Vista heeft in Nederland een Marktaandeel van 3,31%

26 juli 2007, 06:57

OneStat kwam onlangs met een persbericht over de marktaandelen van de diverse operating systems. OneStat heeft hun tellers geplaatst bij klanten over de hele wereld. Hierdoor hebben ze een goed zicht op het gebruik van zaken als operating systems. Dit is al het vijfde vergelijkbare persbericht van OneStat dit jaar. Eerder kwamen ze met mooie inzichten over het gebruik van browsers, schermresoluties en aantal zoekwoorden in zoekmachinetrefwoorden. Ik ben nu al benieuwd waar het volgende persbericht over zal gaan. Het volledige overzicht van alle persberichten is te vinden in de press box van OneStat

Onderstaande tabel toont de marktaandelen van de meest gebruikte operating systems:

Uitgesplitst naar verschillende typen systemen is de verdeling als volgt:

Het onderzoek is gebaseerd op een steekproef van 2 miljoen bezoekers uit 100 landen, verdeeld in 20.000 bezoekers per land. Op zich is dit natuurlijk een vreemde methode om uitspraken te doen over de verdeling in de wereld. Nu heeft bijvoorbeeld Botswana hetzelfde gewicht als de Verenigde Staten.

Overigens is het ook interessant om te kijken of je eigen web analytics oplossing dezelfde uitkomsten biedt.

Zelf kom ik bij een steekproef van meer dan een miljoen bezoeken gedurende de afgelopen dagen tot de volgende verdeling:

De verschillen voor Vista zijn opmerkelijk groot. Ik ben benieuwd naar de periode waarover de OneStat metingen zijn genomen.

Daniël Markus is oprichter en directeur van ClickValue, een performance based online marketing bureau uit Amsterdam. Data driven online marketing is zijn specialisme. Van daaruit helpt hij opdrachtgevers bij het blijvend verhogen van online rendement. Naast bloggen over dit onderwerp geeft Daniel regelmatig presentaties op nationale en internationale congressen en verzorgt hij cursussen via onder andere Beeckensteijn. ClickValue bestaat sinds 2003 en is inmiddels uitgegroeid tot een middelgroot bureau met meer dan 100 nationale en internationale klanten. Opdrachtgevers variëren van corporates als SNS, Harman Kardon, NUON en NS tot toonaangevende e-businesses als Kamera-Express, New York Pizza en Lamp&Licht;.

Categorie
Tags

7 Reacties

  Pieter Bas Elskamp

  Naast natuurlijk het land (zoals je als zei), maakt soort site volgens mij ook nog uit.

  Een site zoals Marketingfacts lijkt me een hoger percentage gebruikers van Vista te hebben, puur vanuit interesse voor deze ontwikkelingen (bijv de geïntegreerde Widgets).

  De vraag die je dan kunt stellen is: “welke site is gemiddeld genoeg voor een Nederlandse meting?”


  26 juli 2007 om 07:28
  martinm

  Voor XP kom ik bij ons op de website zelfs op 6,8% (periode 1juni tot gisteren)…..

  Voor de eerste 6mnd is dit 3,1%

  Kortom ik gok dat dit wat verouderde cijfers zijn en er eind dit jaar een persbericht komt met als titel “Aandeel vista 2x zo hoog 2de helft van 2007” 🙂


  26 juli 2007 om 07:32
  Erik Dijkstra

  ..ik neem aan dat dat over Vista Beta gaat? 😛


  26 juli 2007 om 07:51
  Jelle Bos

  Ik heb laatst een mediacenter aangeschaf en daar draait Windows XP Media Center Edition op.

  Met deze editie bezoek je in principe geen website, maar maak je gebruik van bepaalde services die wel op internet staan. Deze worden niet meegenomen in de statistieken.

  Nou verwacht ik niet dat er een groot aandeel uit zou komen, maar het is misschien wel een aardige toevoeging: deze marktaandelen worden gebaseerd op systemen die internetsites bezoeken of uberhaupt een internetverbinding hebben.


  26 juli 2007 om 08:12
  SEO Handleiding

  Een groot gedeelte van die 3,3 % is volgens mij ook niet eens vrijwillig overgestapt op Vista. Je kan tegenwoordig nergens meer een nieuwe pc of notebook kopen met een windows xp erop, overal wordt Vista door je strot gedouwd.


  26 juli 2007 om 08:51
  Jasper Kusters

  Wat een rare reactie SEO handleiding?

  XP werd je destijds ook gewoon door je strot geduwd. Hier moet iedereen juist blij mee zijn, want Vista is superieur aan XP op allerlei gebieden.

  Overigens valt het nog reuze mee, want zelfs bij dell kun je nog gewoon kiezen voor XP.

  Altijd grappig die Microsoft bashers.


  26 juli 2007 om 09:07
  evroekel

  @Pieter Bas Elskamp: Het % Windows Vista bezoekers ligt bij Marketingfacts inderdaad hoger, zo’n 6% over de afgelopen 3 maanden.


  26 juli 2007 om 17:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!