakker om de hoek eenvoudig cullinaire reizen aanbieden naar Florence, Napels of Rome. En alles draait daarbij om commissies, een vergoeding of provisie voor geleverde diensten (bijvoorbeeld het boeken van een vakantiehuis of vlucht). Zelf verdien ik al jaren 10 procent van de omzet die ik maak bij de verhuur van een vakantieboerderij in Toscane.
Afgelopen week startte Jan Lokhoff een interessante discussie op Reisrevue waarin hij (met name kleine) reisbureau’s waarschuwt voor de komst van nieuwkomers in de markt zoals Zoover, ilse media, PCM, Telegraaf en binnenkort Wegener. Nieuwkomers die een enorm bereik hebben en kunnen werken met hele lage commissies. Betekent dit het definitieve einde van de kleine reisagent?
Persoonlijk denk ik dat de grote jongens het eerst allemaal nog moeten zien waar te maken. Want bij wie moet ik straks zijn als ik niet tevreden ben over mijn strandhuisje in Jericoacoara? En als ik voor de derde keer een foutmelding krijg bij het online boeken van een vlucht naar Helsinki, pak ook ik de telefoon om zeker te zijn dat het allemaal goed gaat. En als vervolgens blijkt dat de vlucht twee keer is afgeschreven van mijn bankrekening, dan vertrouw ik niet op email maar ook dan pak ik weer de telefoon. Internet is een prachtig medium maar voor wat betreft het online boeken mag er nog wel eea gebeuren aan gebruikersvriendelijkheid en betrouwbaarheid.
Recent onderzoek van Forrester laat ook zien dat in de VS voor het eerst sinds jaren het aantal online boekingen is afgenomen. Is dit wellicht een eerste signaal dat we toch de voorkeur geven aan de kleine reisagent die we ook gewoon kunnen bellen of bezoeken?