Van Filters tot Fracturen: TikTok’s Botbrekende Realiteit

De Metagids #79 - De rechtvaardiging van bizarre schoonheidsfantasieën op TikTok, met miljoenen views.

3 oktober 2023, 10:35 1351 x gelezen

In het hedendaagse tijdperk waarin de lijn tussen digitale representatie en fysieke realiteit vervaagt, heeft de zoektocht naar schoonheid een nieuwe wending genomen. Het begon allemaal met Snapchat Dysmorphia, een fenomeen waarbij jongeren subtiel digitale penselen hanteerden om het perfecte zelfbeeld te creëren. In 2018 sloegen plastische chirurgen alarm over deze trend, waarbij jongeren verlangden naar chirurgische ingrepen om hun fysieke zelf meer in lijn te brengen met hun geïdealiseerde digitale beeltenissen (Lees ook mijn eerdere artikel “Iedereen hetzelfde Instagram-gezicht“).

Hameren op Perfectie: Botbreuk als Beauty Hack

Deze obsessie met digitale perfectie heeft zich geëvolueerd naar een rauwere manifestatie in de vorm van Bone Smashing, een trend die de digitale fantasieën van esthetische perfectie tracht te smeden in de fysieke realiteit. Dankzij de populariteit op TikTok, onder de hashtag #bonesmashing, heeft deze trend honderden miljoenen views vergaard. Het moedigt jongeren aan hun gezicht te bewerken met stompe voorwerpen in een poging hun gezichtskenmerken te verbeteren. Hoewel sommige TikTokers beweren dat de trend kan bijdragen aan een meer gebeeldhouwde kaaklijn of verbeterde jukbeenderen, waarschuwen medische experts voor de ernstige gevaren en misvattingen die deze praktijk omringen.

Wetenschap of Waan? De Misvattingen achter Bone Smashing

De filosofie achter Bone Smashing is geworteld in Wolff’s Law, een theorie geformuleerd door de 19e-eeuwse Duitse anatoom en chirurg Julius Wolff. Deze wet stelt dat botten sterker kunnen worden wanneer ze worden blootgesteld aan fysieke stress. Echter, de toepassing van deze wet in de context van Bone Smashing lijkt een wanhopige poging om wetenschap te buigen ter rechtvaardiging van bizarre schoonheidsfantasieën. In werkelijkheid is het slaan van het gezicht met stompe voorwerpen een recept voor ernstige fracturen, misvormingen en andere gezondheidsproblemen, inclusief mogelijke schade aan zachte weefsels, bindweefsels en ogen. Het kan ook leiden tot bloedingen en infecties die verdere medische interventie vereisen.

Reflectie op Obsessies: De Spiegel van Sociale Media

Deze trends illustreren de fascinerende samensmelting van de digitale en fysieke werelden in onze hedendaagse zoektocht naar schoonheid. Aan de ene kant staat Snapchat Dysmorphia, een stille schreeuw om bevestiging door het filter van bedrog; aan de andere kant staat Bone Smashing, een brute poging om de digitale droom van perfectie te materialiseren.

Terwijl we misschien grinniken om de absurditeit van deze trends, bieden ze een moment van reflectie op de spiegel van onze eigen obsessies. Een spiegel die de lengtes onthult waartoe we bereid zijn te gaan voor een vluchtige goedkeuring op sociale media.

Het Oog van de Volger: Veranderende Percepties van Schoonheid

We zijn ver verwijderd van de dagen waarin schoonheid in het oog van de toeschouwer lag. Nu lijkt schoonheid te liggen in het oog van de TikTok-volger, het filter van Snapchat, of in het pijnlijke gebonk van een hamer. Deze bizarre mars naar onmogelijke schoonheid kan ons het zicht ontnemen op wat werkelijk van belang is. De reis van Snapchat Dysmorphia naar Bone Smashing onthult de extreme lengtes waartoe we bereid zijn te gaan in de naam van schoonheid. In een tijdperk waarin de grens tussen de virtuele en fysieke realiteit steeds vager wordt, is het een reflectie die de moeite waard is om over na te denken.

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!