Video-ads: waar gebruik jij het budget voor?

19 november 2018, 14:00

Komend jaar ga je een toffe nieuwe campagne draaien en daarin is eindelijk ook budget vrijgemaakt voor video. Je hebt misschien al een idee hoe de video er ongeveer uit komt te zien, maar weet je ook al hoe je de content gaat distribueren? Kies je voor online video, dan kunnen we het globaal onderverdelen in outstream en instream.

Instream-video wordt geplaatst op een bestaand videokanaal, bijvoorbeeld YouTube. Er zijn diverse mogelijkheden. De meest bekende vorm is pre-roll video. Dat zijn de advertentievideo’s vooraf (bijvoorbeeld) YouTube-filmpjes. Deze video’s kun je uiteraard ook middenin of na afloop van een video laten afspelen. Dan hebben we het over mid- en post-roll. Voordelen zijn dat je de kijker precies in de goede mindset aantreft. Ze willen een video gaan kijken, en dat is precies wat jij ze laat zien. Wanneer je goed target, moet jouw advertentie aanvoelen als een natuurlijk iets, niet als iets irritants.

En daar hebben we direct ook het nadeel te pakken… De kijker moet namelijk eerst een commercial bekijken voordat het filmpje bekeken kan worden. Dit is een manier van forced advertising die bij een te lange video vaak irritatie oproept. Niet het gevoel dat je als merk wil oproepen. Het gebruik van 6 seconden video-ads is iets wat we steeds vaker terug zien bij de keuze voor pre-roll, wat een positieve ontwikkeling is.

“Inarticle video vraagt om hele goede targeting”

Een bijkomend punt is dat je met instream afhankelijk bent van de content op de videokanalen zoals YouTube of de bekende broadcasters.

InArticle: kwalitatief bereik in een relevante omgeving

Bij outstream is het mogelijk de video te plaatsen in een andere omgeving. Je bent dus niet afhankelijk van de videocontent zelf. Zo kun je je video plaatsen in social feeds of in een redactioneel artikel, zogenaamde InArticle video’s.

Een InArticle video moet voldoen aan drie basisprincipes en heeft als voordeel dat de kijker niet gedwongen wordt de video te bekijken, er kan gemakkelijk doorgescrolld worden, waardoor de video direct uit beeld verdwijnt. Een nadeel kan zijn dat de video niet aansluit op de ervaring van de doelgroep. De lezer van het artikel stelt zich in op het lezen van een artikel en niet op het kijken van een video. Maar doordat de video pas begint te spelen als het voor 50 procent in beeld is, ondervang je dat deels. Ook kun je, bijvoorbeeld door het toevoegen van interactieve features aan je video, op een slimme manier zorgen voor meer zichtbaarheid en engagement bij je doelgroep.

Inarticle video vraagt om hele goede targeting. Wat zijn de interesses van jouw doelgroep, welke nieuwsmedia bezoeken zij? Daar moet jouw video te zien zijn.

Social video

Aan video-advertenties in social feeds moet eenzelfde gedegen targeting ten grondslag liggen. Verder gelden voor social video’s in grote lijnen dezelfde basisprincipes als voor inarticle video. Maar we scrollen nog sneller door de social timeline dan door een nieuwsartikel: zeker iets om rekening mee te houden in de creatie van de video. Die eerste seconden zijn dus nog belangrijker om kijkers te binden.

Welke manier het beste is voor jouw campagne hangt uiteraard af van het doel van je campagne, en waar je doelgroep zich bevindt. Belangrijk dus om met name creatie en type media-inzet goed op elkaar af te stemmen, juist wanneer je er voor kiest om online video in te gaan zetten.

De beste outstream-video’s van afgelopen maand

1. Campagne: Ford Focus

Creatie: Ogilvy

Media: Mindshare

Dikke creatie van Ford waarmee ze vanaf het eerste moment meteen zichtbaar zijn voor de doelgroep. Hiermee creëren ze, naast directe zichtbaarheid en awareness, meteen waarde in de eerste paar seconden van de video.

2. Campagne: Centraal Beheer Beleggen

Creatie: Etcetera

Media: Orange valley

Deze video wordt ook op tv ingezet. Met het het toevoegen van het logo van Centraal Beheer en de ondertiteling maken ze de video geschikt voor digitaal. Zo simpel kan het zijn. Mooi werk van Etcetera.

3. Campagne: PostNL E-commerce voor ondernemers

Creatie: Blue Billywig en Streamads Studio

Media: Vizeum

Gave creatie van PostNL waarin ze goed gebruikmaken van de mogelijkheden van digitaal. De branded skin om de video heen zorgt dat PostNL direct zichtbaar is en het eindscherm van de video nodigt uit om door te klikken naar de landingspagina waar meer content te vinden is.

Oprichter en mede-eigenaar van Streamads. Houdt zich bezig met native video advertising. Verantwoordelijk voor sales en marketing. Passie voor technologie en innovatie.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!