“Nieuwe” direct-responsservice

13 december 2003, 19:27

Het bleef vooral bij mooie woorden tijdens de internettop van de VN in Gen?ve. Wel persvrijheid, maar geen financi?le hulp voor arme landen.

De 176 deelnemende landen aan de door de Verenigde Naties georganiseerde World Summit on the Information Society (WSIS) stemden vrijdag unaniem in met een verklaring over de informatiemaatschappij.

De verklaring bevat onder meer waarborgen voor de persvrijheid. Daarnaast moet iedereen kunnen profiteren van de voordelen van internet en it, zo stellen de ondertekenaars van de verklaring. Een besluit over het opzetten van een fonds waarmee arme landen de benodigde infrastructuur kunnen aanleggen, werd echter uitgesteld, zo meldt persbureau Reuters.

Ongeveer 90 procent van de wereldbevolking heeft geen toegang tot internet. Met name Afrikaanse landen lobbyden daarom voor een ‘solidariteitsfonds’ om arme landen het internet op te krijgen. Japan en de Europese Unie voelden er echter niets voor om de portemonnee te trekken.

De komende jaren zullen de gesprekken over een solidariteitsfonds daarom voortgezet worden. Bij de volgende top, die in 2005 in Tunis wordt gehouden, kan er dan mogelijk alsnog een besluit genomen.

Datzelfde geldt voor het ‘bestuur van internet’: ook daarover zal de komende jaren worden doorgepraat. Een groot aantal landen drong er tijdens de top op aan om een deel van de bevoegdheden van de ICANN, de organisatie die onder meer is belast met de wereldwijde uitgifte van domeinen, over te hevelen naar de Verenigde Naties. Volgens critici van de ICANN hebben de Verenigde Staten nu nog te veel invloed op de ICANN.

Mugabe en Khatami

Op de WSIS gaven ruim vijftig staatshoofden en meer dan tachtig ministers acte de pr?sence. Uit Nederland waren onder meer minister Laurens-Jan Brinkhorst (Economische Zaken) en PvdA-kamerlid Martijn van Dam aanwezig.

De opmerkelijkste uitspraken kwamen van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe en de Iraanse president Mohammad Khatami.

Mugabe keerde zich in een toespraak tegen de vermeende Angelsaksische dominantie van internet, zo meldt de Britse krant The Daily Telegraph. Landen als Groot-Brittanni?, de Verenigde Staten en Australi? gebruiken internet om Zimbabwe kapot te maken, stelde de president die in eigen land alle media controleert en er niet voor terugschrikt om critici met geweld de mond te snoeren.

Khatami verdedigde het censureren van sites door de Iraanse overheid, zo meldt BBC News. De Iraanse autoriteiten ontzeggen hun bevolking de toegang tot naar schatting tienduizend sites.

Volgens de Iraanse president zouden er echter maar 240 ‘pornografische en immorele’ sites worden geblokkeerd. “Kritiek is ok?”, aldus Khatami tegenover de BBC. “Zelfs sites die zich openlijk tegen de Iraanse regering keren, zijn toegankelijk voor het Iraanse volk.”

Bron:

http://www.webwereld.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!