Lush stopt met Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok

29 november 2021, 14:00

‘Veel te vaak staan principes en waarden wel op papier maar zijn ze niet terug te vinden in de uitvoering.’

Eindelijk weer een wondere week van Koot! Gefascineerd dwalen door Nikeland, de ruimte die Nike heeft gecreëerd. Maar ook de wondere wereld van Booktok. Het Pacific Pink van Shutterstock, Sociale tokens die worden uitgegeven door creators of communities en aandacht voor de erg grappig een deepfake commercial van Pijenenburg.

Gert Koot schrijft het wekelijks van zich af: álles wat hem en het vak bezighoudt in de wilde wereld van branding, media en entertainment. Koot werkte ruim twintig jaar bij verschillende reclameadviesbureaus en was ook een tijd marketingdirecteur. Sinds een aantal jaar heeft Koot zijn eigen adviesbureau onder de naam Branded Entertainment en adviseert over nieuwe en digitale media. Als docent is hij onder meer verbonden aan SRM en NIMA. In deze rubriek op Marketingfacts bespreekt Koot ‘wat moet worden besproken’.

#1 Nikeland

Het wordt natuurlijk een issue voor alle marketeers van morgen. Wat moet ik met de Metaverse? Wanneer hebben we een strategie? Of moeten we er helemaal niets mee? In ieder geval is dit weer een unieke kans voor bureaus en adviseurs om mooie opdrachten binnen te halen. Een van de mogelijkheden is om niet meteen vol in de ontwikkeling te gaan maar je aan te sluiten bij een bestaand platform om ervaringen uit te bouwen. En dat is precies wat Nike in Roblox aan het doen is. Dit is een mooie poging die de moeite van het bekijken waard is. Even een account maken en de software downloaden maar het is fascinerend om door de ruimte te dwalen die Nike heeft gecreëerd. Naast de aanwezigheid van het sportkledingbedrijf in de virtuele wereld, verbindt NIKELAND het digitale verder met het echte leven. Spelers op mobiele apparaten worden aangemoedigd om actief te worden bij het spelen van bepaalde minigames, aangezien de versnellingsmeters in telefoons en tablets offlinebeweging omzetten in online voortgang.

#2 Lush stopt met Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok

We hebben het vaak over het consequent doorvoeren van principes en waarden zoals die door bedrijven en merken worden opgesteld. Veel te vaak staan ze wel op papier maar zijn ze niet terug te vinden in de uitvoering. Maar dan is er opeens Lush. Je kent het wel, die zeepzaak die je ruikt op afstand. De medeoprichter en CEO van Lush, Mark Constantine, zei: “Ik heb mijn hele leven geprobeerd om schadelijke ingrediënten in mijn producten te vermijden. Er is nu overweldigend bewijs dat we gevaar lopen bij het gebruik van sociale media, “Ik ben niet bereid om mijn klanten aan deze schade bloot te stellen, dus het is tijd om het uit de mix te halen.” Dus heeft Lush besloten om een jaar lang te stoppen met alle communicatie op Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok! Maak dus je keuze en hou je daar ook aan. Zouden meer bedrijven en merken moeten doen.

#3 #Booktok

Dit blijft toch wel een mooi fenomeen. TikTok en #Booktok. Wereldwijd zijn er honderdduizenden dollars en euro’s geïnvesteerd om de jeugd aan het lezen te krijgen. Van de Kinderboekenweek tot voorleessessies op scholen en bibliotheken. En wat blijkt, als je ze het gewoon zelf laat doen dan is het succes ongeëvenaard. Influencers die in staat zijn om boeken gewoon rechtstreeks de Top 10 in te krijgen. “The way users are creating imagery inspired by what they are reading is so simple, and so clever” zegt Kat McKenna, marketing, and brand consultant. En dat is precies wat het is. Ergens in de krochten van TikTok vormt zich een groep die met elkaar in vijf seconden verhaaltjes delen die goed zijn voor miljoenen views en vervolgens ook aankopen. Barnes en Noble heeft er sinds kort zelfs een speciale pagina voor geopend op zijn website.

#4 Tory Lanez

Dat NFT’s nog wel eens voor een revolutie kunnen zorgen in de muziekindustrie werd duidelijk gemaakt door de Canadese rapper Tory Lanez. Beetje aparte vogel want in de zomer van vorig jaar kwam er het verontrustende bericht dat Megan Thee Stallion in haar voet geschoten zou zijn. Niet lang daarna werd Tory Lanez opgepakt als de belangrijkste verdachte. Vervolgens bracht Lanez een heel album uit om zijn rol te ontkennen, terwijl Megan hem juist aanwees als de schutter. Momenteel is Tory op borgtocht vrij. Dus werd hij verbannen van alle platformen. Het album moest dus op een andere manier gedistribueerd worden en koos Tory voor een launch via een NFT. Op 10 augustus waren er vanaf 17.00 uur slechts 1 miljoen albums beschikbaar. Bovendien konden fans e-NFTS pre-orderen voor $ 1, inclusief 7 nieuwe nummers en 7 kunstwerken – allemaal exclusief gestreamd via het E-NFT-platform en de app. En dan blijkt dat al die 1 miljoen albums binnen 57 seconden zijn verkocht. Technologie verandert steeds meer de manier waarop mensen muziek maken en muziek consumeren. Opnieuw een mooi voorbeeld van hoe creators in de toekomst zonder “middelman” rechtstreeks met hun lezers, luisteraars, kijkers en fans een gezonde business kunnen opzetten.

#5 Shutterstock Colour trends 2022

Wat worden de kleuren voor 2022? Stockfotografieplatform Shutterstock heeft natuurlijk een prachtig inzicht in de meest gebruikte afbeeldingen per land. Op basis van deze input hebben ze een overzicht gemaakt van de kleuren die het gaan worden voor 2022. Nederland gaat volgens Shutterstock richting het Pacific Pink.

#6 Social Tokens

Sociale tokens zijn tokens die worden uitgegeven door creators of communities. Die tokens stellen leden van de gemeenschap in staat samen te werken en eigenaarschap te delen. Sociale tokens kunnen worden verdiend als beloning voor het bijdragen aan de groep en kunnen worden gebruikt voor doeleinden zoals het verlenen van toegang tot een chatgroep of het stemmen over beslissingen van de gemeenschap. “Sociaal token” is een brede term die persoonlijke tokens omvat (gevormd rond een individu), communitietokens (gevormd rond een community) en creatortokens (gevormd rond een creator). Lees deze beginnersguide van Linda Xie alles over deze social tokens.

#7 Pijenenburg en Deepfake

Erg grappig een deepfake commercial van Pijenenburg.

#8 Twitter en Live Shopping

Het lijkt of we teruggaan in de tijd. Tell Sell is terug maar dan in een nieuw jasje. Want Twitter ging op 28 november zijn live shopping platform testen met Walmart. Jason Derulo zal de livestream hosten en de kijkers laten kennismaken met deals in elektronica, huishoudelijke artikelen, kleding, seizoenartikelen en nog veel meer tijdens een 30 minuten durende variétéshow. En zoals dat hoort komen er natuurlijk ook speciale gasten langs. Het is een trend die we op steeds meer social media platformen voorbij zien komen. Maar dan is toch de vraag of Twitter het ultieme platform is om live shopping te ondersteunen. We gaan het volgen.

#9 NFT en fans

Het blijft een ingewikkeld verhaal. Wat moet je nu toch met de NFT’s? Tot iemand je het even in hele eenvoudige taal kan uitleggen. Giancarlo is daar prima in geslaagd. Want na het kijken van deze video snap je achterliggende mogelijkheden van NFT’s in relatie tot fans en netwerken. Met dank aan de Echt Nep slack groep.

#10 Andrej Dmitrievitsj Sacharov

Het is misschien niet direct een item voor deze update maar deze website is werkelijk prachtig vormgegeven. Een museum in een online vorm. Als we toch allemaal storytelling tot dit niveau kunnen verheffen. Wat zou dat een feest zijn. Maar wellicht is de UX dan niet meer zoals die door alle A/B testen zou moeten zijn. Dus als een eerbetoon aan design en aan Andrej Sacharov deze mooie laatste link. Sacharov geldt als vader van de Russische waterstofbom. Hij ontwikkelde vanaf de eind jaren vijftig echter belangstelling voor de ethische kanten van de wapenindustrie en werd voorvechter van de rechten van de mens en hervormingen in de Sovjet-Unie. Voor zijn inspanningen kreeg Sacharov in 1975 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kon die echter niet persoonlijk in ontvangst nemen omdat de Sovjet-autoriteiten hem het land niet wilden laten uitgaan; hij zou namelijk te veel weten van atoomgeheimen, hoewel hij toen allang niet meer actief betrokken was bij nucleair onderzoek.

# Podcast van de Week

Airborne maakt iedere week een keuze voor de Podcast van de Week. De Podcast van deze Week: Deze week: ‘Zwarte Muisjes’ van het Ministerie van VWS.

Een paar jaar terug, in 2018, startte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met de campagne ‘Hey, het is oké’. Het doel daarvan is om familie en vrienden te stimuleren het gesprek aan te gaan met mensen in hun omgeving die kampen met psychische klachten. Dit jaar kreeg de campagne een vervolg op tv, radio, social media en met een eigen site. Daarop zijn onder meer ervaringsverhalen en achtergrondinformatie over psychische aandoeningen te vinden. Onder de paraplu van deze campagne is ook een podcast uitgebracht: ‘Zwarte Muisjes’. In deze 6-delige reeks staan psychische problemen rond de zwangerschap centraal, iets waar op 1 op de 10 vrouwen die bevallen last van krijgen, zo leren we in deze podcast. Om voor het intieme medium podcast te kiezen, is bij zo’n gevoelige onderwerp een slimme zet. Geïnterviewden voelen zich meestal veiliger om hun verhaal te doen, met alleen een microfoon voor zich. Bij de gefocuste podcastluisteraar komt de inhoud ook nog eens veel directer binnen dan bij bijvoorbeeld video. ‘Zwarte Muisjes’ vervult daarmee echt een eigen – aanvullende – rol binnen de campagne ‘Hey, het is oké’.

Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify.

Het Nieuws van de Week op Clubhouse

Branded Entertainment X Insight&Connect. Vers uit de oven en nog warm. De geschreven versie nu ook in audio. Kom erbij voor jouw mental breakfast en start de dialoog. Iedere zondag om 09.00 uur op Clubhouse. Onder de bevlogen moderatie van Sylvie Verbiest. Met de podcast van de week van Airborne. En niet te vergeten met de gesproken column van Tino Stuij.

Co-auteur van het handboek 'Marketingcommunicatie in 14 stappen'. PIM studieboek van het jaar in 2018. Columnist voor Adformatie. Docent bij SRM en NIMA. Publiek spreker over Marketingcommunicatie alsmede trends en ontwikkelingen in het Marketingcommunicatie en communicatielandschap. Consultant voor diverse organisaties.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!