NationaleVacaturebank.nl goede aankoop van VNU?

12 oktober 2004, 19:20

Eerder deze week werd bekend dat VNU de NationaleVacaturebank.nl heeft overgenomen. Financiele details werden niet vrijgegeven dus dat betekent vragen om speculaties. Admanager kwam vandaag met een nadere toelichting die meer inzicht geeft in de overname.

Admanager.nl:

Bronnen binnen de markt melden echter dat dit een beetje te ver op de feiten vooruit loopt. NationaleVacaturebank.nl is door VNU aangekocht op basis van prestatie middels een earn out constructie. de vacaturesite dient dus eerst een wezenlijke bijdrage aan de winst van VNU te leveren voordat er sprake is van de grote getallen. Eigenlijk komt het er op neer dat de site is verkocht op papier met mogelijk een voorschot en zich nog moet waarmaken om van een overname te spreken.

Voor VNU was Reed in de running om NationaleVacaturebank.nl te kopen. Een aankoop ketste af. Reed heeft zich hierdoor minder afhankelijk gemaakt van vacatureinkomsten. VNU is door middel van Intermediair en de nieuwe aanwinst wel afhankelijk van de inkomsten voortkomend uit arbeidsmarktcommunicatie.

VNU denkt door middel van de aankoop schaalgrootte te bereiken. Op dit moment is de vraag “Wat is het onderscheid nog tussen de diverse vacaturesites?” Is het nog inhoudelijk genoeg genoeg sales te genereren? De doelgroep orienteert zich meer en laat minder snel een cv achter. Binnen de markt zijn een aantal spelers aanwezig die elkaar fel beconcurreren. De vacaturesites staan dus onder druk.

Tevens is het de vraag hoe VNU omgaat met de nieuwe aanwinst. In het verleden is reeds in de vorm van NewMonday een internettitel de nek omgedraaid. Tevens is het de vraag of Nationale-Vacaturebank.nl dezelfde werkwijze mag blijven handhaven. N-V.nl staat binnen de markt bekend als een partij die adverteerders op andere vacaturesites telefonisch benaderd voor plaatsing van advertenties. Tevens zijn in het verleden diverse rechtzaken geweest inzake de overname en plaatsing van vacatures uit andere media.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!