Het hek is eindelijk van de dam: EMI biedt aanbod zonder DRM

3 april 2007, 05:35

Zojuist met veel plezier op nu.nl gelezen dat EMI heeft aangekondigd dat het van haar gehele digitale aanbod een DRM-vrije versie gaat verkopen. Deze versie is dan wel een flink stuk duurder dan de DRM-versie (€1,29 vs €0.99 nu), maar daar staat een hogere geluidskwaliteit tegenover.

In de presentatie, staat verder dat consumenten ook de mogelijkheid krijgen eerder gekochte tracks en albums te upgraden – tegen “slechts” €0,30 per liedje. Apple Itunes is de eerste online winkel die het aanbod zal verkopen, vandaar dat Steve Jobs gisteren bij de bekendmaking aanwezig was. Naast het repertoire van EMI gaat Itunes nu ook DRM-vrije Indy-muziek verkopen.

Wat betekent dit ?

DRM en andere kopieerbeveiligingsoorten is het belangrijkste middel tot nu toe geweest van de entertainment-industrie om zich te verweren tegen het illegaal downloaden van consumenten. Dit heeft in het verleden tot veel idiote situaties geleid – van ontploffende CD-spelers tot versies van platen die slechts een beperkt aantal keer door de eigenaar gedraaid konden worden.

En keer op keer bleek dat de consumenten die hier het meest geraakt door werden, juist de eerzame burgers waren die helemaal niet illegaal bezig waren.

Stel dat dit inderdaad een doorbraak betekent : dan bestaat er een goede kans dat de DVD- en HD-wereld ook mee gaat doen. Dan is het echt het hek van de dam. Wellicht dat de industrie zich dan ook gaat ontdoen van de laatste imbeciele acties, die een schadelijke verdediging tegen de opkomst van het internet zijn.

Ewout Wolff
Eigenaar bij Onedaycompany

Ewout Wolff kent het online marketing vak vanuit de praktijk: de afgelopen 20 jaar heeft hij ervaring opgedaan met bedenken en (vooral) realiseren van nieuwe online concepten. Als interim online marketing manager heeft hij gewerkt voor De Efteling, Philips, TomTom, Centraal Beheer, Freo, AXA, Alliander, Leasit, DLL en Auping.

Categorie
Tags

9 Reacties

  Floris

  “Deze versie is dan wel een flink stuk duurder dan de DRM-versie (€1,29 vs €0.99 nu), maar daar staat een hogere geluidskwaliteit tegenover.

  Dat van die hogere geluidskwaliteit moet ik nog zien (of eigenlijk horen). Het voelt voorlopig een beetje als een financiële compensatie voor het feit dat de muziek DRM-vrij is. Desalnietemin een goede ontwikkeling.


  3 april 2007 om 05:54
  macsterdam

  De huidige iTunes Store nummers zijn geencodeerd in AAC 128, de DRM-vrije versies in AAC 256. Dat laatste klinkt echt een heel stuk beter. Het verschil is ook makkelijk zelf te testen. In iTunes kan je in de voorkeuren instellen in welk formaat je wilt importeren. Ik zou zeggen, neem één van je favoriete nummers en haal het binnen in iTunes in zowel AAC 128 als AAC 256. Kost niets en dan kan je het verschil zelf horen!


  3 april 2007 om 06:22
  Peter Bonjernoor

  Het verbaast me meer dat ze eigenlijk toegeven tot nu toe mindere kwaliteit te hebben geleverd.


  3 april 2007 om 06:27
  Maurice Brand

  Weer een stapje dichter bij alle muziek die gratis wordt 😉


  3 april 2007 om 06:28
  Gijsbregt

  Thnks, Maurice!


  3 april 2007 om 06:47
  marc

  het is alleen jammer dat de drm vrije bestanden duurder worden. de hogere kwaliteit én het los laten van de drm rechtvaardigt niet de hogere prijs. een gemiddeld album zal nu als download duurder uitvallen dan de cd zelf. een échte muziekliefhebber zal zeker kiezen voor de betere kwaliteit. maar de ervaring leert dat de gemiddelde download consument (legaal en illegaal) is gewend aan de 128 kbps, en 128kbps voor veel mensen (helaas) de norm is.

  nu denk ik wel dat prijs/kwaliteit verhouding een kwestie van tijd is. de stap die nu door emi en itunes genomen is zal snel navolging vinden. dan is het hier ook een kwestie van tijd we drm vrije bestanden met een hoge bitrate voor 0.99 cent kunnen downloaden.

  ik werk zelf voor een (independent) platenmaatschappij en wij waren al vanaf dag 1 tegen drm. alleen de download portals legde ons de drm op!

  overigens is het zo dat veel gespecialiseerde dance downloadportals al veel langer drm vrije bestanden aanboden in hoge kwaliteit.


  3 april 2007 om 07:30
  Emiel Kamzol

  Het duurt dan wel even bij de grote platenmaatschappijen maar het kwartje begint dan eindelijk te vallen, het heeft wel verrekte lang moeten duren. Jammer. De prijs daar en tegen vind ik acceptabel, het wordt voor de gebruiker een stuk makkelijker gemaakt om de gedownloade track(s) willekeurig te copieeren en dat mag zijn prijs kosten. Het vergelijk om dan maar een CD in de winkel te kopen gaat niet helemaal op, want van de gemiddeld genomen 12 tot 15 nummers die op een CD staan zijn er maar 8 tot 10 echt goed, de rest zijn zogenaamde fillers. Dus netto gezien krijgje met een gedownloade track meer waar voor je geld.

  Het argument dat de prijs duurder is omdat het toevallig ook een beter kwaliteit is vind ik absurd ze zouden de mogelijkheid moeten aanbieden om de gebruiker zelf een keuze te laten maken. 128, 256, 320 onafhankelijk van de prijs.

  Uit eindelijk zal de prijs weer naar 0,99 dalen dat heet volgens mij marktwerking.


  3 april 2007 om 09:17
  Allstar

  “want van de gemiddeld genomen 12 tot 15 nummers die op een CD staan zijn er maar 8 tot 10 echt goed”

  Koop dan een CD van een goede band!


  3 april 2007 om 10:38

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!