Wat is dit voor een land?

17 mei 2006, 04:11

Wat is dit voor een land?

Iedereen heeft er inmiddels al wel iets over gezegd of geschreven en het heeft ook helemaal niets met marketing te maken, maar toch wil ik even kwijt dat ik me de afgelopen dagen schaam om Nederlander te zijn. Geinspireerd door de voorpagina van NRCnext vandaag (waarin een overzicht wat het buitenland nu schrijft over Nederland), heb ik bovenstaande foto geselecteerd. Een foto die ik enkele weken geleden maakte van de tulpenvelden rondom Alkmaar.

Ik schaam mij overigens niet alleen om Nederlander te zijn, ik zit ook met een dilemma. Al jaren stem ik VVD maar zal dat bij een volgende verkiezing niet meer doen. De vraag is alleen, wat nu? Emigreren lijkt de enige optie…

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

34 Reacties

  macblik

  Het gematigd links van nu heeft ongeveer dezelfde standpunten als de VVD een aantal jaren geleden. Ik wil je natuurlijk geen stemadvies geven, maar toch. Hoe meer het totale politieke spectrum naar rechts schuift, hoe meer ik aan de linkerzijde kom te staan.

  En emigreren? Naar het Frankrijk van Le Pen soms? Het Spanje van Aznar? Het Italië van Berlusconi? Of het België van Flip? Ik schaam me ook, maar in internationaal verband slaat Rita helemaal niet zo’n slecht figuur (al is het figuur van Berlusconi ondanks zijn leeftijd een stuk beter 🙂 ). Zo, genoeg politiek nu, let’s go back to marketing.

  Hele mooie foto trouwens.


  17 mei 2006 om 05:37
  everhoog

  @ Marco,

  je schrijft dat dit niets met Marketing te maken heeft.

  Ik krijg juist de indruk dat het uitsluitend om marketing gaat.

  De beslissing van Verdonk als (verkeerd uitpakkende) marketingstunt tijdens de verkiezingen van een lijsttrekker.

  Maar ook de commotie in de Kamer, dat is toch pure marketing. Waarbij een enkeling nog wel liefde heeft voor het product (in dit geval Hirsi Ali), maar het overgrote deel uitsluitend bezig is met ‘market-getting’, cq marktmacht.


  17 mei 2006 om 05:40
  Oof

  Je zou er inderdaad zo een fotolog bij kunnen doen. En volgens mij is dit het moment om met een “nieuwe” VVD alternatief te komen. Voel me alleen niet echt geroepen.


  17 mei 2006 om 05:40
  macblik

  Volgens mij is er pakweg sinds 1966 een heel goed alternatief voor het liberale deel van de VVD. Dat alternatief wordt alleen bestuurd door de verkeerde mensen…


  17 mei 2006 om 05:45
  Kasper Katje

  Het is een populaire kreet de laatste dagen maar bij deze de vraag aan Macblik en Marco waarom jullie je schamen Nederlander te zijn? En waarom nu (pas)?


  17 mei 2006 om 05:51
  Robert Gaal

  Uit de partij zetten: dat snap ik. Uit het land zetten: daar ben ik wellicht te onbureaucratisch voor om het te begrijpen…


  17 mei 2006 om 06:06
  Wouter

  Er is al een nieuwe partij opkomst. Luxvoor. Weet alleen niet of ze ook daadwerkelijk mee gaan doen met de tweede kamer. Ze houden zich wat ik weet vooral bezig met hoe Nederland zich nu veder moet ontwikkelen.

  En Rita Verdonk mag wel is aan aftreden gaan denken zo ga je niet met mensen om.


  17 mei 2006 om 06:33
  macblik

  @Kasper Katje: Ik schaam me ervoor dat de meerderheid van onze volksvertegenwoordigers een doortrapte leugenares met bovendien een zeer beperkt intellectueel vermogen keer op keer niet ter verantwoording roepen op een manier die in overeenstemming is met onze politieke traditie, d.w.z. tot aftreden dwingen. Ik zou me er om dezelfde reden nog veel harder voor schamen om Italiaan te zijn, maar ook (om maar eens iets te noemen) om Amerikaan, Rus, Belg om Braziliaan te zijn. Kortom, een soort universele schaamte voor het moreel verval van de mensheid (ik ben me ervan bewust dat dat wel heel erg zwaar, klinkt maar ik lijd er heus niet voortdurend onder). Het gebeuren van gisteren is een aanleiding om die schaamte nog eens uit te spreken maar is zeker niet de enige bron.


  17 mei 2006 om 06:36
  Bart Gaarenstroom

  Heel beschamend… maar waar wil je heen emigreren?

  Amerika met Bush? UK, wat een politieke chaos! Italie denk aan Berlusconi die maakt er ook een potje van. Oostenrijk, ultra rechts slaat door. Israel, behoeft geen uitleg…..Azië, ook een bende om nog maar te zwijgen over het voormalig oostblok.

  Wij Nederlanders zijn en blijven gewoon heerlijke ZEIKERDS.

  Laten we maar hopen dat er iets gaat veranderen en tot die tijd: doorzeiken!


  17 mei 2006 om 06:40
  Leonard Novick

  Marco, het feit dat je zich geroepen voelde om dit issue in je marketingblog aan te kaarten spreekt boekdelen. Jij, en ik hoop de meeste van ons, werken als marketeers maar zijn in eerste instantie medelanders van elkaar en tegelijk hebben we heel veel hoedanigheden die voorang hebben over onze rol als marketeers. Om een paar op te noemen, partner, vader, moeder, zus, broer, dochter, zoon, buurman, vrijwilliger, hobbyiste, recreatieve sporter, enzo enzo. Het is helemaal geen slecht idee om die andere hoedanigheden onze marketing temples te laten binnendringen. Het dient als goede herinnering van wat echt belangrijk is in het leven en het kan onze werk als marketeers zelfs inspireren.

  Voor wat je dilemma’s betreft: Ik zou zeggen kies via je stemrecht voor waarden die meer met mensen te maken hebben dan met financieen en budgetten en langzamerhand, stapje bij beetje, komt het misschien goed met onze verdwaalde land.


  17 mei 2006 om 07:03
  Ronny Simon

  Het is wel degelijk marketing (market-getting) en geen politiek zoals Ewald het opmerkt. En sinds gisteravond wordt het me duidelijk dat onze volksvertegenwoordigers slechts (middelmatige) verkopers blijken te zijn en geen intelligente politici.


  17 mei 2006 om 07:41
  Ton

  @ macblik

  De aanslag in Madrid vergeten op 11 maart 2004? Aznar is meteen erna weggestemd en Zapatero van de PSOE is al meer dan twee jaar aan de macht. 🙂

  Spanje is zo gek nog niet!


  17 mei 2006 om 08:00
  Bas

  Ik keer volgend jaar juist terug naar Nederland. Woon weliswaar niet ver, in Belgie, maar ben het hier grondig beu. Dan maar het overgereguleerde Nederland!

  Qua politieke schermutselingen van de afgelopen dagen rondom Ayaan Hirshi Ali: Verdonk heeft een punt vind ik. Ze haalt jurisprudentie aan waarin blijkt dat een paspoort verkregen op valse gegevens ongeldig is. Wat kan Verdonk daar aan doen? Echter, Verdonk had al maanden geleden weg moeten zijn bij, ondermeer door het geval van de verdwijnende kinderen (Terwijl Verdonk persoonlijk op de hoogte was van misstanden zijn er nog over de 100 kinderen verdwenen uit opvangcentra’s en het is bekend dat deze kinderen vooral “doorgesluisd” worden voor arbeid, al dan niet sexueel). En zo zijn er wel meer zaken waarom Verdonk moet aftreden, maar haar conclusie mbt Ayaan is wat mij betreft juist. Hoge bomen vangen veel wind en een beetje jammer dat dit nu opeens ter sprake komt en niet in 2002, toen het bekend werd. Ach… politiek.


  17 mei 2006 om 08:03
  Kasper Katje

  Macblick bedankt voor de toelichting waar ik me geheel in kan vinden al roept het bij mij eerder verwondering en woede op. Ook zou het een schaamtegevoel op kunnen roepen over de slappe hap die zich regering en kamer noemt maar meer niet. Ook wordt er veel te veel bijgehaald en verliezen we de kern uit het oog.

  Ik verwachtte vannacht getuige te zijn van historische televisie waarbij een minister zou vallen maar alle kamerkikkers bliezen wel stoer de keelzak op maar uiteindelijk liep het als valse lucht weg en liep het zodoende weer eens met de bekende sisser af. Pure zwakte.

  Hopelijk is door dit klaagstuk de aandacht niet afgevallen van bijvoorbeeld een in mijn ogen veel belangrijker iets: hoe het kan dat een crimineel als Endstra steeds met een simpele schikking vervolging kon afwenden en overal als slachtoffer wordt neergezet. Om maar niet te spreken over bouw- en clickfraudes. Laat men daar maar eens een soortgelijke marathon-kamerzitting over houden.


  17 mei 2006 om 08:09
  macblik

  @Ton Natuurlijk weet ik dat Aznar niet meer aan de macht is. Maar die engerd geniet nog steeds heel veel steun onder de Spanjaarden, net als Berlusconi in Italië (ook weggestemd), De Winter in België, Bush in Amerika en Verdonk hier. En de PSOE is wel de corrupte partij waar de Spanjaarden eerder zo hun buik van vol hadden dat ze Aznar in het zadel hielpen.


  17 mei 2006 om 08:35
  Jaap

  Emigreren is voor mietjes – als je het doet uit schaamte voor je land, in elk geval. Kom, we are the people, we zijn d’r nog altijd zelf bij. En een partij? Als het je gaat om liberalisme, individuele vrijheden en kenniseconomie (een wilde gok dat je dat belangrijke onderwerpen zou kunnen vinden) dan zou je GroenLinks kunnen overwegen.


  17 mei 2006 om 08:37
  Marco

  Emigreren lijkt inderdaad de enige optie. Ik ben zelf in principe links georienteerd maar om eerlijk te zijn zie ik geen enkele partij concrete oplossingen aandragen. Overigens, begrijp mij goed, ik meen het zelf ook niet ‘beter te weten’ ofzo. We zitten in een behoorlijke puinhoop hier in Nederland die niet zo 1,2, 3 opgeruimd is vrees ik.

  Laat ik stellen dat ik het niet echt heel erg vind dat ik Nederland over twee maanden ga verlaten. Ik had al lange tijd de gedachte dat ik weinig zin heb om hier oud te worden. Misschien wel heel laf maar: je leeft maar 1x en ik heb dan liever dat dat leven in een wat prettiger omgeving doorgebracht wordt.


  17 mei 2006 om 10:03
  Annet

  Een manier om plaatsvervangende schaamte om te zetten in iets nuttigs is kritisch te blijven en het digitale medium te gebruiken voor collectieve humaniteit, onafhankelijk van welke politieke partij dan ook. De jeugd heeft de toekomst en daar vertrouw ik dan maar op.


  17 mei 2006 om 10:45
  Kasper Katje

  Marco, je wilt toch niet alleen emigreren ivm Hirsi Ali? Dat lijkt me namelijk wel heel sterk en ik vermoed dat er dan al langer wat borrelt.

  Maar OK, mocht je het serieus overwegen dan ben ik wel benieuwd welk tropisch oord je op het oog hebt 😉


  17 mei 2006 om 12:56
  Kasper Katje

  Ik word de laatste dagen juist een beetje misselijk van de hypocriete collectieve kunstmatige empathie, alsof men zich werkelijk kan inleven in aaaaal het leed dat Hirsi Ali is aangedaan.

  Alsof deze zelfde mensen ook maar een krimp gaven toen zij noodgedwongen ondergedoken zat of haar bijstonden en nog veel erger: bij alle andere gevallen van (bijna) onmenselijke beslissingen over de toekomst van asielzoekers etc. die al dan niet de media haalden. Mensen die vaak niet eens een leugentje om bestwil gebruikt hebben om toch maar binnen te kunnen komen.

  En dan belandt ze bij een uiterst conservatieve denktank? Volgens mij krijgt dit nog een heel lang staartje.


  17 mei 2006 om 13:03
  Kasper Katje

  Sorry meneer Derksen, daar had ik in de gauwigheid even overheen gekeken…excuse moi 😉

  (ik schrok al maar we raken je voorlopig dus gelukkig niet kwijt)


  17 mei 2006 om 13:11
  media

  Nee, ik vrees dat je voorlopig nog niet van me af bent 😉


  17 mei 2006 om 13:23
  BasPaauw

  @Marco He jammer, waarom kom je niet gezellig hier naartoe? In de US hoef je je niet te schamen voor Nederland, zij schamen zich al genoeg voor hun eigen regering. Bovendien was het hier echt zoeken naar berichten over Ayaan. Dus, sluit je aan bij Ayaan, zou ik zeggen. Ayaan heeft in de US een baan gekregen omdat ze nog controversiëler is dan de denktank van Bush. Wat er uit die denktank van Bush komt mag inmiddels na 6 jaar duidelijk wezen.

  Tussen alle orthodoxe en fundamentalistische geloofsgroepen hier in de US is een beetje controversiële uitspraak voor je het weet (FOX) nieuws. Toen Ayaan zich beriep op het recht om te beledigen schudden de Amerikanen hun hoofd over de cartoonrellen: geloof is hier normaliter geen onderwerp om grappen over te maken. Voor Ayaan wel, dus Ayaan zal Bush z’n denktank niet teleurstellen.

  Immigratie zal ook geen probleem zijn. Er wonen in de US meer dan tien miljoen illegalen, daar kan Ayaan ook nog wel bij. Al lijkt het mij wel verstandig dat ze dit keer haar papieren wel goed in orde heeft voordat ze de publiciteit zoekt.


  17 mei 2006 om 13:33
  Marco

  Haha prachtig die verwarring. Maar nee geen zorgen, Marco Derksen blijft (denk ik?) 😉

  Ik, de Marco die gaat emigreren, doet dat natuurlijk ook niet ‘om Hirsi Ali’. Dat zou knap belachelijk zijn. Wel ben ik een van die Nederlanders die het hier de laatste jaren steeds minder gezellig vindt worden en daarom al geruime tijd ‘op de uitkijk’ stond naar een interessant buitenlands avontuur. Dat is dus vorige maand gevonden!


  17 mei 2006 om 15:36
  Danny

  Beste minheer Derksen.

  Zou het voor U niet beter zijn om toch maar te emigreren, want als ik dit alles zo leest en U schaamt zich om Nederlander te zijn is het toch beter om te verhuizen?

  Ik ben daarentegen trots dat er nu eindelijk een politicus is die geen verschil maakt met andere woorden een die niet telkenmale de fout in gaat en waar alles van recht getrokken moet worden.

  Of Mevrouw Verdonk nu het Nederlandschap in mocht trekken of niet, doet niet terzake op het moment dat er van alles aan elkaar gelogen wordt over naam,leeftijd,status en zgn.familie-omstandigheden hoort men hier niet thuis.

  Wanneer ik U een voorbeeld mag geven ga dan naar de tweede kamer en geeft U op als Mien Bakgraag oud 22Jaar politiek vluchteling en geen schoentjes maar aan Uw ellebogen en lieg de hele santemekraam aan elkaar als U dat lukt kan ik pas Uw mening delen!!!

  Het neemt niet weg dat ik respect heb voor hetgeen wat zij allemaal overhoop gehald heeft.

  Het getuigde voor mij als een persoon met ruggengraat en karakter maar dit is nog geen excuus

  om de boel aan elkaar te liegen.

  Ik hoop dat U mijn mening ook hierin respecteert.


  17 mei 2006 om 16:30
  webwolff

  Zoals wel vaker is het lastig om de emoties te scheiden van de feiten.

  Feit : iemand vertrekt uit haar land en gaat naar Kenia (een veilig land), gaat naar NL, geeft een valse naam op. Vervolgens ontwikkelt zij zich als iemand die een mening heeft en dit krachtig verkondigt. (dat mag overigens, in een democratie). Zij vertelt in een TV-uitzending dat ze gelogen heeft met haar valse naam.

  De politiek weet van de valse naam, maar houdt haar ogen dicht. Tot de TV-uitzending – dan is de leugen te openbaar geworden. En het laatste wat je wilt is rechtsongelijkheid. De minister neemt een uitspraak van de Hoge Raad en vertelt wat haar conclusie is.

  Tot dusver : een vrij overzichtelijke situatie.

  Was dit niet omgeven door zoveel emoties dan was het volgende gebeurd : in stilte was Mevr Magan gevraagd bij de minister te komen. Zij zou de leugen erkennen. De minister spreekt af dat aan mevr Magan bijzondere omstandigheden kleven en dat zij daarom alsnog het Nederlanderschap zal krijgen.

  Finito.


  17 mei 2006 om 17:17
  serge.fenenko@novocortex.com

  @ Danny

  Ik denk dat beide Marco’s (plus een heleboel andere Nederlanders) zich vooral schamen dat Nederland geen vrij en tolerant land meer is. En dat de Nederlandse maatschappij steeds verder polariseert (“de boel bij elkaar houden” versus “grenzen dicht en verplicht integreren”). En dat mw. Verdonk (en andere intolerante politici) een groeiende aanhang hebben…


  17 mei 2006 om 18:46
  Diederik Heinink

  Nou Marco, je hebt weer een flinke discussie losgekregen!

  Ik heb eerlijk gezegd een flinke bijsmaak bij de hele kwestie Hirsch Ali. Natuurlijk is Verdonk star en hard. En natuurlijk heeft Ayaan ongetwijfeld met de juiste bedoelingen geprobeerd de integratie en emancipatie van moslimvrouwen aan de kaak te stellen.

  Maar laten we niet vergeten dat mevrouw Hirsch Ali, met allle respect voor haar lef en inzet, altijd gekozen heeft voor een vrij agressieve en niet altijd even opbouwende vorm van het verkondigen van haar boodschap. En dat is gewoon niet handig. Had Kay van der Linden vanaf het begin haar pr manager geweest, dan was het vast niet zo gelopen.

  Waar ze vooral goed in is, is het droppen van controversiele bommetjes in nde Tweede Kamer. Maar wat zijn de resultaten tot zover? Ok, de discussie heeft ze aangezwengeld, prima. Maar ook biinnen de groep waarvoor zij spreekt, zijn vele tegenstanders of minstens moslima’s die het niet met polariserende Ayaan eens zijn.

  Begrijp me goed, ze heeft lef en ze doet het ongetwijfeld vanuit een goed hart. Maar dat deed Van Gogh ook. Hij riep ook dingen die je beter niet kon roepen, gezien de maatschappelijke situatie. De vorm waarin je iets brengt, lokt -helaas- een bepaalde reactie uit.

  De VS zal haar trouwens geen windeieren leggen. De boodschap verkondigen vanuit het buitenland zorgt altiijd voor meer autoriteit, meer impact. En ze wordt daar toch al op handen gedragen. Ayaan heeft hier best vrede mee, geloof me.

  En Verdonk? Tja, het wordt tijd dat ze eens laat ziien dat ze ook een warme kant heeft.


  18 mei 2006 om 06:39
  media

  Diederik, mijn insteek was ook niet zo zeer gericht op Hirshi Ali (daarin denk ik dat je gelijk hebt) maar veel meer over het starre beleid van Verdonk. De één noemt het rechtlijnig, ik noem het halstarrig zonder enig menselijk gevoel.


  18 mei 2006 om 06:50
  Diederik

  @Marco: ik denk dat Verdonk een bijzonder calvinistische opvoeding heeft genoten en vrij weinig gebruik maakt van haar rechter hersenhelft:-)


  18 mei 2006 om 09:34
  Annet

  Theo van Gogh in deze discussie te betrekken is eigenlijk te pijnlijk. Het gaat mijns inziens om twee vrouwen die beiden nogal ambitieus zijn en voor niets terugdeinsen. Dat de ene daarin ten onder dreigt te gaan, en dan bedoel ik niet Hirsi Ali, vind ik een groot geluk bij een ongeluk. GeenStijl heeft wel een leuke actie op dit moment. Gek, jullie worden ook nog onderaan het artikel begroet. 🙂


  18 mei 2006 om 13:05
  Wiebe Zijlstra

  Juist op deze site had ik wat meer inzicht verwacht van de reacties. Als je inhoudelijk te smal bent, geen leiderschap bezit en je geen steun geniet binnen je eigen partijtop, dan moet je toch een andere discussie starten, die de emoties hoog doet oplaaien en alle andere afwegingen onderdrukt. Kortom een (bijna?) perfecte marketingstunt voor het merk Rita.


  24 mei 2006 om 13:51

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!