Toekomst van online advertising

27 mei 2004, 16:21

AD:TECH San Francisco, met ruim 3,000 deelnemers een van de grootste advertising congressen in de VS, is weer voorbij. Uit de diverse congresverslagen die online te vinden zijn, blijkt dat vooral online video advertising en integratie van zoekmachine marketing in de cross-media marketing mix hot topics zijn op dit moment.

Het was echter Geoffrey Ramsey, CEO en mede-oprichter van eMarketer, die grote indruk maakte met zijn toekomstvisie op (online) advertising. Een must voor alle marketeers!

Ramsey identificeerde vijf mega-trends die allen aan elkaar zijn gerelateerd en in principe gelden voor alle media:

1. Consumer skepticism and resistance to advertising

2. Increasingly the consumer is in control

3. Media fragmentation is out of control

4. “Mass reach” efforts are being complemented by improved targeting—to maximize efficiency

5. Marketers are held to new levels of accountability

Ondanks het feit dat televisie nog steeds het medium is om de massa te bereiken, zijn het volgens Ramsey vooral de media die in staat zijn tot targeting (wat zou hier een goed Nederlands woord voor zijn?) die in de toekomst het meest succesvol zijn.

Via adtechblog.com is een samenvatting van zijn presentatie (5 Mb) te downloaden en samen met deze toelichting krijg je een een goed beeld van zijn presentatie.

Kunnen we die man niet naar Nederland halen?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

4 Reacties

  EJ

  Boeiend verhaal, maar ook weer niet echt nieuw.

  Ik werk nu ongeveer tien jaar aan on line en cross-communicatieoplossingen maar meen niet de wijsheid in pacht te hebben. Moet u ook niet doen!

  Maar nooit heb ik getwijfeld aan de eenvoud van de werkelijke problemen van ‘nieuwe’ media. Met andere woorden; nagenoeg alle ‘mega trends’ die Ramsey signaleert zijn terug te voeren op (massa)psychologische of sociologische patronen van consumenten, die voor ’traditionele’ communicatie experts basis uitgangspunten zijn.

  Welke dan? (als u cijfers wilt moet ik u teleurstellen, de psyche kent geen cijfers)

  1. Consumer skepticism and resistance to advertising

  Ik lees: U ergert zich net als uw buurman aan teveel, te wilde en te banale adverteermodellen, met de pop up als ‘koning’, en DM-databasemarketing als ongevoelige inbreker. Om hier weerstand aan te bieden…

  2. Increasingly the consumer is in control

  ….trekt u en ik het communicatie- en sales aanbod steeds

  meer naar u toe. Want interactiviteit biedt dat voordeel.

  Stel zélf je merk- en produktcommunity samen.

  Dit betekent….

  3. Media fragmentation is out of control

  ….dat hetis voor adverteerder en ‘corporate profiler’ steeds moeilijker om één gezicht te blijven houden en integriteit in het geding komt, waardoor….

  4. “Mass reach” efforts are being complemented by improved targeting — to maximize efficiency

  ….het steeds belangrijker wordt om het individuele en veeleisende contactmoment centraal te stellen,

  waardoor…

  5. Marketers are held to new levels of accountability

  ….marketeers steeds meer zullen moeten investeren in loyaliteit per contactmoment vanuit het besef dat het gestuurd is uit ‘cross media-profiles’. Het inregreren van alle kanaalvalue’s vraagt een heel nieuwe benadering, waarbij meetbaarheid van een on line response moet worden getoetst aan een print communicatie uiting, een radiospot en een tv com, en vice versa

  Die adverteerder die optimaal met deze voorwaarden kan omgaan wint.

  Targeting? Aandacht per Gebruiker (in goed nederlands)

  Loyaliteit en Integriteit! Net als vroeger.


  27 mei 2004 om 21:12
  EJ

  Marco, ik had van jou response verwacht 🙂


  28 mei 2004 om 21:19
  media

  Was ik ook zeker van plan maar ik heb altijd even tijd nodig om een aantal dingen te laten bezinken 🙂

  Zo ook jou commentaar op de presentatie van Geoffrey Ramsey. Ben het namelijk niet helemaal met je eens dat hier niets nieuws is verteld. Het medialandschap is in de afgelopen 10 jaar zo gigantisch veranderd dat de theorieen van destijds niet helemaal meer opgaan. Naast de toename van het aantal tv-kanalen, radio-zenders, tijdschriften en dagbladen zijn er ook nieuwe media bij gekomen zoals internet, mobiele telefoon en PDA. Daarmee zijn de punten 2 t/m 4 in het betoog van Ramsey wel degelijk nieuw en specifiek voor deze tijd. Integratie van media en targeting zijn de sleutelwoorden naar een succesvolle marketing campagne. En of we het nu leuk vinden of niet, we zullen met zijn allen moeten leren hoe we de verschillende media op effectieve en efficiente wijze kunnen integreren. Welke media versterken elkaar en hoe communiceer je dan via de verschillende media. Een commercial maken voor tv en deze vervolgens op een website plaatsen (zoals Amstel nu heeft gedaan) is geen media-integratie. Een tv-commercial maken met een duidelijke link naar de website om daar vervolgens door te bouwen aan het contact met de consument middels e-mail marketing is dat wel (goed voorbeeld is Mitsubishi-campagne in de VS). En daarmee zijn we er natuurlijk niet omdat er ook nagedacht moet worden over het tijdstip, het umfeld en de inhoud van de communicatie in de verschillende media.

  Ben al een tijdje aan het werken aan een theoretisch kader voor bovenstaande. Wellicht dat ik ooit de tijd krijg om me rustig terug te trekken met al mijn ideeen (en niet te vergeten data) om vervolgens terug te komen met de heilige graal van cross-media marketing-communicatie.

  The Law of Five Rights:

  Send the right people the right message with the right offer at the right time and you’ll get the right response.


  29 mei 2004 om 06:18
  EJ

  Marco, je verhaal is sluitend, zonder meer. Dat is het punt niet.

  Miscchien roept jouw introductie: ‘…die grote indruk maakte met zijn toekomstvisie op (online) advertising. Een must voor alle marketeers!…’ -te- hoge verwachtingen op.

  Wat ik probeer aan te geven is dat mijnheer Ramsey geen (voor mij, maar toch zeker menig ‘new’ marketeer denk ik) echt nieuws heeft. De complexiteit van geintegreerde marketing is evident, zowel voor zender als ontvanger (waarbij die twee elkaar vaak overlappen)

  Daarbij projecteer ik heel bewust psycho- en sociologische aspecten, en redeneer ik vanuit communicatie achtergrond, en niet vanuit marketing. En volgens mij is op het gebied van communicatie veel meer voorkennis beschikbaar over hoe om te gaan met dit probleem, dan bij marketeers. Dat realiseren marketeers zich niet altijd, zo lijkt het.

  Ik verheug me op je plannen om met je ideëen hierover en kader te scheppen!


  30 mei 2004 om 20:42

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!