ReclameReview: KVK wil houvast bieden voor ondernemers

Het doel van deze nieuwe campagne is om de toegevoegde waarde van KVK en haar kernproducten (registers en informatievoorziening) zichtbaar te maken. Deze toegevoegde waarde komt terug in de nieuwe belofte en pay-off: Houvast voor ondernemers.

30 november 2022, 14:45 3132 x gelezen

Credits

Bureau: N=5
Creatie: Arnout Robbe, Paul Wagemaker
DTP: Ralph Bannink, Sander Kruit
Strategie: Bastiaan Weers, Ira Spits
Account: Merel Hoogendorp, Gonny Pullens
Producer: Anna Bosscher, Casper Reus, Kiek Beljaars
Productiebedrijf: Suikerdepôt
Regie: Werner Damen
DOP: Boas van Milligen Bielke
Edit: Erik ten Brinke
Postproductie: De Grot
Geluid & muziek: MacLoud
Fotograaf: Ron Gessel
Media: Initiative Media
Verantwoordelijk bij KVK: Willemijn van Manshanden-Bots, Anne-Lotte Kraesgenberg, Bas Molenaar, Claire Dubelaar

Doelstelling

Het merk KVK sterker neerzetten.

Uitwerking

Uit het persbericht: Deze week start KVK met een nieuwe merkcampagne die duidelijker moet maken wat KVK voor ondernemers kan betekenen. N=5 ontwikkelde de nieuwe campagne waarmee ze het merk KVK beter in haar kracht willen zetten. Saillant detail, de gedachte achter de campagne werd onder andere gebaseerd op de ervaringen die het team van N=5 opdeed tijdens hun management buy out. Zo gaf de transitie naar ondernemerschap de unieke mogelijkheid om alle emoties die bij ondernemen komen kijken zelf aan den lijve te ondervinden.

Ondernemers kennen KVK vanwege de verplichte inschrijving in het Handelsregister, maar ze weten onvoldoende dat ze ook bij KVK terecht kunnen voor belangrijke kennis en informatie. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat veel ondernemers KVK wel als een betrouwbare partij daarvoor zien. Met name voor kennis rondom wet- en regelgeving en bij actuele ontwikkelingen voelt KVK voor ondernemers als een logische plek om te rade te gaan.

Het doel van de campagne is om de toegevoegde waarde van KVK en haar kernproducten (registers en informatievoorziening) zichtbaar te maken. Deze toegevoegde waarde komt terug in de nieuwe belofte en pay-off: Houvast voor ondernemers.

Oordeel

“Ah, er wordt geld van ondernemers gebruikt om via een campagne duidelijk te maken dat je bij het merk KVK terechtkunt met je ondernemersvragen. Terwijl het geen keuze is om er lid van te zijn, het is verplicht.” Dat was mijn cynische eerste reactie op deze campagne. Ik kom nog uit de oude tijd van voor de afschaffing van de verplichte bijdrage in 2013, dus ik heb jarenlang geld betaald aan KVK terwijl ik er alleen maar ‘last’ van had en geen gemak. Daar komt deze impulsieve reactie vandaan. Maar ik begrijp dat het juist de bedoeling is om tegengas te geven tegen dit soort reacties met deze nieuwe campagne.

En als ik op de site KVK.nl kijk, zie ik inderdaad dat het merk KVK inmiddels een contentmachine is geworden. Als je nog van niets weet en net begint als ondernemer, staat werkelijk elk onderdeel waar je vragen over kunt hebben uitgebreid omschreven op de site. En dan is er ook nog het Ondernemersplein, met als ondertitel ‘Eén antwoord van de overheid’, waar je nóg meer antwoorden kunt vinden op eventuele vragen. Dat past inderdaad wel bij de piekerende ondernemer in de commercial.

De vragen die de ondernemer in de campagne zichzelf stelt, zijn heel herkenbaar. Elke ondernemer worstelt af en toe met dergelijke vragen. In mijn geval gooi ik die dan in de groep bij mijn businessclub of bij bevriende ondernemers en dan luister ik naar hun mening en advies. Dankzij deze campagne weet ik dat KVK ook heel wat antwoorden biedt. Maar het ontbreekt daar wel aan maatwerk, het zijn vooral algemene artikelen voor algemene situaties. Want het merk KVK is (nog) geen coach voor ondernemers (zo krijg je geen pasklaar antwoord op de vraag of je met ‘die jongens’ in zee moet gaan), maar biedt wel houvast. En dat is al vooruitgang vergeleken met hun eerdere rol.

David Brinks
Eigenaar bij Hardcopy

Freelance (SEO-)copywriter en mede-eigenaar van Radish Concepts. Blogt ook op Copytips.nl. Houdt van korte bio's.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!