The Secret

8 juli 2007, 09:28

The Secret is hot. De film werd al enige tijd geleden aangekondigd en de verkopen van het de DVD en het boek gaan voortreffelijk. De film gaat over een geheim dat eeuwenlang mondeling is doorgegeven en werd verborgen voor het overgrote deel van het “gewone” volk. Volgens de makers zouden alle groten der aarde het geheim gekend hebben: Edison, Einstein en vele anderen.

Bij Amazon behoort het tot de meestverkochte DVD’s. Oprah Winfrey is in de ban van The Secret en heeft het er in haar show over gehad. Maar The Secret is niet alleen een hype omdat Oprah voor de PR zorgt. Want zeg nou zelf eens eerlijk: Wie zou het niet prettig vinden om sneller en makkelijker succes te boeken?

Bij The Secret gaat het om The Law Of Attraction, ook wel de wet van aantrekken (en afstoten) genoemd. Kort gezegd komt het erop neer dat als je iets heel graag wilt, je er met je gedachten voor kunt zorgen dat je het krijgt. Je stuurt met je gedachten je wens het universum in, vervolgens moet je erin moet geloven dat je wens uitkomt (en je daar ook naar gaan gedragen) en het universum zal terugsturen wat je wilde hebben. Als je het maar écht wilt, dan trek je het volgens The Law of Attraction automatisch aan. Joe Vitale voegt daaraan toe dat iedere mens letterlijk alles kan zijn wat hij maar wil, alle ambities liggen binnen bereik. Dit wordt onderstreept door een gedachte van Einstein die beweerde dat de mens eigenlijk alleen realiseert wat hij eerder had gefantaseerd. Fantasie wordt feit.

Volgens de Law Of Attraction kunnen we zowel positiviteit als negativiteit aantrekken. Het is maar net waar je je aandacht op legt. Ons hele leven lang maken we keuzes. Wie je bent, hoe je doet of wat je bent geworden is het resultaat van je mentale ingesteldheid in het verleden. Focus je je gedachten op ellende, dan zul je dat krijgen. Bij The Secret geldt dus: denken is voelen is doen is krijgen. Volgens dominee Dr. Michael Beckwith is het wetenschappelijk bewezen dat een positieve gedachte honderd keer krachtiger is dan een negatieve. Gelukkig maar, want anders zou er waarschijnlijk weinig moois om ons heen gebeuren.

Of je erin gelooft of niet, intussen is The Secret wel een hype. En krijgen veel mensen er volgens managersonline in hun werk ook mee te maken. En of het nu werkt of niet, de mensen achter The Secret hebben in elk geval inmiddels vast vele miljoenen aan de film en het boek verdiend. Dus wellicht is een van hun wensen al uitgekomen. Waarschijnlijk niet in de laatste plaats door een goed geoliede PR-machine, die The Secret goed heeft weten te pitchen bij vele media.

Caroline Korsten is actief op het internet sinds midden jaren negentig. Ze studeerde communicatie en (gezondheids)psychologie en heeft een brede kennis en werkervaring op het gebied van PR, journalistiek, marketingcommunicatie en reputatiemanagement. Gewerkt bij diverse multinationals. Deze Europa-trotter woonde vier jaar in Duitsland en twee jaar in Engeland. Geinteresseerd in alles wat met online communicatie en psychologie te maken heeft.

Categorie
Tags

30 Reacties

  René

  Het verhaal van The Secret heeft een rationeel deel, namelijk dat je wensen en overtuigingen je breintoestand en daarmee je eigen waarnemingen en gedrag beïnvloeden. Maar het heeft ook een onzinnig mystiek deel over wensen die je het heelal instuurt en waar het heelal op reageert… eh nee, *moet* reageren, want het zou een natuurwet zijn (law of attraction).


  8 juli 2007 om 12:25
  caroline777

  @Sjaak: Ik heb in het artikeltje helemaal niet aangegeven of ik al dan niet geloof in The Secret en of ik denk dat het nieuw is of niet. Het punt dat ik wilde maken is dat ik denk dat achter The Secret een goede PR-afdeling zit, want je krijgt niet zomaar veel media-aandacht en je komt al heel zeker niet zomaar op CNN.


  8 juli 2007 om 12:32
  Sjaak

  @Caroline

  Niet zo in de verdediging.. 😉

  Ik val je niet aan, ik laat alleen even weten wat ik ervan vind..

  De PR ken ik vanaf het begin. Het werd langzaam opgevoerd via het internet en een forum wat vast zat aan de site. Er werd nogal geheimzinnig over gedaan wat het was en wie de mensen achter de secret waren. De release is enkele malen uitgesteld om de spanning op te voeren, een goed uitgedacht concept dus..

  En Opera?? Ach. Die zie ik als de Amerikaanse Tineke de Nooij die haar praatprogramma moet vullen al dan niet met hondenopvoedtraining, afslanken, scientology en/of de biostabiel.

  Maar goed, dit stukje ‘The Law Of Attraction’ ben ik het zeker mee eens.. Positief blijven he… 😉


  8 juli 2007 om 12:46
  Thomas

  Oprah heeft wel wat meer invloed dan een Tineke hoor.


  8 juli 2007 om 13:31
  onlinemarketeerTV

  Whoah. Mooi verhaal en film. Is een mission thinking statement die elke marketeer zou moeten hebben 🙂


  8 juli 2007 om 16:07
  Ron

  Ik wil dat The Secret verdwijnt. Ik wil dat The Secret verdwijnt. Ik wil dat The Secret verdwijnt. Ik wil dat The Secret verdwijnt. Ik wil dat The Secret verdwijnt. Ik wil dat The Secret verdwijnt. Ik wil dat The Secret verdwijnt. Ik wil dat The Secret verdwijnt. Ik wil dat The Secret verdwijnt. Ik wil dat The Secret verdwijnt. Ik wil dat The Secret verdwijnt. Ik wil dat The Secret verdwijnt. Ik wil dat The Secret verdwijnt. Ik wil dat The Secret verdwijnt.


  8 juli 2007 om 16:53
  onlinemarketeerTV

  Ook dat is een geheime gedachte.


  8 juli 2007 om 16:55
  C

  Caroline:

  Beste dame,

  Begrijp dat je kritisch wilt zijn…maar wat maakt het nou uit dat andere mensen er ‘rijk’ van worden? Ik heb het vaker gehoord, maar ik geef daar echt niet zoveel om. Het gaat toch om de boodschap?

  Het gaat erom dat andere mensen er wat aan hebben. The Secret geldt in ieder geval voor het negatief denken.(Hoe negatiever je denkt, hoe negatiever het wordt). Dus zo ook voor het positief denken. Ik geloof er zeker in , want je kan het om je heen zien. Depressieve, negatieve mensen hebben het ook echt vaak moeilijk in het leven. Aan den lijve ondervind ik het zelf ook. Sinds ik positiever denk, is mijn leven ook positiever. En andersom, toen ik negatief dacht, was mijn leven ook negatiever. Dus ben mijn eigen getuige.

  Sjaak.

  Heer Sjaak:

  1. The Secret, weet ik niet of je het zo letterlijk moet nemen. Geheim….hmm…betekent het niet gewoon , de handleiding, de manier, de wijze waarop, de oplossing enz. Als je begrijpt wat ik bedoel.

  Moest echt even dat stuk over Oprah Winfrey rechtzetten. Een van de mooiste mensen op aarde. Door je uitspraken kon ik duidelijk merken dat je haast nooit naar haar programma’s kijkt….Bio-stabiel?? Scientology?? Joh, ze houdt zich bezig met het verbeteren van het leven van mensen in Afrika, ze pakt Pedofielen hard aan (looft beloningen uit voor de mensen die hen herkennen), ze geeft duizenden cadeaus weg via haar sponsors, vooral aan mensen die het echt nodig hebben enz. enz…Een soort moeder Theresa van de moderne maatschappij…Tineke de Nooijj = Oprah??? Hahahaha, dan is Trijntje Oosterhuis = Madonna.

  Ron

  Alles goed met je? Gaat het?

  Vriendelijke groet,

  C.


  8 juli 2007 om 18:57
  Sjaak

  @ C,

  Misschien moet je mij ook niet zo letterlijk nemen.

  Ik kijk inderdaad niet naar Oprah en zie het meer als een programma voor de vrouw tussen de strijk en de was ofzo.. 😉

  Maar met een inkomen van 180 miljoen (afgelopen jaar geloof ik zelfs 230 miljoen) wil ik ook best mensen helpen in Afrika hoor. En ik zou die duizende kado’s niet via mijn sponsors weggeven maar dat zou ik dan ook zelf doen. Maar laten we de positieve kant blijven bekijken, anders komt er zoveel negativiteit terug uit de kosmos (universum). Tsjakka!


  8 juli 2007 om 19:31
  Kevin

  Ik denk veel mensen niet begrijpen wat de film nu eigenlijk verpakt. Eigenlijk is het niet meer dan logica, maar in een mysterieus ‘lokkend’ hoesje.

  Als je ergens voor gaat, moet je je daarvoor inzetten en kom je er vanzelf. Dat is waar de film over gaat. Niet meer dan logisch dus. Er is niet iets als een ‘Law of Attraction’.

  Als je ontzettend graag een speciale ketting wilt hebben (tevens een voorbeeld in de film), zet je je daar onbewust voor in. Je gaat andere beslissingen nemen, waar anders op gereageerd wordt. Dit gebeurt onbewust, met in het achterhoofd de ketting als doel. Allemaal pure logica die ook aantoonbaar is met de moderne wetenschappen van de mens.

  Wel leuk om een keer te kijken, trouwens.


  8 juli 2007 om 21:09
  Jelle

  @Ron:

  Als je zou willen dat ‘The Secret’ verdwijnt moet je je dus niet focussen op de ‘The Secret’, maar op een wereld zonder de film. Volgens ‘The Secret’ heb je zojuist meer ‘The Secret’ in je leven aangetrokken. 😉 Ironisch genoeg.

  Ik heb een paar maanden geleden kennis gemaakt met de film en heb het audioboek geluisterd. Het heeft m’n kijk op het leven wel wat veranderd. Zoals Oprah in de bovenstaande video zegt: “Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven.” Denken in kansen, geloven in het onmogelijke en ‘weten wat je wilt bereiken’ zijn krachtige dingen.

  Als je niet geloofd in ‘The Law Of Attraction’ is er nog altijd zoiets als selectieve perceptie. Als jij je focust op een doel zul je vanzelf de middelen zien om het doel te bereiken. Als je maar wat rondzwerft door het leven krijg je gemixte resultaten. In de film wordt de suggestie gewekt dat zodra je maar genoeg aan iets denkt, het vanzelf in je leven komt. Dat is niet zo, het gaat om het volgen van je intuïtie.

  Voor de rest vind ik dat de maker van de film zich ietwat teveel heeft laten inspireren door de ‘Da Vinci Code’. Maar aan de andere kant, dat geheimzinnige is waarschijnlijk ook de reden van het succes. Er zijn namelijk meer films over dit onderwerp, en die hebben de massa nooit bereikt.


  9 juli 2007 om 05:30
  Robert Jansen

  Rijk ervan worden? Buiten geld om gezien wordt iedereen er toch rijker van als heel amerika zich positiever gaat opstellen?


  9 juli 2007 om 05:51
  C.

  @Sjaak

  Dus je keek nooit, maar had er wel een duidelijke mening over…knap…

  Er zijn ook veel beroemdheden die egoistisch het geld zelf opmaken dus….

  Tussen de strijk en de was? Weer een mening zonder te weten…

  Wat dacht je van vanaf 00:15 de herhaling volgen en dan de volgende dag weer rond 8:30 uur op je werk verschijnen?

  Weet je Sjaak, laten we maar ophouden met dit welles-nietes verhaal. Man en vrouw zullen altijd verschillen.. Er zijn belangrijkere of nog meer positievere/negatievere dingen in het leven om ons op te focussen dan jouw of mijn mening. Succes!

  C.


  9 juli 2007 om 06:15
  Jan Willem Ebbinge

  Welbeschouwd is ‘The Secret’ een briljant concept.

  Een eeuwenoud mysterie, de sleutel tot succes, wordt aan ons eenvoudige stervelingen geopenbaard. De impliciete belofte is dat wij wel degelijk het geluk kunnen vinden.

  Inhoudelijk stelt ‘The Secret’ niets voor. Het is een verzameling tegeltjeswijsheden waar de honden geen brood van lusten. De marketing en PR eromheen maken de hype.

  Een beter voorbeeld van gebakken lucht is moeilijk te vinden.

  Het is juist deze misleiding die het marketing- en communicatievak zo’n slechte naam bezorgt en een voedingsbodem biedt aan het wantrouwen onder consumenten. Door hen wordt ‘The Secret’ in ultimo gepercipieerd als de valse belofte van georkestreerde PR-campagnes.

  De hype die de lieden achter ‘The Secret’ hebben weten te creëren is het schoolvoorbeeld van een Pyrrhus-overwinning: hij zal bijdragen aan een door wantrouwen gevoed cynisme onder consumenten, die op den duur niets meer aannemen van wat op commerciële communicatie lijkt.


  9 juli 2007 om 06:21
  Marc van Ogtrop

  Iedere paar jaar is er toch wel zo een ééndagsvliegerige bomenknuffelaar die dit soort teksten op papier zet.

  Wat betreft het door wantrouwen gevoede cynisme: de mensen die dit soort boeken kopen hebben een jaar of 4 geleden “What the bleep” gekocht, 10 tot 12 jaar geleden “De celestijnse belofte”. En ongetwijfeld tussentijds ook nog wel wat dingen. Dus als ze nu nog niet cynisch zijn worden ze het van dit boek vast ook niet.


  9 juli 2007 om 09:29
  Annet

  Oprah is een verwende mediaslet die haar kruiwagens overtollig vet beter had kunnen inwisselen voor een gezond portie zelfrelativering en een stevige hitsige gigolo om haar dominantie en pragmatische daden voor eens en voor altijd tot boven haar eigen grootheidswaan te laten exploderen.

  Not a secret at all …

  O wat heerlijk om dit een keer te kunnen schrijven 😉


  9 juli 2007 om 12:20
  Raimo

  @Annet…hoppa!


  9 juli 2007 om 12:27
  media

  @Annet: lol! Dacht even dat Anders Floor was teruggekeerd 😉


  9 juli 2007 om 13:04
  diederick

  Mijn opa zei altijd: “als je wilt zwemmen, moet je het water opzoeken”. Net zo doeltreffend voor mij als the secret..


  10 juli 2007 om 07:31
  Marc van Ogtrop

  Mijn opa zei altijd: “niet naar de opa van Diederick luisteren”


  10 juli 2007 om 11:08
  Carlo Kempers

  Pas de Secret nu al een paar maanden toe. Waar het door komt weet ik niet dat het werkt weet ik wel althans bij mij.

  Ben in een paar maanden tijd zonder ook maar een cent te makken veranderd in een succesvol ondernemer heb met geluk een grachtenpand in Amsterdam gekregen (gezocht op Funda naar huizen van meer dan 2 miljoen ben langs gegaan bij de eigenaren en bij het derde huis waar ik langs ging is besloten mij tegen een bedrag van €500 incl. daar te laten wonen als huisbewaker tot het verkocht is) rij een sportwagen waar ik van droomde en zit heerlijk in mijn vel. Dit allemaal door me gewoon goed te voelen en te luisten naar ideeen die in mij op komen.

  Toch ben ik niet degene die iemand probeert te overtuigen van de werkelijkheid ervan. In essentie gaat het er puur om dat je je goed voelt bij wat je doet. Vind ik een mooie levensfilosofie.

  Groet,

  Een emotiemens!!! 🙂


  10 juli 2007 om 12:38
  Paulo Lopes

  hoeveel downloads heeft the Secret gehad? Dat de DVD nu voor zo’n 19 dollar overal te koop is logisch maar ben benieuwd hoeveel mensen voor 4,95 dollar de complete film hebben gedownload.

  Praten we hier over de meest gedownloade film ooit?

  Goeie film trouwens naar mijn mening kan geen kwaad om positief te denken + past in deze spirituele tijd.

  Is de volgende spirituele hype 2012?? Daar zijn ook al tig boeken over geschreven …Google maar op jaartal 2012


  10 juli 2007 om 14:21
  Mister Secret

  Leuke artikel. Oprah Winfrey is top. Ja het is inderdaad makkelijk om wat weg te geven als je 180 mil per jaar verdient, maar daar vergeet iedereen voor het gemak dat je wel eerst dat geld moet verdienen. En bijna niemand op aarde is dat gelukt. Eigenlijk moet je denken waarom zij zoveel verdient. Je kan namelijk nooit zoveel verdienen als je geen toegevoegde waarde hebt. En als je toch zoveel toegevoegde waarde hebt, hoef je ook niet per se al je zuurverdiende geld weg te geven. Want je hebt de mensen alreeds geholpen.

  Verder is het “The secret” uiteraard geen geheim. Het is inderdaad een goede PR om de film te promoten. Maar ik geloof heilig in de achterliggende gedachte. Het is overal aanwezig, ook hier op ’t forum. Iedereen die hier post is heilig overtuigt van zijn meining en de meeste zullen alle feitjes en weetjes erbij zoeken om hun meining bevestigd te zien. Dus eigenlijk trek je zo ook datgene aan wat je graag wilt horen/zien. Vind je Oprah klote, dan vind je vast wel ergens redenen om haar af te zeiken, vind je haar top, dan vind je daar ook genoeg argumenten voor..


  10 juli 2007 om 22:26
  Henk

  Grappig hoe iedereen weet te vertellen dat het voor hem/haar niet werkt, Dan werkt de Wet van Aantrekking dus toch!

  Je kunt natuurlijk ook de 7 gratis lessen van de leraren van The Secret (in het Nederlands) aanvragen op http://www.thesecretworks.eu (en toepassen!), en kijken wat er dan gebeurt…

  Je kon nog wel eens heel aangenaam verrast zijn!!


  16 juli 2007 om 21:03
  Belletje

  Ik weet alleen dat ik de schrijfster en haar zus persoonlijk ken , en zij zijn hele nuchtere mensen die nu het goed doen.


  18 juli 2007 om 13:22

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!