Veilingkijker mag niet meer op Marktplaats kijken

Veilingkijker mag niet meer op Marktplaats kijken

Sinds deze week mag Veilingkijker niet meer kijken in de database van Marktplaats. Veilingkijker, een zoekmachine voor Nederlandse veiling- en advertentiesites, maakt nog wel gebruik van Speurders, Ricardo, Kleintjesmarkt, Snuffelsnel en Snuffelcorner.

Op het recent gelanceerde forum van Marktplaats is inmiddels een discussie gestart over de vraag waarom Veilingkijker geen gebruik meer mag maken van Marktplaats. Des te opmerkelijker is dat bijvoorbeeld Veilingzoeker, een vergelijkbare zoekmachine als Veilinkijker, nog wel gebruik maakt van Marktplaats.

Navraag per email bij zowel Veilingkijker als Marktplaats heeft mij vooralsnog geen antwoord gegeven op deze vraag. Weet iemand meer?


Geplaatst in

DelenEr zijn 17 reacties op dit artikel

 • eBay/Marktplaats heeft veiling-zoeker-sites gesommeerd om hen op de eerste plaats te zetten in de resultaten. Indien ze daar geen gehoor aan wilde geven, zou Marktplaats hen de toegang tot hun database ontzeggen.

  Zie de discussie op Higherlevel.nl van de maker van SeekWish / Advertentiekijker.

  Wij exploiteren twee meta-zoekmachines die de grootste advertentiesites in Nederland afzoeken op trefwoorden en die gecombineerd op een pagina weergeven. Je kunt zelfs dagelijks een email krijgen met de nieuwste advertenties.

  Maar wat blijkt - eBay en Marktplaats willen graag als eerste in de zoekresultaten opgenomen worden.

  Op zich niet zo vreemd.

  Wat wel vreemd is - ze dreigen de toegang tot hun sites te blokkeren als dat niet gebeurt. Geen compromis, geen overleg, geen vergoeding.


  SeekWish en alter ego Advertentiekijker.nl vermelden Marktplaats sinds vandaag ook niet meer. In de cache van Google is te zien dat Marktplaats daar gisteren nog wel op stond.

  geplaatst op
 • Hmmm, vreemde gang van zaken. Inderdaad logisch dat ze proberen de beste plaats in de zoekmachines te krijgen (waar kennen we dat ook al weer van?), maar om dan de sites te blokkeren als dat niet gebeurt lijkt me geen slimme zet.

  Op Higherlevel lees ik nu ook de vraag of dit juridisch wel mag. Lijkt me wel, websites hebben al jaren de mogelijkheid om via robot.txt spiders van zoekmachines al dan niet toe te laten op hun eigen site dus waarom hier niet. Maar nogmaals, lijkt me geen slimme zet van Marktplaats.

  geplaatst op
 • Veilingbod.nl maakt ook nog gebruik van marktplaats. Er is daar nog geen melding van marktplaats gekomen om ze bovenaan te zetten. Wellicht komt die nu ;-).

  geplaatst op
 • Inderdaad een domme aktie van Marktplaats. Aan de ene kant gratis traffic negeren om het aan de andere kant tegen betaling weer te krijgen. Zouden ze ook een email naar Google hebben gestuurd? Wij op de eerste plaats anders mogen jullie bij ons niet meer kijken?

  geplaatst op
 • Hyped meldt (via: searchenginewatch) dat ook Google plannen lijkt te hebben voor een marktplaatsconcept. Gaat nog leuk worden als dat waar blijkt te zijn.

  geplaatst op
 • Marktzoeker laat in een reactie aan MarketingFacts.nl weten dat alle individuele metazoekers graag samen met Marktplaats/eBay om de tafel willen zitten om de situatie te bespreken. Oscar Diele (door eBay benoemd tot directeur Marktplaats) heeft toegezegd daar op korte termijn een reactie op te geven. Marktzoeker wil in ieder geval door met Marktplaats/eBay.

  geplaatst op
 • Geen reactie op mijn email maar nu wel een formele mededeling in het forum:

  Beste bezoekers,

  Marktplaats heeft na lang overleg besloten om de samenwerking met een aantal meta-zoekmachines, zoals Veilingkijker en Seekwish, te beëindigen, aangezien we helaas niet tot een voor beide partijen acceptabele overeenkomst zijn gekomen. Dit heeft tot gevolg dat sinds 24 mei 2005 geen resultaten van Marktplaats meer worden getoond op meta-zoekmachines.

  Voor de vele honderdduizenden objecten die dagelijks via eBay en Marktplaats worden aangeboden, verwijzen we u graag rechtstreeks naar www.marktplaats.nl

  Met vriendelijke groet,

  Adriaan
  Forum Moderator Marktplaats

  geplaatst op
 • Op Planet meldt Veilingkijker vandaag: "In tegenstelling tot eBay/Marktplaats is Speurders wel zo creatief geweest om op een aantal van deze sites te adverteren, en te vragen als eerste in de resultaten te komen. eBay/Marktplaats lijken hun gebrek aan commerciële creativiteit te willen corrigeren met brute kracht."

  geplaatst op
 • Klopt. Vanaf het eerste moment was de boodschap "eBay en Marktplaats op 1 en 2, of je mag onze sites niet meer op."

  Lijkt me, gezien de strijd met Speurders om de nummer 1 advertentiesite van Nederland te worden, niet echt een slimme aktie - maar ja, wie ben ik? Er spelen vast geniale plannen op de achtergrond, en uiteindelijk zullen we vast versteld staan van hun commerciele vernuft...

  geplaatst op
 • Een andere rangschikking biedt inmiddels de oplossing voor bovenstaande discussie die aanvankelijk ging om de positie in de zoekresultaten. Dat probleem is nu opgelost. "Marktplaats kon zich eerder niet vinden in de nummer één positie voor Speurders en verbood daarom enkele metazoekmachines het doorzoeken van hun content", zo meldt de verklaring. De oplossing is als volgt: "Voortaan zullen de resultaten standaard worden gerangschikt op prijs in plaats van de eerder toegepaste rangorde op de naam van de veilingsite." Dit mede dankzij een flexibele opstelling van Speurders, die voorheen een nummer één positie had in de metazoekmachines.

  Via: Admanager.nl

  geplaatst op
 • Ik kijk liever op meukisleuk.nl. Op deze rommelmarkt agenda kun je nl. ook zoeken in meerdere veilingsites, maar je kunt er ook zien wanneer er weer een rommelmarkt of antiekbeurs in de buurt is. Wel zo handig voor als je weer eens de benen wilt strekken ;-) !

  geplaatst op
 • heel vreemd, was een ideale manier om alles tegelijk te kunnen zien. Ik maakte er veel gebruik van. Na het beste aanbod van de nederlandsche markt ging ik de rest van de wereld bekijken. Nu slaan we gelijk de nederlandsche aanbiedingen ove! En waarom was dit nou nodig??????

  geplaatst op
 • op zich is het verbieden van gebruik van openbare databases door zoeksites zoals veilingkijker absolute onzin. de veilingsites hebben zelf ook een zoeker en kan dan geactiveerd worden. het voordeel dat een datdabase zoekmachine de site diorzoekt is het feit dat de naamsbekendheid en het benaderen van de sites op een andere manier een posityieve impuls krijgt. marketingtechnisch helpt dat een veilingsite. voor de consument is het handig omdat dan alle advertenties met een meta zoekwoord direct op de aanbiedingen gezocht wordt. voor Ebay en Maktplaats dus een gemiste kans. Er zijn sites die graag door veilingkijker opgenomen willen worden zoals http://www.veilingverkoop.com, een nieuwe veilingsite die straks effectief wordt.

  geplaatst op
 • Ik denk dat het te maken heeft met reclametechnische belangen. Marktplaats heeft liever dat je langer op hun site vertoeft, klikkend door de vele sub categorieen om datgene te vinden wat je zoekt, zodat de gemiddelde bezoek tijd omhoog schiet. Goed verkoop argument voor advertenties, in ieder geval leuke informatie als je de hele zooi van de hand wil doen...misschien zit er wel een overname aan te komen...

  geplaatst op
 • De gang van zaken is -misschien- juridisch te typeren als:

  éénzijdige contractsbeëindiging, onder aanbod tot voortzetting onder een onredelijk beding.

  Toelichting: de vroegere situatie heeft bestaan op basis van instemming door Marktplaats en dus bestaat er daarover een contract in juridische zin, óók als er -wellicht- niets over op papier staat.

  De beëindiging van dat ongeschreven contract ongedaan maken door accoord te gaan met onware ranking voor Marktplaats is een onredelijk beding, omdat het opzettelijk doen van een onware opgave strijdt met hetgeen men in het verkeer van elkaar mag verwachten.

  N.B.:
  Los er van, dat het (dus) nog maar de vraag is of Marktplaats zo vrij is als zij pretenderen, is het niet ondenkbaar dat hierover een klacht bij de NMA op zijn plaats is.

  geplaatst op
 • Gelukkig kun je op www.advertentievinden.nl nog met een gerust hart op Marktplaats zoeken ;-)!

  geplaatst op
 • Is het niet gewoon de bedoeling dat gezocht wordt via marktplaats.nl i.p.v. allerlei veilingkijker-achtige sites die in hun resultaten die van marktplaats/ebay met die van anderen vermengen (kans wordt vergroot dat iemand op een andere site een bod gaat uitbrengen) en er hun eigen reclames bij zetten (gemiste reclane inkomsten).

  Het in eerste instantie niet verhinderen van gebruik van de gegevens zonder te betalen door derden maar dan nu wel eisen gaan stellen contractbreuk noemen is enorme flauwekul. Maar op internet is gratis gebruik van materiaal voor financieel gewin inmiddels gemeengoed dus niet vreemd dat iemand denkt dat hij hieraan contractrechten kan ontlenen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.