Sterke toename splogs

30 augustus 2005, 17:08

We wisten natuurlijk al een tijdje dat steeds meer weblogs in feite niets meer zijn dan spam of fake blogs. Maar dat van gratis blog-services als blogspot.com (weblogdomein van Google’s Blogger) maar liefst 42 procent bestaat uit spam blogs (ook wel splogs genoemd), dat wist ik niet (via: Planet).

Moet eerlijk zeggen dat ik nog weinig Nederlandse spam of fake blogs ben tegengekomen. Wie kent ze wel?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

9 Reacties

  Annedien Hoen

  Als je bij Blogger gebruik maakt van die navigatiebalk bovenin, [ next blog >> ] dan kom je onherroepelijk een stapel van zulke sites tegen. Ik verbaasde me er al over! Bovendien: ik begrijp niet dat ze niet iemand inhuren om ze eruit te halen, want het ondermijnt het hele toevalseffect van het ‘door blogs van anderen heenbrowsen’…dat was voorheen best leuk om te doen, maar nu een gruwel.


  31 augustus 2005 om 06:09
  Stonehead

  Het zijn er als je gaat rekenen (42% van 7,5 miljoen weblogs) meer dan 3 miljoen, dus die ‘iemand’ is dan wel even bezig.

  Maar: die 42% is bepaald aan de hand van een experiment met de ‘Next Blog’ knop. Ik heb er gisteren ook mee gespeeld. Van de vijftig keer die ik erop drukte gebeurde het vier (!) keer dat er ‘willekeurig’ een weblog werd gekozen die ik al eerder gezien had binnen die vijftig!

  Ik vraag me dus sterk af hoe willekeurig die ‘next blog’ knop is…


  31 augustus 2005 om 07:58
  media

  @Henkjan: Het nut van splogs op positionering in ’traditionele’ zoekmachines is op dit moment inderdaad nog niet zo groot maar wel voor positionering in Technorati, Feedster en andere feed-georienteerde zoekmachines. Vooral in de PPC-industrie (porn, pills and casino) zie je op dit moment een explosie van splogs.


  31 augustus 2005 om 17:32
  henkjan

  I understaand. Tnx


  31 augustus 2005 om 18:15
  F.J.J. de Gooijer

  Op het gebied van de computer en het internet ben ik, als 72 jarige, een amateur. In 2004 ontdekte ik bij toeval BLOGGER. Ruim 30 jaar doe ik historisch onderzoek naar de geschiedenis van Gooiland. De eenvoudige ‘methode’ van BLOGGER leek mij uitstekend geschikt om mijn ‘Gooise’ computerbestanden op het internet te zetten. Ik wilde mijn onderzoekgegevens delen met belangstellenden. Tot mijn grote teleurstelling zijn een aantal van mijn weblogs door blogger gewist. Ze worden aangezien voor splogs. —

  Kan iemand mij vertellen hoe ik bij de opmaak van een weblog ‘spogs’ kan vermijden?

  Graag een reactie naar:

  gooijerfjj@hotmail.com


  1 april 2006 om 11:36
  media

  Gebruik geen blogger.com, zorg voor originele content op je weblog (daarmee bedoel ik dat je dus geen complete artikelen van anderen moet kopieren en op je eigen weblog moet plaatsen) en verwijs naar de originele bron als je quotes opneemt.


  1 april 2006 om 13:53
  F.J.J. de Gooijer

  Hallo Marco,

  Hartelijk bedankt voor de reactie. Eerst enkele vragen : Waarom moet ik geen blogger.com gebruiken? Wat is voor mij een alternatief? Moet ik geen links op een weblog vermelden?

  Enkele opmerkingen: Ik plaats alleen originele stukken en zet daar soms een link bij naar andere bronnen. —

  Nogmaals bedankt voor de snelle reactie. Jammer dat ik niet weet hoe ik verder moet met mijn hobby.

  Frans de Gooijer


  1 april 2006 om 16:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!