Kwart van Nederland gebruikt nog altijd vaste telefoon
Niet de senioren, maar juist jongeren gebruiken vaste lijn nog het vaakst
De vaste telefoon verdwijnt in Nederland steeds meer naar de achtergrond, al verloopt de ‘uitfasering’ misschien een stuk trager dan weleens wordt gedacht. 73% van de Nederlanders geeft aan de vaste telefoon zelden of nooit te gebruiken of zelfs helemaal geen vaste lijn meer te hebben. Van de 2000 ondervraagden in onderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl gaf 18,8 procent aan (bijna) nooit meer gebruik te maken van de vaste lijn. Daar komt nog bij dat 54,4 procent überhaupt geen vaste telefoonaansluiting meer heeft.
Niet verwonderlijk – vindt Slimster – want bijna elke volwassen Nederlander heeft een mobiele telefoon. Die neemt een steeds prominentere rol in het leven in, waardoor de traditionele vaste lijn langzaam uit Nederlandse huishoudens verdwijnt.
Maar, misschien dus nog opmerkelijker dan dat nieuws is het aantal mensen dat kennelijk nog wél een vaste telefoonlijn gebruikt. Mobiele telefonie werd 25 jaar geleden al massaal geïntroduceerd en geadapteerd. Voor wie dacht dat iedereen – op een paar 80-plussers na – aan de mobiel was:
Jongeren gebruiken vaste lijn het vaakst
Hoewel het algemene gebruik van de vaste telefoon dus afneemt, blijven mannen er meer aan gehecht dan vrouwen. Met 6,5 procent van de mannen die meer dan tien keer per maand bellen, tegenover slechts 3,2 procent van de vrouwen, is er een duidelijk verschil tussen de seksen. Bovendien geven ruim acht op de tien ondervraagde vrouwen aan geen vaste telefoon meer te hebben of er nooit meer gebruik van te maken, tegenover ‘slechts’ 65 procent van de mannen.
Het idee dat met name ouderen nog geregeld gebruikmaken van de vaste telefoon klopt dus niet helemaal. Zo is het percentage zestigplussers dat vaker dan eens per maand belt met de vaste lijn nauwelijks hoger dan onder twintigers (19,6 om 18,3 procent). Bovendien ligt het percentage dat aangeeft geen vaste lijn meer te hebben of er (vrijwel) nooit van gebruik te maken in elke leeftijdsgroep rond de 75 procent, behalve in de categorie 18 tot 30 jaar. Daar is het een kleine 65 procent. Dat verschil zou te maken kunnen hebben met financiële voordelen die kleven aan het gebruik van een vaste lijn, vooral als deze is inbegrepen in een internetabonnement, huurcontract of – inderdaad – de good old vaste ‘telefoon’ van pa en/of ma.