Miljoenen downloads van e-books in juli/augustus

16 augustus 2006, 12:58

Op 5 juli meldde ik dat je nog even gratis een stapeltje e-boeken kon downloaden dank zij het World eBook Festival, dat in de maand juli en begin augustus gehouden werd. In die periode waren 300.000 e-boeken gratis beschikbaar en deze zijn 30 miljoen keer gedownload. Cijfers over het aantal downloads vanuit Nederland zijn nog niet bekend. Wie zegt dat er geen interesse is in e-boeken?

Het project van het World eBook Festival werd van 4 juli tot 4 augustus gehouden. Er werden 300.000 e-boeken gratis ter beschikking gesteld voor downloading door niet minder dan 125 bibliotheken, waaronder de collectie van project Gutenberg met 20.000 exemplaren en de WorldeBook Library (die normaal geld vraagt voor een download). De eerste week waren de servers al overbelast; nieuwe servers werden bijgeplaatst en de actie werd met een week verlengd.

Het repertoire bestond voor 95 procent uit boeken waarop geen copyright meer rustte. In het geval van de overige 5 procent hadden de bibliotheken de rechten geregeld. Tijdens het festival kwamen er veel verzoeken binnen voor nieuwere boeken. De boeken waren beschikbaar in 100 talen, waarvan de meerderheid in het Engels.

De organisatie had gehoopt op 10 miljoen downloads. Van de gerealiseerde 30 miljoen werden voornamelijk Engelse boeken gedownload. Maar er werd ook flink vanuit Europa gedownload.

De actie wordt in oktober gedurende de World Book Fair Month herhaald.

Jak Boumans is adviseur content strategie bij Electronic Media Reporting, een bureau actief sinds 1990 en gespecialiseerd op het gebied van content. Electronic Media Reporting kent vier werkgebieden: strategisch advies: studies: evaluatie en audits van projecten (o.a. voor de EU); publicitaire producties (nieuwsbrieven, boeken, congressen, reizen). Jak Boumans houdt een dagelijks, Engelstalig blog Buziaulane bij over de contentindustrie. Jak Boumans is ook een van de organisatoren van de multimedia contentwedstrijd Europrix.nl en de Nederlandse voorselectie van de World Summit Awards. ook is hij promotor van de Europrix Top Talent Award, een multimedia wedstrijd voor jonge producenten. Hij is tevens secretaris van de European Academy of Digital Media. Jak Boumans publiceert nationaal en internationaal. Hij publiceerde in 1986 het Online Handboek (Spectrum). Hij levert ook bijdragen aan vakstudies zoals E-Content, Technologies and Perspectives for the European Market (2004).

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!