SlideshareReview (14): alles wat je altijd al wilde weten over Google

11 december 2008, 09:46

De kern van Google’s succes laat zich in 1 woord samenvatten: open. Open betekent gemakkelijk toegankelijk zonder belemmeringen voor gebruik. Hoe makkelijker het gebruik, hoe meer gebruikers, hoe groter de waarde (Wet van Metcalfe of netwerkeffect). Open leidt dus via snellere adoptie tot snellere groei tot hogere waarde (massa=kassa of zoals Google het zelf zegt Money follows users). Open is ook samenwerken, geen geheimen en maximale uitwisseling van kennis. En waarom is dit revolutionair? Omdat de leidende gedachte altijd was: lock-in. Hou je klanten vast, maak het ze moeilijk om over te stappen, maakt het de concurrenten moeilijk om in te stappen, bouw barrières (met dank aan Porter) en bescherm je produkten met patenten en rechtzaken. Protectionisme was het paradigma, en breek dat maar eens open.

In deze slideshare probeert het Franse bedrijf Fabernovel de strategie van Google uit de doeken te doen in de vorm van een aantal leuke vragen en dito antwoorden. Ik geef hier de zeer beknopte versie in de hoop u te verleiden de slideshow te bezoeken.

  1. Waarom wordt Google niet getroffen door de economische crisis? Omdat ze 4 lucratieve, nieuwe bronnen van inkomsten hebben: Youtube, mobiel internet, licenties (oops niet zo open) en performace based advertising (dit laatste is van groeiend belang in tijden van recessie).
  2. Waarom probeert Google de mobiele sector open te breken? Om ook daar hun model van open = ontelbare mogelijkheden = onstuimige groei toe te passen.
  3. Waarom is Youtube geen content portaal? Omdat het open is en geen traditionele walled garden.
  4. Waarom is Microsoft bang voor Google? Omdat Google met een disruptieve strategie de markt voor applicaties verstoort: van licenties naar gratis, van off-line naar online, van geheime code naar… open code.
  5. Hoe gaat Google de concurrentie aan met Facebook? Met open-social creëerde Google een meta-netwerk met enorme waarde waar geen enkelvoudige network tegenop kan.
  6. Waarom koopt Google satellieten? Onbelemmerde toegankelijkheid voor alle bestaande en nieuwe gebruikers vereist een feilloze infrastructuur.
  7. Hoe koopt Google traffic? Google heeft de default zoekmachine positie gekocht bij diverse providers zoals Firefox, Apple, Dell, AOL. Dit lijkt toch verdacht veel op een traditionele, gesloten benadering.
  8. Waarom heeft Google Doubleclick gekocht? Vanwege de complementaire expertise in de display advertising en het grote marktaandeel in high traffic sites.
  9. Waarom maakt Google niet al zijn diensten ten gelde? Ten eerste omdat het verdienmodel vooral gebaseerd is op advertising. En ten tweede omdat niet alles direct tot inkomsten hoeft te leiden. Sommige produkten zijn gericht op het verbeteren van andere, sommige op het aantrekken van traffic (Picasa als loss-leader).
  10. Hoe verdient Google aan open-source software ontwikkeling? De collaboratieve creatie van applicaties en code leidt tot meer gebruikers, meer interoperabiliteit en meer buzz. Wederom een explosieve combinatie als je uitgaat van massa=kassa.
  11. Hoe veroverde Google de offline advertentie markt? Niet, of tenminste nog niet.
  12. Waarom steelt Google onze stem? Om hun speech-to-text technieken te verfijnen. Ze zetten wel vaker gebruikers in om produkten te verbeteren, denk aan de bèta-lanceringen.
  13. Is Pagerank de motor achter Google’s concurrentievoordeel zoals ze zelf beweren? Nee, romantisch verhaal over democratie maar er zit veel meer achter het succes van hun zoekmachine.
  14. Hoe verbeterde Google de advertentiemarkt? Als een advertentie relevant is voelt het niet als opdringerige commercie maar als gewenste informatie en dat vergroot de kans op actie. De adverteerder heeft ook voordeel omdat hij alleen maar betaalt voor daadwerkelijke actie.
  15. Voor de geïnteresseerden: de download van de presentatie.

Het geloof van Google in de kracht van openstaan op allerlei manieren blijkt ook uit 6 van de 9 innovatieprincipes. Ze prediken openstaan voor ideeën van buiten en van elkaar, het delen van kennis en het leren van fouten, leren van gebruikers en leren van de markt.

  1. “Ideas come from everywhere:”
  2. “A license to pursue dreams.” Spend 20% of your work on whatever you would like to work on.
  3. “Share everything you can:” Create an open culture…
  4. “You are brilliant: we are hiring.” Grow by learning from one another…
  5. “Innovation, not instant perfection.” Learn from mistakes. Let users tell you what’s important to them.
  6. “Don’t kill projects — morph them“. It’s our job to take the product and morph it into something that the market needs.”

Het is bevreemdend om te zien dat openheid zo essentieel is in het succes van Google terwijl er toch wat kanttekeningen te plaatsen zijn. Want hoe open staat Google voor kritiek op hun beleid in markten waar de regering maar weinig open is. En hoe open zijn ze over de bescherming van onze privacy in hun data-mining omgeving?

Structurerend en inspirerend met een zachte G. Beschikt over een stevige basis op het gebied van multichanneling en CRM (de twee hangen nu eenmaal sterk samen) door 10 jaar werkervaring bij ING in de functies Project & Changemanagement, Sales Support en Innovation. Aangevuld met 1 jaar ervaring in de online media. Nu manager bij de Gemeente Nijmegen.

Categorie
Tags

2 Reacties

    Mooren

    De slideshow wil niet starten…


    11 december 2008 om 11:18
    Oli4b

    Punt 1 inkomsten uit YouTube … ik lees altijd en overal dat er nog geen 1 cent is verdiend aan Youtube.


    11 december 2008 om 12:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!