WhatsApp-uitzendkanalen: nieuwe dimensie voor marketing?

Onlangs heeft Meta wereldwijd geïntroduceerd. Het is beslist de moeite waard om te overwegen die in te zetten voordat de markt verzadigd raakt. Een uitleg.

6 november 2023, 11:00 1526 x gelezen

WhatsApp-uitzendkanalen bevinden zich in een aparte ‘Updates’-tab in WhatsApp (kijk maar!), waar gebruikers van Whatsapp hun favoriete merken, influencers en contentkanalen kunnen volgen. Aangezien het platform met 13,3 miljoen volgers het grootste sociale medium in Nederland is, biedt dat wellicht kansen voor je merk. Laten we ontdekken hoe je hier het beste gebruik van kunt maken!

WhatsApp-uitzendkanalen

WhatsApp-uitzendkanalen bieden grote merken, artiesten en influencers de mogelijkheid om berichten, foto’s, video’s, stickers of peilingen rechtstreeks naar gebruikers te sturen. Deze berichten worden weergegeven in een speciaal tabblad in de app, genaamd ‘Updates’. Hier kunnen appgebruikers berichten lezen en nieuwe of populaire uitzendkanalen ontdekken. Deze updates zijn losgekoppeld van de gesprekken met familie, collega’s of vrienden.

Wat onderscheidt uitzendkanalen van gewone berichten of 1-op-1 chats, is dat de communicatie voornamelijk eenrichtingsverkeer is. Ontvangers kunnen de berichten lezen en alleen reageren met emoji’s.

Een bekend concept, maar waar kennen we het van?

We weten dat Meta vaak ideeën en succesvolle functies van hun andere platforms, zoals Facebook, Instagram en WhatsApp, naar elkaar brengt. Het principe van uitzendkanalen is dus niet helemaal nieuw. Als je Instagram gebruikt, herken je misschien een vergelijkbare functie in aparte DM-threads waar je berichten van je favoriete influencers, tijdschriften, nieuwsplatforms of merken ontvangt. Dit is ideaal om volgers op de hoogte te houden van exclusieve productupdates, hen te betrekken bij nieuwe functies of hen als eerste op de hoogte te stellen van interessante ontwikkelingen. Na het succes op Instagram heeft Meta ditzelfde concept in september ook geïntroduceerd voor WhatsApp. Maar zelfs voor Instagram komt deze inspiratie ergens anders vandaan, namelijk van het platform Telegram, waar deze ‘one-to-many’-aanpak al langer bestaat.

Grote volumes, grote potentie

Wat WhatsApp-uitzendkanalen interessant maakt voor organisaties, is dat ze de mogelijkheid bieden om een exclusieve band met hun doelgroep op te bouwen, en dat op het grootste sociale kanaal van Nederland. Zoals eerder vermeld, zijn er 13,3 miljoen Nederlandse WhatsApp-gebruikers, en dit aantal groeit al jaren gestaag. WhatsApp steekt ook boven andere kanalen uit, met Facebook en YouTube op een gedeelde tweede plaats met 9,9 miljoen gebruikers. Het grote gebruikersbestand maakt WhatsApp een aantrekkelijk platform voor marketingplannen.

Wat kun je als merk met WhatsApp-uitzendkanalen?

Een WhatsApp-uitzendkanaal biedt een interessante manier om een band op te bouwen met je doelgroep. Door ontvangers te voorzien van waardevolle informatie, kun je je imago, autoriteit en loyaliteit versterken. Dit vereist echter dat je meerwaarde biedt om ontvangers te boeien en te binden. Stel jezelf daarom de vraag: wat maakt het voor mijn klanten interessant om mijn merk hier te volgen? Overweeg het delen van exclusieve content, zoals:

 • Achter de schermen kijken
 • Productupdates en lanceringen
 • Inspraak geven in de productontwikkelingsfase
 • Kennisartikelen en blogs
 • Nieuws en updates
 • Dagelijkse tips
 • Waardevolle inspiratie
 • Tips en trucs

Voor welke merken is een uitzendkanaal interessant?

Als je in staat bent om het bovenstaande aan je klanten te bieden, kan een WhatsApp-uitzendkanaal interessant zijn. Momenteel zien we vooral de volgende typen merken actief:

 • Nieuwsplatformen (zoals Hart van Nederland, CNN, The New York Times en de Volkskrant)
 • Kennisdelers (zoals Frankwatching en TechCrunch)
 • Apps (zoals WhatsApp en Netflix)
 • Artiesten (zoals Olivia Rodrigo)
 • Sportplatformen (zoals Voetbalnieuws.nl en ESPN)
 • Goede doelen (zoals UNICEF)
 • Games (zoals Xbox en Call of Duty)
 • Tijdschriften (zoals Glamour en Vanity Fair)

Dit betekent echter niet dat alleen dit type organisaties gebruik kunnen maken van WhatsApp-uitzendkanalen. Denk creatief en buiten de gebaande paden, en overweeg samen met social media experts een boeiende strategie voor jouw organisatie te ontwikkelen.

Rosanne Bos
Contentspecialist bij SDIM Online Marketing

Rosanne is contentspecialist bij SDIM Online Marketing. Binnen deze rol specialiseert zij zich op het gebied van strategie, innovatie en social media. Hierbij streeft Rosanne naar het beste resultaat passend bij de concrete doelen en de fase waarin de te bereiken customer zich bevindt. Dit doet zij voor veel verschillende opdrachtgevers. Het klantportfolio van SDIM loopt namelijk uiteen: van MKB, tot goede doelen en internationale organisaties.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!