Influencer marketing schudt generatiegrenzen op

Influencer marketing verandert door onder andere de omarming van alle leeftijden met een piek in 40 tot en met 59 jaar. Het lijkt erop dat deze marketingstrategie eindelijk volwassen is geworden.

11 april 2024, 13:00 1454 x gelezen

Uit recent onderzoek van Influencer Intelligence blijkt dat communicatiespecialisten, na jaren van focussen op jongeren, nu hun pijlen richten op een breder publiek. Met 62% van de professionals die al minstens vier jaar samenwerken met influencers, is het duidelijk dat deze marketingstrategie volwassen is geworden.

Doelgroep uitgebreid

Verrassend genoeg is de traditionele doelgroep van 20-29 (82%) en 30-39 (77%) jaar oud nog steeds dominant, maar de horizon verbreedt zich. Oudere volwassenen worden steeds vaker gezien als waardevolle targets. We zien hierin een significante toename in de 40 – 49-jarigen (50%, een stijging van 40% sinds 2022) en 50 – 59-jarigen (29%, een stijging van 27%).

Micro-Influencers stelen de show

De strategie om deze diversificatie in doelgroepen te bereiken? Micro-influencers. Meer dan drie kwart (77%) van de respondenten heeft het afgelopen jaar met dergelijke influencers samengewerkt. Het lijkt erop dat de authenticiteit en hoge engagement rates van micro-influencers de voorkeur krijgen boven de glans van beroemdheden. Dit is een voortzetting van een trend waarbij marketeers aangeven liever samen te werken met micro-influencers dan met de bekende sterren.

Kwaliteit boven kwantiteit

Wat betreft de toekomstige investeringen blijven micro-influencers (61%) en mid-tier influencers (51%) de favoriet. Maar bij het selecteren van het juiste talent blijkt het aantal volgers niet de belangrijkste overweging. Inhoudsthema’s en expertise staan bovenaan de lijst met ongeveer de helft (48%) van de professionals die dit in hun top 3-criteria plaatsen:

  1. het hebben van een voor het merk relevant publiek (40%),
  2. engagement rates (35%),
  3. dan pas het aantal volgers (32%).

Interessant is dat de laatste twee factoren vaak hand in hand gaan: al enige tijd lijkt er een omgekeerde relatie te bestaan tussen het aantal volgers van influencers en hun engagement rates.

Engagement graadmeter voor succes

Het belang van engagement data wordt nogmaals onderstreept. Ongeveer acht op de tien merken gebruiken dit om het individuele succes van een influencer-marketingcampagne te meten. Verkoop van producten (46%) en impressies (44%) worden minder vaak gemeten.

Rijping strategie influencer marketing

De verschuiving naar een meer inclusieve benadering van influencer marketing benadrukt de evolutie en rijping van de strategie. Merken die deze trend omarmen en diversificeren in hun doelgroepstrategieën, bereiken niet alleen een breder publiek, maar verhogen ook de authenticiteit en engagement. En dit is essentieel voor succes in het huidige digitale tijdperk.

Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van een onderzoek onder 123 communicatiespecialisten, uitgevoerd in oktober 2023. De meeste respondenten werken bij bureaus of consultancybedrijven (50%) of in-house bij merken of organisaties (35%), met een meerderheid (51%) gevestigd in het VK.

 

 

Wanda Bregman
Hoofdredacteur bij Marketingfacts

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!