Mark Mieras (wetenschapsjournalist): “Het is van groot belang dat we blijven spelen”
Journalist Mark Mieras weet veel van veel onderwerpen. Van liefde tot marketing en de natuur. Hij komt aan al die kennis door zich als wetenschapsjournalist te verdiepen in onze hersenen. Hij is gefascineerd door onze hersenen. “Goede kans dat de 21e eeuw herinnerd zal worden als het tijdperk van de ontdekkingstocht in ons eigen geest, schrijft hij. “Het is opwindend om getuige te zijn van al die doorbraken en om er over te schrijven en te vertellen. Neuropsychologie laat zich op veel manieren vertalen.”
“De liefde is een groot vat vol tegenstellingen, mannen vallen op dikkere vrouwen als ze hongerig zijn, maar ze mogen ook weer niet té dik zijn”, zegt hij. Kunnen leren en gelukkig zijn liggen dicht bij elkaar. “Presteren en leren heb je nodig om in een snel veranderende wereld overeind te blijven”, zegt Mieras. “En leren doe je beter onder druk.” Mensen zoeken comfort en veiligheid, maar moeten ook blijven leren. “Dat is in de natuur zo belangrijk dat er soms slachtoffers vallen. Sommige steenbokjes vallen van de rots bij het oefenen met springen. Dat vallen is een leerschool voor de rest.”
Blijven spelen
Mensen hebben de neiging om te stoppen met spelen en leren als ze ouder worden. “Het is van het grootste belang dat we blijven spelen”, benadrukt Mieras.
Binnen organisaties werkt dat echter niet altijd: er gelden vaste regels. “Mensen hebben te weinig ruimte om eigen dingen te ontdekken en fouten te maken”, zegt de journalist. “Er is sprake van aangeleerde hulpeloosheid waardoor mensen niet meer creatief kunnen denken.” Managers moeten daarom meer open staan voor fouten. “Efficiëntie en effectiviteit zijn niet hetzelfde. Meer efficiënt is minder effectief.”
Bekijk deze aflevering op 7Ditches.tv