Klimaatzuinige websites, doden die tot leven komen en: gaan we betalen voor tweets?

8 maart 2021, 13:59

De nieuwe week van Koot

De nieuwe footprint van een website? Oude foto’s en internethistorie, de creators economy, virtuele meetings met digitale mensen en natuurlijk ook nog wat over audio. Dit en nog meer in de week van Koot.

Gert Koot schrijft het wekelijks van zich af: álles wat hem en het vak bezighoudt in de wilde wereld van branding, media en entertainment. Koot werkte ruim twintig jaar bij verschillende reclameadviesbureaus en was ook een tijd marketingdirecteur. Sinds een aantal jaar heeft Koot zijn eigen adviesbureau onder de naam Branded Entertainment en adviseert over nieuwe en digitale media. Als docent is hij onder meer verbonden aan SRM en NIMA. In deze rubriek op Marketingfacts bespreekt Koot ‘wat moet worden besproken’.

#1 Klimaatzuinige websites

De impact van het internet op de CO2-uitstoot begint nu ook langzaam door te dringen in de wereld van design en marketingcommunicatie. Als internet een land was, zou het de zesde grootste vervuiler ter wereld zijn. Een verzonden nieuwsbrief genereert 10 gram CO2. Dus bedacht het in Amsterdam gevestigde Italiaanse design duo Formafantasma een klimaatveilige website die is ontworpen om de uitstoot van kooldioxide te verminderen. De website bevat alleen kleine afbeeldingen, standaardlettertypen en een logo dat is gemaakt van standaard Unicode-symbolen. Er is minder energie nodig om deze website op laptops en smartphones te laden, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd.

Maar in de wereld van merken nemen we nu ook deze ontwikkeling waar. Zo heeft Volkswagen bijvoorbeeld zijn Canadese website voorzien van een duurzamere browse-ervaring. Een re-design om de (digitale) ecologische voetafdruk van het merk te verkleinen. De kleuren zijn verwijderd en foto’s vervangen door mozaïeken die zijn gemaakt van tekst met weinig gegevens. Het project heeft de hoeveelheid CO2 die wordt gegenereerd door browsen aanzienlijk verlaagd: de site produceert gemiddeld slechts 0,022 gram CO2 per paginaweergave, vergeleken met de gemiddelde website, die 1,76 gram CO2 per paginaweergave produceert. Misschien ligt hier een schone taak voor ons vakgebied?

#2 Deep Nostalgia

Als we dan toch in de wereld van zwart/wit terecht komen is het een kleine stap naar de zwart/wit foto’s van vroeger. Gelukkig kan de technologie ook hier weer een mooie behoefte invullen. Met behulp van kunstmatige intelligentie is het nu via MyHeritage mogelijk om deze beelden tot leven te laten komen. Dus als je nog bezig bent met een verhaal over de oorsprong van de organisatie en je hebt alleen beschikking over oude stilstaande beelden van de oprichters is dit misschien een mooie oplossing voor wat actie. En anders gewoon lekker zelf thuis gebruiken voor het familiearchief. Maar misschien is dat wel een beetje te impactvol…

#3 The Old Internet

Als laatste onderwerp dat zomaar uit het archief lijkt te zijn gekomen, is hier de website The Old Internet. Terug naar de dagen die inmiddels al vele jaren achter ons liggen. Inmiddels zijn er veel gebruikers die geen idee hebben over de oorsprong van het internet. Gewoon in de ouderwetse HTML-tijd. Met buttons en echt linkjes. The Old Internet brengt al deze info bij elkaar. En geeft je de mogelijkheid om te zoeken naar homepages van bedrijven in een specifiek jaar. Je kunt je bijna niet voorstellen dat dit ooit allemaal echt is geweest.

#4 QR-codes

We hebben het vaker zien gebeuren. Iets dat langzaamaan weg leek te zakken opeens weer opportuun wordt. En weer terug van bijna weggeweest is de QR-code. Marketeers geven het dit jaar een tweede kans door ze toe te voegen aan verpakkingen, displays in de detailhandel en out-of-home-advertenties. Na een experimentperiode zo rond 2010 leek de acceptatie van de QR-code door de consument niet echt door te zetten. Maar wellicht heeft de pandemie ervoor gezorgd dat restaurants en bars de early adopters van de QR-code waren door digitale menu’s in plaats van een fysiek menu te gebruiken. Nu consumenten er meer vertrouwd mee zijn, zeggen marketeers dat ze experimenteren met het toevoegen van meer QR-codes aan verpakkingen en displays in de detailhandel, en ze ook testen in advertenties.

#5 Super Follows

De laatste maanden hebben we veel berichten geplaatst over de Passion Economy of, zoals het inmiddels ook wel wordt beschreven, de Creator Economy. Het Kevin Kelly-verhaal van 1.000 trouwe fans. Fans die bereid zijn om jouw inzet te ondersteunen met een financiële bijdrage. Dus ‘vriend’ worden van een podcast of een abonnement nemen op een nieuwsbrief. De trend is dan eigenlijk: new digital media products are focusing on low-volume, high-attention relationships rather than high-volume, low attention feeds. Daarom zien we een nieuwe lichting platforms die volgens een andere logica werken: een logica van loyaliteit, intentionaliteit en opzettelijke betaling (of het nu gaat om aandacht of geld). Twitter kondigde tijdens de bijeenkomst van analisten aan om binnenkort Super Follows te introduceren. Gaan we dan straks wellicht betalen voor tweets van een specifieke feed? Of via Twitter toegang krijgen voor additionele content zoals bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Is dit wellicht ook de toekomst van Clubhouse? Kleine netwerken met hoge attentiewaarde waar we wellicht bereid zijn om voor te betalen? Dat we nog niet helemaal zeker zijn of dit echt gaat werken, is te lezen in dit verhaal van Niemanlab.

#6 Instagram Live Rooms

En met al deze ontwikkelingen kan onze copycat Instagram ook niet achterblijven dus introduceerde die deze week de mogelijkheid tot verdubbeling van het aantal personen in de live Rooms (!!). Van 2 naar 4.

#7 Microsoft Mesh

Mesh is een samenwerkingsplatform waar iedereen virtuele ervaringen kan delen op verschillende apparaten. Op dezelfde virtuele plek zijn met iemand en samen informatie kunnen delen. Teleporteren vanaf verschillende mixed reality-apparaten en aanwezig zijn bij mensen, zelfs als je niet fysiek samen bent. Dat alles kan via het Microsoft Mesh-platform. En kijk maar eens naar deze video. Behoorlijk indrukwekkend. En dit zijn slechts een paar toepassingen. Hier lees je meer over Microsoft Mesh en de mogelijkheden.

#8 Clubhouse zet audiolandschap op scherp

Dit is de intrigerende titel van de column van Marvin Jacobs van Airborne. In het verhaal maakt hij een mooie indeling van het huidige audiolandschap. De informatie die via je oren naar binnen komt kan komen uit één van deze drie bronnen: pre-recorded, interactive en social. Wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn en wat je in de toekomst kan verwachten kan je natuurlijk lezen in het verhaal van Jacobs. Maar het zou vreemd zijn als je er ook niet naar kunt luisteren. Daarom houdt het bureau in de maand maart vier Clubhouse-sessies over de ontwikkelingen binnen het audiolandschap. Patrick de Laive, oprichter van The Next Web, host samen met Marvin Jacobs, Creative Director van Airborne, deze bijeenkomsten in de social audio-app. Verschillende experts en marketingprofessionals, van klant- en bureauzijde, worden bovendien uitgenodigd om hun ideeën te delen. Room: Next Track op 15, 22 en 29 maart van 20.30 tot 21.30.

#9 Audio Creators

Als er een middel is en een publiek, dan is er ook meteen weer een nieuw adviesbureau om dit middel te ontsluiten voor adverteerders. Deze week was er dan ook de oprichting van het Audio Collective. Een nieuw adviesbureau dat afgelopen donderdag werd opgericht zal makers ondersteunen in de interactieve audio events, merken adviseren en ondersteunen. De oprichters zijn ook van plan om bij Clubhouse te lobbyen voor een sterker moderatiebeleid, betere inzichten en bereikcijfers en natuurlijk (heel belangrijk) tools voor het genereren van inkomsten.

#10 The age of humanity

En via enige nostalgie, gevolgd door innovatie en audio is er weer ruimte voor een momentje van bewustwording. Is er in deze digitale, technologische toekomst nog wel voldoende ruimte voor mensen? Het antwoord is misschien wel eenvoudiger dan je denkt. Kijk en luister naar dit verhaal van Kevin Roose.

Ook op Clubhouse

Branded Entertainment X Insight&Connect. Vers uit de oven en nog warm. De geschreven versie nu ook in audio. Kom erbij voor jouw mental breakfast en start de dialoog. Vandaag (zondag 7 Maart) om 09.00 uur op Clubhouse. Onder de bevlogen moderatie van Sylvie Verbiest.

Co-auteur van het handboek 'Marketingcommunicatie in 14 stappen'. PIM studieboek van het jaar in 2018. Columnist voor Adformatie. Docent bij SRM en NIMA. Publiek spreker over Marketingcommunicatie alsmede trends en ontwikkelingen in het Marketingcommunicatie en communicatielandschap. Consultant voor diverse organisaties.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!