Linkedin helpt creators

Ontdek Meta's Nieuwe Leadgeneratietools, Instagram introduceert GIFs in Reacties, LinkedIn helpt Creators en TikTok's Muziek Hub.

25 mei 2023, 14:31 1893 x gelezen

In een tijdperk waarin sociale mediaplatforms voortdurend evolueren, is het essentieel om op de hoogte te blijven van de meest recente functies en updates. In dit artikel bespreken we enkele recente aankondigingen van grote spelers in de wereld van sociale media, waaronder Meta, Instagram, LinkedIn en TikTok. Deze platforms hebben ook de afgelopen maand nieuwe functies en tools geïntroduceerd die gebruikers en contentmakers ondersteunen bij het vergroten van hun online aanwezigheid en het verkennen van nieuwe creatieve mogelijkheden.

Meta voegt nieuwe leadgeneratie tools toe op Facebook

Meta heeft recentelijk nieuwe leadgeneratie tools gelanceerd op het Facebook-platform. Deze tools zijn speciaal ontworpen om adverteerders te ondersteunen bij het genereren van hoogwaardige leads en het optimaliseren van hun advertentiecampagnes.

Een van de belangrijke updates betreft de Lead Ads. Meta introduceert een nieuwe, dynamische vraagstroom die automatisch wordt aangepast op basis van de reacties van gebruikers. Dit betekent dat de vragen in het formulier worden aangepast op basis van eerdere antwoorden. Bijvoorbeeld, een onderwijsinstelling kan vragen stellen zoals: “Welke opleiding heeft uw interesse?”. Op basis van het gegeven antwoord wordt het formulier dynamisch bijgewerkt om de persoon te begeleiden naar meer informatie over een specifiek programma.

Daarnaast zal Meta binnenkort ook Instant Forms beschikbaar stellen voor merken op hun zakelijke webpagina binnen de in-app browser van Facebook. Wanneer gebruikers op een link klikken binnen Facebook, kunnen de feedbackformulieren van Facebook worden weergegeven op de website van het betreffende bedrijf. Deze functionaliteit biedt een extra mogelijkheid om leadgeneratieprocessen te optimaliseren door gebruik te maken van de gestroomlijnde informatie-verzamelingsstroom van Facebook, waarbij profielgegevens van gebruikers worden benut.

Ten slotte hebben bedrijven die gebruikmaken van de nieuwe Facebook Pagina-ervaring nu ook de mogelijkheid om een leadgeneratieformulier toe te voegen aan hun website, gekoppeld aan de CTA-knop op hun pagina. Dit stelt pagina-bezoekers in staat om eenvoudig hun contactgegevens te versturen via een privégesprek via Messenger.

Deze nieuwe leadgeneratietools versterken de positie van Facebook als een krachtig platform voor digitale marketing en bieden bedrijven nieuwe mogelijkheden om hun doelgroep te bereiken en betrokkenheid te stimuleren. Het vereenvoudigen van het leadgeneratieproces en het optimaliseren van de advertentie-ervaring draagt bij aan een effectievere en efficiëntere marketingstrategie voor adverteerders op het Facebook-platform.

Instagram voegt GIFs toe in reacties

Wie kent de dansende banaan van Hyves nog? Instagram heeft onlangs GIFs toegevoegd als een nieuwe functie in reacties. Gebruikers kunnen nu reageren op berichten en verhalen met behulp van geanimeerde GIFs om hun expressie en betrokkenheid te vergroten. Deze toevoeging maakt interactie op het platform levendiger en stelt gebruikers in staat om hun gevoelens op een speelse en visuele manier te uiten. 

Met de uitgebreide bibliotheek vol GIFs kunnen gebruikers de perfecte animatie vinden om hun reacties te versterken, net zoals ze dat vroeger deden op Hyves. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor gebruikers om zich creatief uit te drukken en brengt een extra dimensie van plezier en verbinding naar Instagram, net zoals ze dat in het verleden ervaarden op Hyves.

Deze week kondigde Adam Mosseri, de CEO van Instagram, tijdens een gesprek met Meta CEO Mark Zuckerberg aan dat je nu GIFs kunt gebruiken in de opmerkingen op Instagram. Deze langverwachte toevoeging is een welkome herinnering aan de leuke en creatieve manier waarop Nederlandse social media-gebruikers eerder al GIFs hebben ingezet op platforms zoals Hyves.

Deze nieuwe functie op Instagram opent de deur naar een vertrouwde vorm van interactie voor veel Nederlandse gebruikers. Het stelt hen in staat om op een meer levendige manier te communiceren en zich op unieke wijze uit te drukken door middel van geanimeerde GIFs, net zoals ze dat in het verleden deden op Hyves. Je kunt GIFs in Instagram-reacties gebruiken in de nieuwste versie van de app.

LinkedIn versterkt creatorsmodus met Creator-Onderwerpen

LinkedIn heeft onlangs nieuwe tools geïntroduceerd om contentmakers te helpen bij het opbouwen van hun aanwezigheid op het platform. Een van de meest opvallende kenmerken van de update is de introductie van creator-onderwerpen op LinkedIn. Deze functie stelt gebruikers in staat om specifieke onderwerpen te selecteren waarin ze expertise hebben en gepassioneerd over zijn. Door onderwerp-creators kunnen gebruikers zich beter profileren binnen hun vakgebied en gerichte content creëren die aansluit bij de interesses van hun doelgroep.

Naast het selecteren van relevante onderwerpen, biedt LinkedIn nu ook diepere inzichten in de meest trendy artikelen. Met de introductie van “Conversations Happening Now”, krijgen creators een nog grotere bron van inspiratie voor boeiende content. Deze nieuwe functie stelt creators in staat om op de hoogte te blijven van actuele gesprekken en helpt hen om relevant te blijven en impact te hebben op het platform. 

TikTok lanceert een nieuwe in-app muziekhub om trending artiesten in de schijnwerpers te zetten

TikTok heeft onlangs een nieuwe in-app muziekhub gelanceerd die zich richt op trending artiesten. Met deze functie kunnen gebruikers de nieuwste nummers ontdekken en luisteren naar populaire tracks die viraal gaan op het platform.

Zo legt TikTok uit:

“Onze #NewMusic Zoekhub is een speciale ruimte waar artiesten van over de hele wereld hun nieuwe nummers kunnen presenteren en waar fans hun volgende favoriete nummer kunnen ontdekken. De #NewMusic hub fungeert als een bestemming voor nieuwe muziek, waarbij nieuwe releases worden benadrukt en het voor fans gemakkelijker wordt gemaakt om de nieuwste nummers van zowel opkomende als gevestigde artiesten te ontdekken.”

TikTok is ook aan het experimenteren met een nieuwe manier om muzikanten meer exposure te geven in de app, door middel van een ‘Samenwerken met Artiesten’-optie. Deze optie stelt muzikanten in staat om incentives aan te bieden aan gebruikers om hun nummers toe te voegen aan hun video’s. Muzikanten hebben nu ook de mogelijkheid om incentives aan te bieden, zoals exclusieve content, merchandise, of zelfs samenwerkingen met fans.

Deze nieuwe optie opent de deur naar unieke kansen voor muzikanten om hun muziek te promoten en een groter publiek te bereiken. Door gebruikers te stimuleren om hun tracks toe te voegen aan video’s, kunnen muzikanten een bredere verspreiding van hun muziek realiseren en tegelijkertijd een hechte band opbouwen met hun fans.

TikTok blijft zijn platform evolueren en biedt steeds meer mogelijkheden voor muzikanten om hun creativiteit te uiten en hun muziek te delen. Met de ‘Samenwerken met Artiesten’-optie wordt het eenvoudiger voor muzikanten om hun aanwezigheid te vergroten en te profiteren van de enorme gebruikersbasis van TikTok.

Meta begint met het testen van generatieve AI-elementen voor Facebook- en Instagram-advertenties

Meta heeft aangekondigd dat ze generatieve AI-elementen zijn gaan testen voor Facebook- en Instagram-advertenties. Deze nieuwe technologie maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om dynamische en gepersonaliseerde advertentiecontent te genereren. Met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie kan Meta adverteerders helpen om relevante en boeiende advertenties te maken die zich aanpassen aan de voorkeuren en kenmerken van individuele gebruikers.

Meta is bezig om zich beter aan te passen aan de opkomst van generatieve AI. Daarom ontwikkelen ze nieuwe advertentietools die de AI-opties verfijnen. Een van die tools is een ingebouwde generatietool voor advertentiemateriaal. Het nieuwe project van Meta heet de AI Sandbox en wordt op dit moment getest door een kleine groep adverteerders. Deze Sandbox biedt verschillende mogelijkheden om betere advertentiecampagnes op te bouwen.

Meta omschrijft de laatste ontwikkelingen als volgt;

Sinds de begindagen van de nieuwsfeed in 2006 hebben we machine learning en AI gebruikt om al onze apps en services aan te sturen, inclusief ons advertentiesysteem. Vandaag delen we meer details over hoe we AI gebruiken om de prestaties van advertenties voor bedrijven te verbeteren, inclusief een eerste blik op onze AI Sandbox die generatieve AI-mogelijkheden voor adverteerders test, nieuwe functies in onze Meta Advantage-suite van advertentieautomatiseringstools en meer details over onze AI-infrastructuur en modelleringsinvesteringen die dit allemaal ondersteunen.”

De AI Sandbox van Meta heeft op dit moment drie onderdelen: tekstvariatie, achtergrondgeneratie en bijsnijden van afbeeldingen. Met tekstvariatie kan de AI meerdere varianten van advertentietekst genereren, zodat adverteerders meer opties hebben om de prestaties te verbeteren. Hierdoor kunnen ze verschillende varianten van de tekst testen en kijken welke het beste werkt.

Achtergrondgeneratie zorgt ervoor dat de AI op basis van tekstinputs achtergronden kan genereren voor productafbeeldingen. Dit kan tijd en geld besparen bij het maken van creatieve elementen.

Het bijsnijden van afbeeldingen past visuals aan, zodat ze geschikt zijn voor verschillende beeldverhoudingen op verschillende platforms, zoals Stories of Reels.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat deze tools ook beperkingen hebben. Het is verstandig om de gegenereerde elementen goed in de gaten te houden om te voorkomen dat er onzin wordt geproduceerd. Ze moeten worden gezien als een aanvulling op bestaande processen, waardoor er meer mogelijkheden en overwegingen zijn.

De recente updates en functies van Meta, Instagram, LinkedIn en TikTok illustreren de voortdurende innovatie en concurrentie binnen de social media-industrie. Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwe updates rondom social media? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Bas van Poorten
Partner & Head of Social bij SDIM Online Marketing bij SDIM Online Marketing

Full-service online marketing agency SDIM maakt succesvolle organisaties nog succesvoller online. Van e-commerce tot business-2-business, goede doelen en (semi-)overheid. SDIM realiseert concrete doelen over het gehele aankoopbeslissingsproces. Van awareness tot herhaalaankopen, volledig inzichtelijk gemaakt. Opdrachtgevers van SDIM lopen uiteen van MKB tot internationale -franchise- organisaties.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!