Retailers, innoveer je uit de crisis!

26 juni 2013, 13:29

Hoe innovatie de retail kan redden

Retail staat onder druk. Er zijn dit jaar al meer detailhandelaren failliet gegaan dan in het recordjaar 2012 met als bekende voorbeelden Free Record Shop, elektronicaketen Block en Apple-reseller iCentre. De opkomst van online verkoop wordt gezien als één van de grote oorzaken: omzet verschuift van offline naar online en de marges worden zowel online als offline lager. De grote vraag is: hoe kan een retailer zich wapenen tegen deze ontwikkeling en zowel online als offline toch groeien?

De meest voor de hand liggende oplossing: begin een webwinkel. Veel retailers hebben de afgelopen jaren geld geïnvesteerd in hun online omgeving. iCentre bijvoorbeeld, heeft een meer dan behoorlijke webshop. Echter, het hebben van een webshop is zeker geen garantie voor succes. Al eerder betoogde ik dat de concurrentie op internet een stuk heviger is dan die in de winkelstraat. Voorbeeld: in Nederland is er in iedere middelgrote tot grote plaats markt voor, bijvoorbeeld, een schoenenwinkel. Op internet zijn er pakweg tien goede vestigingsplaatsen: de beste posities op de eerste pagina van Google. Detailhandelaren moeten hier concurreren met bekende merken en online specialisten.

Er ligt een aantal fundamentele ontwikkelingen ten grondslag aan de crisis in retail. De opkomst van online is slechts een daarvan. Ik denk dat het onvermijdbaar is dat het totale aanbod van detailhandelaren in Nederland kleiner wordt, al is het alleen maar omdat hele productgroepen hun relevantie beginnen te verliezen. De vraag is: wie overleeft de crisis en komt er sterker uit? Ik ben er heilig van overtuigd dat de sleutel ligt in innovatie. Innovatie van het retailkanaal, gebruikmakend van de nieuwe digitale middelen die voor iedere retailer bereikbaar zijn, om de klant een nog betere ervaring te bieden.

Gebruik van de mobiel in de winkel

Recent onderzoek van Google in de US laat zien dat 79 procent van de smartphonegebruikers ook smartphone-shoppers zijn. Van hen gebruikt 84 procent hun smartphone terwijl ze in een winkel zijn. 32 procent van hen is van gedachten veranderd terwijl ze in een winkel stonden en hun smartphone gebruikten om producten te vergelijken.

De impact van deze ontwikkeling is enorm. Als retailer besteed je een behoorlijke hoeveelheid geld om een klant de winkel in te krijgen. Vervolgens besteed je meer geld om die klant een goede ervaring te bieden en dan kijkt de klant op zijn telefoon, vergelijkt wat prijzen en is weg. Er is geen verkoper aan te pas gekomen en niemand heeft een idee wat de klant eigenlijk zocht.

Het interessante aan dit gedrag is dat het massaal gebeurt, zonder dat het door de retailer gestimuleerd wordt. Blijkbaar heeft de klant een behoefte aan informatie die niet in de winkel wordt geboden. Vervolgens gaat hij onderzoeken op de mobiel of maakt hij een foto en vervolgt zijn oriëntatie op een later moment.

Noem het naïef, maar ik ben ervan overtuigd dat de meeste klanten die een winkel binnenkomen de intentie hebben om in die winkel iets te kopen. Sterker nog, als je er toch bent, is het een stuk makkelijker om een artikel meteen mee te nemen dan het op een later moment te bestellen en thuis te laten bezorgen. Een andere overtuiging van me is dat klanten best bereid zijn iets meer te betalen voor gemak, mits het verschil niet te groot is. De bevestiging hiervan zie ik bij Albert Heijn: klanten zijn best bereid om wat meer te betalen, mits er wat tegenover staat.

Wat klanten echter niet willen is onzekerheid. Iets meer betalen is geen probleem, echter het moet niet te veel zijn. Daarnaast biedt internet natuurlijk veel meer informatie dan enkel de prijs. Klanten willen ook weten hoe het product door anderen beoordeeld is, wat de specificaties zijn en hoeveel mensen het nog meer kochten. Kortom, allemaal informatie die bijna standaard is in webwinkels, maar die niet te vinden is in een gewone winkel.

De echte innovatie is wat mij betreft transparantie. Maak het in de winkel mogelijk om foto's te maken, reviews te zoeken, prijzen te vergelijken. Maak een mobiele omgeving met de informatie die nu enkel op internet te vinden is en stimuleer het gebruik ervan in de winkel. Laat zien dat het verschil tussen online en offline niet te groot is en maak het verschil goed met gemak (direct meenemen), service (passen, makkelijk terugbrengen) en eventueel wat extra's zoals een mooie cadeauverpakking of een andere incentive.

Herken je klant zowel in de winkel als daarbuiten

Tot een jaar of 10 geleden kocht ik muziek en films vaak bij Free Record Shop. Zij hadden precies kunnen weten wat mijn smaak is, hoe die smaak zich ontwikkeld heeft en wat aanraders zijn die bij mijn smaak passen. Free Record Shop heeft als probleem dat de drager van hun product (CD, DVD, CD-ROM) niet meer relevant is. De muziek is echter wel relevant en Free Record Shop had me natuurlijk ook suggesties kunnen aandragen, aanbevelingen kunnen doen en mij kunnen vertellen wat anderen met mijn smaak in het verleden gekocht hebben. Dit zijn precies de dingen die online omgevingen wel doen.

Kijkend naar het gedrag van detailhandelare valt me op dat ik zelden persoonlijk benaderd of geadviseerd wordt op basis van mijn klantgedrag of voorkeuren. Alleen bij gespecialiseerde retailers wordt doorgevraagd en ingegaan op mijn gedrag als gebruiker van een product. En dat terwijl herkenning alleen al vaak genoeg is om een positieve indruk achter te laten. De grote webwinkels zijn bezig met database-driven e-commerce: een 1-op-1 klantenbenadering op basis van data. Maar waar blijven de retailers?

Retailers hebben een enorm potentieel op het gebied van advisering op basis van klantgegevens. Zowel in de winkel (herkennen en adviseren) als daarbuiten. Een webwinkel als online verlengstuk van de fysieke winkel heeft met name zin als deze gebruikt wordt door bestaande klanten. De eerste aankoop wordt gedaan in de (relatief dure) winkel, de herhaalaankopen in de (relatief goedkope) webwinkel. Door in de winkel klantgegevens vast te leggen en deze middels digitale middelen op te volgen, ontstaat een stroom van transacties die onafhankelijk is van biedingen in Google en veel minder gevoelig voor concurrentie.

Het mooie van deze twee innovaties is dat ze elkaar kunnen versterken. Door gebruik te maken van een mobiele telefoon in de winkel kan de klant zich, met zijn behoeften, kenbaar maken. Dit geeft de retailer de mogelijkheid om, terwijl de klant nog in de winkel is, in te spelen op het gedrag van de klant. Bijvoorbeeld door een persoonlijke aanbieding te doen. De mobiele telefoon wordt hiermee de verbindende schakel tussen online en offline en de retailer krijgt de mogelijkheid om de ervaring van online te bieden in een offline omgeving.

Peter van der Schaar
Directeur/Eigenaar bij Marketing Makers & Basedriver bij Basedriver

Ik ben oprichter en marketing opperhoofd bij Basedriver: een online platform waarmee we de verbinding leggen tussen campagnes, content en data. Met Basedriver heeft jouw marketing team: - Altijd actuele en accurate marketingdata - Zelf de mogelijkheid om campagnes te verzenden - Minder tijd nodig voor campagne management - Meer relevante en persoonlijke communicatie Hierdoor hebben marketeers de mogelijkheid om onafhankelijk te werken van andere (IT) afdelingen, creëeren ze persoonlijke campagnes en verstuuren ze die naar de juiste ontvangers. Database marketeers die met Basedriver werken hoeven zich niet meer druk te maken over handmatige lijstjes. data wordt automatisch toegevoegd en gecontroleerd. Je houdt dus meer tijd over voor analyse. Door de uniforme werkwijze van het marketing team met Basedriver zijn marketeers sneller ingewerkt en behalen meer resultaten behalen, tegen lagere kosten.

Categorie
Tags

4 Reacties

    Paul Haarman

    Goed artikel Peter. Terecht beschrijf je de uitdaging van online/offline, een vaak lastige spagaat voor offline retailers. Ook ga je in op de grote online concurrentie die er is. Overigens kun je daar op niches nog wel het verschil maken maar het is waar dat het online niet makkelijk is om met je hoofd boven het maaiveld te komen. Een webshop beginnen en hopen dat het goed komt is helaas al lang geen optie meer. Je moet daar echt zeer gericht en gefocust te werk gaan. Innovatie, creativiteit en een slimme allocatie van tijd en middelen op de zaken die er echt toe doen is dan ook erg belangrijk.


    26 juni 2013 om 19:51
    Arjen van Hijum

    Geweldig artikel Peter! Ook zeer herkenbaar, zowel vanuit zakelijk als prive perspectief. Ik concludeer dat een winkel geen doel op zich is, maar een middel. En een middel dat hieraan gekoppeld moet zijn is mobile/internet. Alles om via verschillende kanalen de klant van tegenwoordig te bedienen. Als ik kijk naar de onderzoeken die wij doen (Store Support BV) dan zien we hetzelfde: de retailer die multichannel management vandaag goed heeft opgepakt (lees: innoveert), is de winnaar van morgen!


    27 juni 2013 om 06:54
    Marc Woesthuis

    Mooie insteek van het artikel. Innovatie in retail zal snel moeten gaan. Naar mijn mening zien we in de komende paar jaren het winkelbestand snel afnemen. -25% in de komende 5 jaren moeten we niet van opkijken.

    Meer en meer organisaties zullen online willen integreren in hun totale proces. Daarnaast zal niet alleen de sales activiteit moeten integreren, ook het marketing proces en alle acties op het gebied van social, DM en advertising zullen een gebruikersgerichte benadering moeten hebben.

    Indien organisaties kunnen zal een Omni-Channel benadering van de kanalen vaak een goede ‘fit’ zijn. Probleem voor veel organisaties is echter dat de investeringsrek er nu inmiddels uit is.

    Dus feitelijk…als je nu nog moet gaan schakelen en je kunt er op korte termijn geen reëel budget voor alloceren, dan is het waarschijnlijk verstandig om andere scenarios voor de onderneming te gaan maken. En dat zou zonde zijn, want retail wordt eigenlijk door online steeds leuker.


    28 juni 2013 om 22:14

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!