“Merken hebben een maatschappelijke radar nodig, maar moeten niet verkrampen”

Willem-Albert Bol, CEO van Abovo Maxlead, neemt doorgaans geen blad voor de mond, ook niet op social media. Hij blijft nieuwsgierig naar 'de andere kant' en pleit voor nuance.

4 januari 2023, 11:00 3316 x gelezen

Voor een verse editie van de OnBrandScan podcast spreek ik met Bol over het WK in Qatar, Westfriezen en de bubble van Amsterdam, vleesreclame in Haarlem, over de cancelcultuur en over de metoo-beweging en het dilemma van de koopman en de dominee.

Bakje koffie vs Latte Macchiato

Hoorn. Het voelde in het begin een beetje als de strijd van de dappere West friezen tegen de Amsterdamse bubbel. En om gelijk maar met de deur in huis te vallen: de in Den Haag veel genoemde kloof tussen platteland en randstad is goed voelbaar. De mentaliteit in Hoorn en Oegstgeest is anders, en dan is Amsterdam ook nog eens een echte sub bubbel: het bakje koffie versus de Latte Macchiato. We leerden op de grote school al dat de meest gemiddelde gemeentes in Nederland Woerden, Alphen a/d Rijn en Veenendaal zijn. Bol: “Ga daar maar eens naar de markt op zaterdag. Daar leer je meteen van, en je voelt ook direct wat ik bedoel.”

WK Voetbal: Niet gaan onzinnig en hypocriet

Laatste keer maar toch nog even: het WK. Niet gaan is onzinnig en hypocriet aldus Bol. “Met politieke correctheid los je niks op, dit zijn wereldproblemen, dan kun je niks meer doen.” Maar op reputatievlak is het vooral in de uitvoering door Qatar echt heel slecht gedaan, totaal niet aangevoeld (luister ook de podcast ‘De coup van Qatar’).

Wat was jouw advies geweest aan sponsors, vraag ik Bol. Bavaria, ING, iedereen zat met het WK voetbal in zijn maag. Bol: “Ik zeg: let it go, niet te uitgelaten maar wel gewoon doen. Albert Heijn heeft het het slimst gedaan, niet te uitgelaten, gewoon doen, beetje nietszeggend maar veilig en dus effectief. Jumbo? Ja dat is pijnlijk, maar ook dat kan gebeuren. De pijn zit overigens al ver daarvoor, ga je een hossende stemming creëren rondom dit WK? Nee, natuurlijk niet.”

Is het WK echt zo belangrijk als sponsor? “Dat wordt overdreven, maar in bepaalde categorieën is er een significant WK effect, bier, chips en ballen om kort te gaan, daarvoor is zo’n event echt belangrijk.”

Cancelcultuur & Metoo

Nog een niet te vermijden onderwerp bij mijn gast in deze aflevering: de cancelcultuur en Metoo. In Hilversum en in de sport stond de wereld vorig jaar behoorlijk op z’n kop. Er wordt nog steeds geroepen ‘we wisten het niet’ maar dat is natuurlijk bs, als wij het wisten, dan weet iedereen het. Je zou dan bijna zeggen: lees dan de Privé en de Story maar beter, die kwamen al veel eerder met verhalen en blijken wel vaker gelijk te hebben.

Trek het door naar de media situatie, in een sterk versnipperd landschap waarin merken het gevoel hebben dat ze sensitiever moeten opereren, dan komt zeker het dilemma dominee versus koopman kijken, nu meer dan ooit. De term Brandsafety heeft haar intrede gedaan en de simpele waarheid is: het kost gewoon geld en daar houdt de koopman niet van. Selectiviteit is natuurlijk duurder dan bulk en dat levert zeker interessante discussies op.

En ook Willem-Albert Bol kan ernaast zitten, die dacht net als ikzelf dat Black Friday niks zou worden. Niets is minder waar, daar past deze tijdgeest gewoon niet bij maar de consument vindt het blijkbaar prachtig. Zo snel veranderen we niet, en dat hadden we ook gewoon kunnen weten natuurlijk.

Haarlem tegen vlees

In de vorige podcast kwam de zaak Haarlem al even ter sprake (Erik van Engelen, voorzitter Bond van Adverteerders). Een gemeenteraadslid van GroenLinks wist het voor elkaar te krijgen om een verbod op reclame voor vlees te bewerkstelligen. Klinkt leuk, maar principieel zo fout als het maar kan natuurlijk. Wel een onderwerp dat leeft, Bol schreef er een artikel over op LinkedIn (180.000 lezers) en fulmineerde ertegen. Dan zie je weer de tijdgeest. Ook veel reacties die dan echt over vlees eten gaan terwijl het principe dat dit natuurlijk Noord-Korea in Haarlem is hoor je dan minder. Hoe het afloopt weten we nog niet maar dit kan natuurlijk niet.

Tot slot vraag ik Bol of hij nog veranderd is in al die jaren, naast zijn inmiddels volslanke uiterlijk, natuurlijk? Bol: “Ach in de kern niet, zoals Freud al zei ‘het meeste wordt toch al bepaald in de eerste vijf jaar?”

Stef Heutink
Creatief Directeur bij IVRM Reputatie

Stef is van origine een digitaal strateeg, al sinds 1993 gefascineerd door het medium internet en alles wat daarmee te maken heeft. Vanuit die hoek houdt hij zich nu zo’n 15 jaar bezig met merkstrategie en de invloed die dat heeft op reputatie. Stef was tot 2018 bij diverse bureaus verantwoordelijk voor strategie en creatie. Ook werkte hij een aantal jaren als zelfstandig adviseur. Sinds 2018 is hij creatief directeur bij IVRM Reputatie. Zijn specialisme richt zich op het ontrafelen van de kern van een organisatie of merk en het daaruit bedenken en ontwikkelen van communicatie, merk, reputatiestrategieën. Bij IVRM is Stef betrokken bij complexe positioneringsvraagstukken van klanten en creatieve vertaling naar middelen.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!