Jongeren checken internetinformatie zelden

18 april 2006, 06:48

Planet: Jongeren tussen de 12 en 17 jaar die internet gebruiken bij schoolopdrachten, checken zelden of nooit of de informatie die ze hebben gevonden wel klopt. 87 Procent van de scholieren gebruikt internet bij het zoeken naar informatie. Slechts 4 procent gebruikt hiervoor boeken uit de bibliotheek. Dat blijkt uit een onderzoek door Motivaction in opdracht van uitgeverij Malmberg.

Wellicht aardig om in dit verband nog even het bericht Scholieren moeten worden ontgoogled terug te lezen.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

8 Reacties

    Jacobien

    Ik wil niet sarcatisch overkomen, maar veel volwassenen checken ook zelden of de informatie wel klopt. Het staat in de krant, in een tijdschrift, pietje zei het…dus klopt het.


    18 april 2006 om 07:20
    Arash

    Inderdaad Jacobien. Mensen controleren zelden bronnen.

    “Perceptie is waarheid”


    18 april 2006 om 07:42
    Arnout Veenman

    Mensen zijn liever lui dan moe, dat geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Dus nemen liever iets voor waar aan. Dan dat ze zelf moeite moeten doen om de informatie ook nog eens te controleren.


    18 april 2006 om 08:34
    amsterdamant

    Jongeren tussen de 12 en de 17 jaar die boeken gebruiken bij schoolopdrachten checken zelden of nooit of de informatie die ze hebben gevonden ook klopt… 😉

    Wat met kranten/ boeken misschien wel makkelijker is voor mensen is om de afzender en zijn of haar betrouwbaarheid of ‘kleur’ vast te stellen.

    Als af-en-toe-docent heb ik er vooral last van dat (in mijn geval de hbo-ers) alles maar dan ook alles copy-pasten en geen bronvermelding nodig vinden & soms ook het stuk dat ze hebben geknipt en geplakt niet echt hebben gelezen.


    18 april 2006 om 08:53
    Dennis.

    @ ant on a mission

    Een jaar of 5 geleden zat ik zelf nog in de schoolbanken van het voortgezet onderwijs en kwamen mijn werkstukken grotendeels van het internet af. Ik heb hier nooit geen problemen mee gehad overigens. 🙂

    Na 3,5 jaar HBO zou ik willen dat er wat meer urgentie kwam te liggen bij het vermelden van bronnen. Nu ik mijn scriptie aan het schrijven ben moet ik wel alle bronnen vermelden. Het zou misschien handig zijn wanneer dit vanaf het eerste jaar van het HBO zou worden ingevoerd. Maar goed mijn afstudeerbegeleider heeft al laten weten dat hij de bronnen niet controleert omdat hij daar geen tijd voor heeft. Ik hoef me dus geen zorgen te maken 😉


    18 april 2006 om 09:36
    PaulH

    Wanhoop niet; bij de werkstukken die mijn dochter in groep 8 van de basisschool maakt is het opnemen van bronnen verplichte kost. Netjes met titel,auteur, uitgever, isbn of ingeval van een website url. Meest geraadpleegde online bronnen bij haar in de klas: Wikipedia en Kennisnet.


    18 april 2006 om 19:28
    Dennis.

    @ ant on a mission

    Dat is nog eens een leuk stukje software!

    Ik hoef me overigens geen zorgen te maken over het plegen van plagiaat, het is meer dat ik de bronnen die ik heb gebruikt niet terug kan vinden. Ik ben wat minder gestructureerd te werk gegaan. Zij zijn bij mij op school ook nog niet zo ver dat je het digitaal moet inleveren. Alles in viervoud. 🙁


    19 april 2006 om 07:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!