Saskia bijna niet meer van echt te onderscheiden.

21 maart 2006, 21:22

Tot voor kort was kunstmatige spraak nog altijd erg houterig. Nu komt hier verandering in. Via Loquendo kunnen we nu luisteren naar Saskia of Willem. Natuurlijk kan zij standaard zinnetjes als ‘Goedendag! Mijn naam is Saskia, ik ben de nederlandse stem van Loquendo’ vlekkeloos uitspreken. Maar ook kan ze met commando’s als _Throat_01 _Ehm _Laugh_03 haar zinnen op een bijna echte manier uitspreken. Geweldig! En ook dat spreekt ze enthousiast uit. Als Sandra nu ook nog gaat luisteren, kunnen automatische (merk)dialogen zich weer verder ontwikkelen totdat we zelf nauwelijks meer in de gaten hebben dat we met een kunstmatig karakter te maken hebben (met dank aan Heini Withagen van Mirabeau).

Erwin van Lun
Futurist and Angular Engineer bij Your Future Is Now!

Futurist Erwin van Lun startte op MarketingFacts in 2005, direct na publicatie van zijn boek "Van Massamerk naar Mensmerk" dat toen een nominatie kreeg voor de Marketing Literatuur Prijs. Het boek beschreef de toestand van media, marketing en merken in de toekomst van 2015 en Erwin volgde de ontwikkelingen in de eerste jaren op de voet. Nu blijkt dat zijn voorspellingen waarheid zijn geworden helpt hij mensen om zélf de toekomst trefzeker te voorspellen en heeft hij zijn voorspellingen voor 2020, 2030 en 2050 al weer klaar voor publicatie in het boek 'Utopia Manifesto 2050'. In 2009 stortte Erwin zich helemaal op Chatbots.org (http://www.chatbots.org), zijn wereldwijde industry portal op het gebied van intelligente kunstmatige karakters en in 2015 sloot hij zich aan bij het Bemer netwerk (http://yourfuture.bemergroup/nl) om mensen te helpen zichzelf te resetten: gezond, vitaal en creatief: helemaal klaar voor de toekomst! In 2017 zag hij de bezoekersaantallen van Chatbots.org weer flink stijgen en besloot dat het tijd werd voor de terugkeer naar het prachtige veld van humanlike AI.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Emile

  Als je wat verder test, dan merk je wel dat Realspeak beter is. Het lijkt erop alsof loquendo echt wat standaard zinnetjes erin verwerkt heeft, waardoor op het eerste oog het erg vloeibaar klinkt. Maar bij andere teksten wordt het weer op klank opgebouw, en klinkt het weer nergens naar.


  22 maart 2006 om 07:47
  Max

  Ik vind beiden nogal gruizig overkomen. Een stap vooruit, maar nog aardig wat werk voordat het menselijk wordt.


  22 maart 2006 om 08:15
  ErwinVanLun

  @Max. Eens! Het zal nog een aantal jaar duren voordat spraaktechnologie ook echt naar je kan luisteren, echt elk woord kan verstaan. De betekenis ervan zal nog weer jaren duren. Maar de impact op onze dialoogpartner, de emoties die het los maakt, zodat Saskia enthousiast wordt als je iets verteld dat zij leuk vindt, dat is echt nog een ontwikkeling voor de komende 10-50 jaar. Maar het komt. En – zoals je zegt – stap voor stap.


  22 maart 2006 om 09:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!