Internet of Things: kansen voor business (download)

12 november 2013, 08:29

ViNT lanceert eerste Internet of Things-rapport

Eind vorige eeuw begon het rond te zingen: “Er komen dingen op het internet.” Vanwege de lange neus van innovatie, zoals Bill Buxton van Microsoft Research het zegt, werd het vijftien jaar later, maar nu komen er dagelijks miljoenen connected devices bij. In alle soorten en maten claimen startups en gerenommeerde namen de doorbraak van het internet of things: van de off-the-shelf sensorhardware van Arduino en Libelium tot de toekomstprognoses van McKinsey en IBM. De miniaturisering van technologie, goedkope sensoren, smartphones in de broekzak van miljarden mensen, autonome systemen, betere batterijen en slimme software in de cloud duiden op een belangrijk kantelpunt, waardoor de toepassingen en succesvolle marktintroducties van things een stuk sneller zullen gaan. En dat maakt deze IT-trend voor iedere organisatie relevant.

SMAC als disruptief fundament voor things

De combinatie van social, mobile, analytics en cloud, samen bekend onder het acroniem SMAC, is de grootste technologiegedreven kracht voor organisaties en bedrijven. Vanwege SMAC zijn de mogelijkheden als het gaat om things groter dan eind vorige eeuw, momenteel met name dankzij de smartphone als dashboard voor slimme apparaten en hun toepassingen. Things in combinatie met SMAC vormen een nieuwe potentieel disruptieve innovatiegolf. Voorbereid zijn, de kansen ervan zien in event- en procesketens en daarop acteren, is essentieel.

Verslimming is vooral minder verspilling

Het businessenthousiasme voor things heeft te maken met nieuwe mogelijkheden om verspilling tegen te gaan in de ruime zin van het woord. Verloren tijd en aandacht, verloren energie en geld, machines die te snel worden stilgelegd voor onderhoud en ga zo maar door. Die verspilling doet zich voor bij alle betrokken partijen: klanten, leveranciers, overheden, dienstverleners en de maakindustrie. De bedragen die rondgaan over de impact van Things zijn duizelingwekkend. Het loopt in de vele duizenden miljarden. McKinsey schat het op 2.700 tot 6.200 miljard dollar, Cisco houdt het op 14.400 miljard. Deze inschattingen leiden tot de conclusie dat deze ontwikkeling op de hele economie betrekking heeft. Vandaar dat ook termen als ‘Internet of Everything’ de ronde doen.

De waarde achter deze gigabedragen relateren aan allerlei vormen van verspilling. Of het nu reductie is van kosten in de zorg, door zorg op afstand, of in vervoer door minder auto-ongelukken, elke keer wordt een deel van de verspilling weggenomen en komen er intelligente digitale dingen voor in de plaats. Verslimming betekent vooral minder verspilling.

Voorbeelden

Enkele concrete voorbeelden hoe het internet of things tot besparingen kan leiden.

  • In San Francisco is een kwart van de 28.000 parkeerplaatsen gekoppeld aan sensoren in het wegdek om te bepalen of de plek bezet is. Via een smartphone-app kunnen automobilisten zien waar een parkeerplaats beschikbaar is. Deze slimme parkeermeters leiden tot minder CO2-uitstoot, minder ongelukken en een efficiëntere inzet van de parkeerpolitie.
  • Veehouderijen controleren automatisch de temperatuur en de ontvankelijkheid voor bevruchting van koeien met ‘slimme pillen’, waardoor ziekte wordt voorkomen, de voederbakken de voeding afstemmen op iedere individuele koe op basis van het oormerken en de volautomatisch melkinstallatie de productie van elke koe bijhoudt.
  • GE voegde sensoren toe aan het eigen productieproces van batterijen. De grootste uitdaging in dit proces zijn de high-tech keramieken die de elektroden binnen de batterij van elkaar scheiden. Minuscule variaties in de productie van deze keramieken leiden tot enorme schommelingen in kwaliteit en consistentie. Het hele productieproces werd voorzien van sensoren en op basis van de feedback kwam men tot grote optimalisatieslagen en werden de defect rates tot een minimum teruggebracht. Een enkele fabriek genereert inmiddels 10.000 datapunten per seconde.
  • Met 125 gebouwen en 41.664 werknemers was er ruimte voor energiebesparing op de Microsoft-campus. Een nieuw systeem trackt duizenden sensoren in verwarmingen, coolers, ventilatoren en lichten. Zo worden miljarden datapunten per week gegenereerd. De software zorgt ervoor dat gebouwen onderling kunnen ‘praten’, maar ook met de medewerkers die de gebouwen onderhouden. Een voorbeeld van de inzichten die men met dit project verkreeg, was het feit dat er ventilatoren aanstonden op een plek waar dit – gezien de milde temperatuur – niet meer nodig was. De besparing leverde 66.000 dollar op jaarbasis op. Inmiddels verzamelt het team 500 miljoen datatransacties per dag. Slimme algoritmes maken daarnaast automatisch op basis van prioriteit opgestelde actielijsten voor de monteurs, toegankelijk via een app.

Download THINGS: Internet van Businesskansen

In ‘THINGS: internet van businesskansen’, onze eerste van in totaal vier onderzoeksnotities, staat het SMAC-concept centraal en wat het betekent om daar nu de T van intelligente Things bij te krijgen, samen met welke nieuwe mogelijkheden voor organisaties zich aandienen en hoe u daarop kunt inspelen.

Download het rapport (pdf)

Slimme dingen maken en daar slimme dingen mee doen. Dat is wat in onze vier THINGS-notities voor het komende jaar centraal staat: van wearable computing tot optimale industriële productie. Net als de big data-rapporten delen we die gratis met de lezers van Marketingfacts.

Thomas van Manen
Journalist en oud-hoofdredacteur bij Marketingfacts

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!