CES en de introductie van Vista

3 januari 2007, 08:01

Dit is een kolom die ik voor BNR nieuwsradio heb geschreven. Leek me wel leuk voor marketingfacts. Aan het einde van de kolom kun je me helpen om de juiste plekken te bezoeken in CES.

2007 wordt een mooi high tech jaar met genoeg strijd tusssen google, microsoft, apple, linux en opensource om op een prettige manier de blogs vol te schrijven. Aanstaande zaterdag begint het al goed met de CES, de Consumenten Electronic Show in Las Vegas waar 100.000 mensen gaan kijken naar de nieuwste gadgets en trends op consumenten electronica gebied. Ik zal er zijn met een camera, blackberry en laptop om al bloggend het te verslaan.

De introductie van Vista gaat flink wat lawaai veroorzaken. Microsoft trekt honderden miljoenen marketing geld uit om u aan het einde van de maand helemaal lekker te maken voor de consumenten introductie van Vista en ik verwacht dat alle taxi’s, billboards en casino fishes met vista reclame worden behangen in het overigens deprimerende Las Vegas.

Microsof gaf 90 top laptops aan bloggers en ik installeerde Linux op mijn Laptop…

Microsoft begon 2007 met een compliment aan de blogging gemeenschap en stuurde 90 ervan mooie dure Ferrari laptops als cadeau met vista erop met het verzoek om een review. Gaf direct een enorme discussie of deze bloggers zich lieten inpakken en vele die de laptop niet kregen begonnen flink te klagen over indoctrinatie. Beetje naief, de vliegtuigen naar de CES zitten vol met gerenomeerde journalisten en bloggers die door de grote merken naar Vegas worden gevlogen om eens goed bijgepraat te worden over de ontwikkelingen. Ook ondergetekende is door Microsoft ingevlogen om door Vista experts bijgepraat te worden dus volgende week bent u gewaarschuwd als ik te positief schrijf.

Ik heb als voorbreiding tijdens de feestdagen dan ook met 2 laptops rondgelopen en eindeloos veel uren gespendeerd. Op mijn Dell laptop heb ik Windows vervangen door de Ubuntu linux desktop, een gratis operating systeem wat op slechts 1 CD het complete operating systeem heeft + open office en wat ik simpel door te booten met de CD kon uitproberen. Alles werkte tot mijn verbazing direct en intuitief, geen gedoe met drivers of applicaties installeren. Deze Linux blijkt snel op te starten en de Ubuntu versie komt met duizenden open source applicaties die, door ze simpel aan te vinken, automatisch worden gedownload en geinstalleerd. Als je linux een keer probleemloos wil proberen download het of vraag de gratis CD aan

De nieuwe Toshiba laptop met Vista koste vele uren om aan de gang te krijgen omdat de drivers natuurlijk nog niet goed beschikbaar waren en je overal op het internet naar vista kennis moest rondspeuren. Alles lijkt hetzelfde te werken maar wel net zo anders dat ik flink vloekte omdat ik veel commando’s niet kon vinden. Na het bellen van de microsoft experts werkt alles behalve het afspelen van video. Op 31 januari komen er 50.000 nieuwe drivers beschikbaar en moet de ellende en stuk minder zijn voor u. Grootste voordeel tot nu toe is voor mij het simpele zoeken naar alles van emails, applicaties tot documenten wat echt goed is geintegreerd, een gedeelte was overigens ook via externe tools als www.x1.com te doen. Verder moet het systeem een stuk veiliger geworden zijn. Een beetje update kost u al snel 150 euro dus Microsoft zal nog hard moeten werken de wereld te overtuigen. De meest uitgebreide reviewer van Vista is Paul Thurrots die pas na enkele maanden erg enthousiast is geworden dus je schijnt er langzamerhand aan moeten wennen. Het komt in ieder geval op 1 februari op alle nieuwe PC’s uit de fabrieken rollen.

Verder heb ik om warm te lopen de iPod killer van Microsoft de Zune via Amazon gekocht en naar mijn hotel gestuurd want in nederland is hij nog niet te krijgen. De Zune is mooie mp3 en video speler met als speciale feature het ingebouwd wifi waarmee je bestanden draadloos kunt oversturen naar andere Zune gebruikers. Schijnt heel mooi te werken alleen is er een rare feauture dat je de overgezonden song na 3x spelen stopt en dat je hem dan moet kopen. Da’s nou leuke protectie voor de muziek wereld maar echt moeilijk om mensen enthousiast voor te krijgen.

Naast het microsoft geweld zijn er nog 2700 andere leveranciers die ik zal proberen te verslaan. Wil je me als blogger of lezer van Marketingfacts ergens heen sturen? Hier is de tradeshow planner , als je inlogged met vincent@everts.net als username en password 163772 kun je bedrijven die je vind dat ik moet bekijken op de lijst zetten. Is trouwens een geweldige manier om een tradeshow voor te bereiden. Zet er WEL commentaar bij waarom ik het moet gaan bekijken. Als je personen kent daar nog leuker. Ik zet volgende week een aantal filmpjes op MarketingFacts.

Tot volgende week dus uit Las Vegas.

Trendwatcher & Presentator. Momenteel CEO van http://innovader.nl wat video platform http://yubby.com creerde en http://leafplan.nl the connected car.. Voorheen partner Interimic, Venture Partner, directeur mediaplaza.nl en oprichter http://cyco.com, een software bedrijf wat technisch document management maakt met 100 mensen.

Categorie
Tags

15 Reacties

  vincente

  Ik hoop dat jullie minimaal 20 leuke bedrijfsjes aan gaan melden. Hoe vaak krijg je de kans om een Marketingfacts blogger aan de andere kant van de wereld aan te sturen 🙂

  Uw Marketingfacts CES correspondent

  Vincent Everts


  3 januari 2007 om 08:47
  Alper Çugun

  Ik kom er niet in.


  3 januari 2007 om 09:00
  ErwinVanLun

  Grappig dit. Mogen we ook de route bepalen hoe je gaat lopen? Dan zou ik maar goede schoenen meenemen! Nog leuker is natuurlijk als we je live zouden kunnen volgen (cameraatjes op je hoofd) en live aansturen (links, rechts, trap op, trap af). Maar ik vertrouw erop dat je zelf wel weet waar je moet wezen. Veel plezier in elk geval!


  3 januari 2007 om 10:34
  Jan Hans Kuipers

  Hey Vincent,

  Volgende foutmelding bij inlogpoging op de tradeshow planner:

  “This account is locked. Please contact BDMetrics support or the booth staff.”

  JH


  3 januari 2007 om 11:40
  vincente

  Jan, leuk dat je het probeerde. Er zit blijkbaar een test in hoeveel mensen inloggen in de CES tradeshow planner met een verschillend IP nummer. Ik ga nu even bellen om te checken hoe dat zit. Stay tuned, ik wil aan het werk voor Marketingfacts in Las Vegas 🙂


  3 januari 2007 om 16:11
  media

  Geweldig Vincent! Kom er overigens met bovenstaande userid en passwd ook niet in dus als je het voor elkaar hebt, geef ff een gil en ik zal je eens flink laten sjouwen 😉


  3 januari 2007 om 16:56
  vincente

  Heren, Dames, het blijkt dat jullie allemaal het verkeerde password hebben gebruikt. Het is vincent@everts.net en password 163772 werkt nu als een charm.


  3 januari 2007 om 17:48
  vincente

  Hoe vonden jullie trouwens de actie van microsoft om 90 vista laptop’s aan bloggers te geven? Is dat bribe of gewoon slim?


  3 januari 2007 om 17:55
  Jan Hans Kuipers

  Inloggen zonder problemen nu idd.

  3D Innovations toegevoegd aan je lijst. Games spelen door te fitnessen… interessant 🙂

  Goeie ontwikkeling? Etische grens weer een stukje verschoven? Er is onderhand niet veel tijd meer per dag dat we niet naar een of ander schermpje kijken… mijzelf incluis 🙂 hmm

  Ik vind de laptops van MS/Acer overigens een zeer sterke actie en sluit me aan bij Erno. Een bepaald risico zit er ook aan voor MS. Er vanuit gaande dat de ontvangende bloggers ook een kritische blik hebben uiteraard. Als Vista niet bevalt en op die wijze in de blogs wordt verslagen is dat bad news. Kennelijk zijn ze zeker van hun zaak. Positief in het nieuws met een enorm bereik tegen de kosten van 90 licenties. Een groot bereik en een stuk goedkoper dan de Gilette actie. Ergo: erg slim 🙂


  3 januari 2007 om 19:12
  vincente

  Jan Hans,

  Ben het eigenlijk met je eens. De hele wereld van de officiele journalistiek zit ook vol met het geven van reisjes en evaluatie versies die vaak niet worden teruggeven. Als het maar transparant gebeurd heb ik weinig bezwaar tegen.


  3 januari 2007 om 20:53
  ErwinVanLun

  @Anders offtopic: hoe krijg jij nou die quote zo netjes in een grijs kader?


  3 januari 2007 om 21:48
  ErwinVanLun

  dank


  3 januari 2007 om 22:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!