Stijging vacatureaanbod voor derde kwartaal op rij

2 november 2011, 07:00

In het derde kwartaal van dit jaar is het aantal marketing- en communicatievacatures gestegen met 26,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er is een afvlakking te zien in deze groei, maar de vraag naar marcom-professionals trekt nog altijd aan.

USG Capacity analyseert elk kwartaal het aanbod van de marketing- en communicatievacatures in het hoger opgeleide segment. De resultaten van het eerste kwartaal van 2011 besprak ik in het artikel Goed nieuws: Meer werk voor marcommers! De resultaten van het tweede kwartaal leidden tot het artikel Vraag naar SEO en SEA marketeers stijgt met 318 procent. Ook het derde kwartaal kunnen we weer overwegend positief bespreken. Voor de derde keer op een rij overtreft het vacatureaanbod van marcomfuncties in 2011 het aanbod van dezelfde periode in 2010. Een bevredigend gevoel.

De groei neemt af

Er is ook minder goed nieuws. Ondanks dat het aanbod in 2011 elk kwartaal het aanbod van 2010 overstijgt, blijkt uit de analyse dat ‘de groei van de groei’ afneemt. In het tweede kwartaal van 2011 nam het vacatureaanbod ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2010 met 51 procent toe. In het derde kwartaal is die stijging met 26,4 procent bijna de helft minder.

Dat de groei van het vacatureaanbod wat is afgevlakt, betekent echter niet dat nu volledig de hand op de knip wordt gehouden. De vraag naar marcom-professionals stijgt immers nog steeds, een groei van 26,4 procent is nog altijd een substantiële toename. De afvlakking laat enkel zien dat ondernemers hun verwachtingen naar beneden bijstellen. Het vacatureaanbod is duidelijk een economische graadmeter.

Meeste vraag naar SEO & SEA

De drie branches waarin het afgelopen kwartaal het aantal marcom-vacatures het meest toenam, zijn: Handel (78 procent), Media & Communicatie (59 procent) en Industrie & Techniek (30 procent). Op het gebied van marketingfuncties stijgt de vraag naar SEO en SEA marketeers nog steeds het hardst (304 procent). Daarna volgen de online marketing managers (59 procent) en e-commerce marketing managers (46 procent). Wat betreft de communicatiefuncties is de vraag naar PR adviseurs (153 procent), medewerkers PR, marketing en voorlichting (62 procent), hoofden PR (20 procent) het meest gestegen.

Als we kijken naar de groei per provincie, zien we dat de grootste groei van vacatures voor marcommers net als in het tweede kwartaal wederom plaatsvindt in Friesland (101 procent). Gevolgd door Flevoland (78 procent) en Overijssel (45 procent).

De resultaten van de vacaturemonitor over het derde kwartaal stemmen mij positief. De vooruitzichten voor het derde kwartaal waren goed en die voorspellingen zijn weer bevestigd. De krapte op de arbeidsmarkt komt steeds dichterbij. Ook met het oog op de vergrijzing en de vervangingsvraag verwacht ik dat de vraag naar marcom-professionals blijft aantrekken. Zouden we in het vierde kwartaal deze stijgende lijn lekker voortzetten?

Wout Oosterhof
Bedrijfsdirecteur bij Maintec

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!