Namaak-webwinkels flink in opkomst
Frauduleuze sites die zich voordoen als legitieme webwinkels, maar met als enige doel persoonlijke informatie als creditcard-nummers te achterhalen, zijn sterk in opkomst. Volgens Websense Security Labs zijn er nu al meer van dergelijke frauduleuze sites dan van de zogeheten ‘phishing’-sites. Dat komt deels doordat het verschijnsel phishing inmiddels beter bekend is onder internet-gebruikers.
Het doel van beide soorten sites is hetzelfde: financi?le informatie en creditcardnummers ontfutselen, maar ze verschillen in werkwijze. Terwijl phishing-sites zich voordoen als banken en andere financi?le instellingen om consumenten over te halen hun financi?le gegevens vrij te geven, zijn de nieuwe frauduleuze sites complete webwinkels die zeer uiteenlopende producten aanbieden. Klanten bestellen wat en geven financi?le informatie door om te betalen. Van leveringen is uiteraard geen sprake.
De sites lokken volgens dezelfde methodes als phishing-sites: via links in e-mails en instant messaging spam. Bijzonder aan de frauduleuze webwinkels is dat ze ook via zoekmachines gevonden kunnen worden omdat ze een langere levensduur hebben dan phishing-sites.
De namaak-webwinkels blijven gemiddeld 8,5 dagen in de lucht. Dat is aanzienlijk langer dan de gemiddelde levensduur van drie dagen van phishing-sites.
Bron: