Hoe staat het met de organisatie van e-business in Nederlandse bedrijven?

3 september 2007, 20:01

Hoe staat het met de organisatie van e-business in Nederlandse bedrijven?Ruim een jaar geleden stelde ik de vraag hoe het nu eigenlijk stond met de organisatie van e-business in Nederlandse bedrijven. Onder welke afdeling valt internet nu? Wie is verantwoordelijk voor IT, Marketing, Communicatie en Sales? Moeten we dit centraal opzetten voor de gehele organisatie of decentraal per business unit (of website)? Veel bedrijven kenden één internetafdeling waar alle kerncompetenties aanwezig waren. Van webmaster tot communicatiemedewerker en programmeurs. De afgelopen jaren zie je echter een verschuiving waarbij de verschillende competenties verhuizen naar reeds bestaande afdelingen. Maar wat is nu de meest ideale situatie en waarom?

Om een antwoord te vinden op deze vragen ben ik vorig jaar zomer gestart met deskresearch waarbij ik vooral veel profijt heb gehad van het werk van Dave Chaffey. Op basis van zijn modellen (aangevuld met eigen inzichten), heb ik in samenwerking met Lotte Zwijnenburg van Info.nl in het najaar van 2006 face-to-face interviews gehouden met o.a. Harry Odenhoven (Vodafone), Martijn de Koning (Essent), Rob Slagboom (ex-Transavia), Caspar van der Woude (Robeco Direct), Jaap Kooij (ex-Ohra) en Jan de Waal (Info.nl). In samenwerking met Emerce hebben we begin dit jaar met de betrokkenen een rondetafelgesprek gevoerd.

Inmiddels ben ik aangekomen in het laatste deel van het onderzoek waarbij ik een aantal bevindingen wil toetsen op een grotere groep respondenten. Daarvoor heb ik in samenwerking met RM Interactive een vragenlijst opgesteld. Heb je een paar minuten over en wil je een aantal vragen beantwoorden over de organisatie van e-business binnen jouw organisatie, dan zou ik je willen vragen deze vragen te beantwoorden. Uiteraard zal ik straks de samenvatting van de resultaten met je delen. In ieder geval alvast dank!

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  schief

  Jammer dat op dit uiterst interessante onderwerp geen reacties zijn gekomen tot nu toe. Wordt de enquête wel ingevuld, Marco? Ben erg benieuwd naar de uitkomsten in ieder geval.


  5 september 2007 om 08:37
  media

  @Roel: yep, enqueteformulier wordt inmiddels aardig ingevuld. Er komen nog een aantal akties (mailing en banner) om meer response te genereren.


  5 september 2007 om 09:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!