Internet opnieuw belangrijke peiler onder crossmediale campagne Amicon

9 juni 2005, 06:04

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Amicon Zorg-verzekeraars door Blauw Research en Share of Mind een cross-media onderzoek laten uitvoeren voor haar najaarscampagne. Evenals vorig jaar blijkt dat internet een belangrijke peiler is onder de crossmediale campagne.

Het cross-media onderzoek heeft zich gericht op de mate waarin de inzet van internet, radio en TV hebben bijgedragen aan de effecten op bekendheid, imago en voorkeur voor de zorgverzekeraar, en de mate waarin deze kanalen uiteindelijk bijdragen aan het aantal offerte-aanvragen en nieuwe verzekerden.

Achtergrond campagne

Evenals bij de campagne van vorig jaar is ook in de huidige campagne met name ingezet op de combinatie TV, radio en internet als communicatiekanalen. De campagne op internet liep voornamelijk via de netwerken van Tiscali en KPN Internet.

Effecten campagne op bekendheid

De totale bekendheid van Amicon onder alle Nederlanders is naar aanleiding van de campagne toegenomen van 43% naar 62%, de sterkste stijging van alle zorgverzekeraars. Met name de Tv-campagne heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Het internetkanaal is het meest kosteneffici?nt gebleken in het bereiken van de doelgroep. Met name door de mogelijkheid die dit kanaal biedt om het aantal keer dat iemand met een advertentie wordt geconfronteerd aan een maximum te binden. In totaal heeft 11% van de Nederlanders minimaal 1x online een uiting van Amicon gezien. De gemiddelde frequentie waarmee de uitingen zijn gezien, bedroeg 2,7%.

Effecten campagne op imago

De multimediale campagne heeft met name bijgedragen aan de invulling van het bedrijfsimago van Amicon waar het gaat om aspecten als mensgericht, betrokken, sympathiek en pro-actief. Met name bij het invullen van het imago is het gecombineerd inzetten van TV, internet en radio zeer effectief gebleken, met sterke synergetische effecten.

Effecten campagne op overweging en voorkeur

Waar het gaat om het overtuigen van de doelgroep om Amicon als zorgverzekeraar te overwegen, en om het cre?ren van een voorkeurspositie is de combinatie TV en internet het meest effectief gebleken. Hierbij heeft de informatie-kracht en direct-response mogelijkheid van internet een duidelijke meerwaarde getoond.

Ondernomen actie naar aanleiding van campagne

Het aantal bezoekers op www.amicon.nl is naar aanleiding van de campagne ten opzichte van de campagne in 2004 met 121% gestegen. De online campagne droeg hier voor 35% aan bij. De bijdrage van de offline campagnes bedroeg 26%. Zowel het aantal opgevraagde offertes als de instroom aan nieuwe verzekerden is naar aanleiding van de campagne aan de bovenkant van de verwachtingen gekomen. Het internetkanaal was voor 19% verantwoordelijk voor het aantal offerte-aanvragen en droeg uiteindelijk voor 13% direct bij aan het aantal nieuwe verzekerden. Het multimediaal communiceren is in het realiseren van deze effecten fors kosteneffici?nter bleken dan single-mediaal communiceren.

Bron:

Persbericht Share of Mind, Blauw Research

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

    Paul

    Goed dat dit soort onderzoek wordt gedaan, compliment!!


    9 juni 2005 om 12:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!