Google kondigt Chrome besturingssysteem aan

8 juli 2009, 06:41

{title}

Google meldt het weliswaar tussen neus en lippen op de Google Blog, maar de aankondiging van een eigen besturingssysteem van Google zou wel eens hét digitale nieuws van het jaar kunnen zijn. Google Chrome OS is een open-source, licht gewicht besturingssysteem dat compleet leunt op het idee van webapplicaties draaien binnen de browser en gaat dus verder waar Chrome ophoudt. Zelfs van het zwaardere werk zoals photo editors en code editors beginnen langzaam al online versies te ontstaan.

Of zoals Google het natuurlijk het liefst zal zien: documenten schrijven in Google Docs, e-mailen in Gmail, foto’s beheren in Google Picasa, nieuws lezen in Google Reader en natuurlijk zoeken met Google Search. En dat allemaal vanuit de browser met online applicaties, die overigens bijna allemaal ook al in offline-modus bruikbaar zijn. Living in the cloud dus.

De vergelijking met Android is al snel gemaakt, maar volgens Google richt Chrome OS zich op de markt van netbooks en volwaardige desktops. Het besturingssysteem zal in de 2e helft van 2010 beschikbaar worden. Heeft Microsoft iets te vrezen? Zeg het maar.

Mangrove
Internetbureau bij mangrove.com

Artikelen geschreven door internetbureau Mangrove (nu: We Are You). Verantwoordelijk voor de realisatie van de huidige Marketingfacts website (2012).

Categorie
Tags

11 Reacties

  mgvandenbroek

  “Heeft Microsoft iets te vrezen? Zeg het maar.”

  Das een retorische vraag. Want in ieder geval ‘iets’ te vrezen. Android wordt al op Asus- en Samsung? netbooks gezet. Wie wil er nog Windows over een paar jaar?

  Oh, wacht. Mijn pc loopt vast. Even opnieuw opstarten. Kan ik tussendoor de was ophangen en koffie zetten.


  8 juli 2009 om 06:55
  Don Schaap

  Dit wordt echt wat, maar dat Windows tenonder gaat moet ik nog zien. Microsoft is te groot, te ver doorgedrongen bij bedrijven. Maar we kunnen hopen.


  8 juli 2009 om 07:26
  madbello

  Is dit besturing systeem trouwens gratis ?

  Ik denk wel dat het een opluchting zal zijn voor mijn oudere laptop en gezien het feit dat alle virusen worden gescheven voor Windows.


  8 juli 2009 om 07:48
  MaartenZ

  @Madbello: Ja, uiteraard gratis.

  Maar tegen die tijd worden er natuurlijk ook virussen geschreven voor Chrome-OS.


  8 juli 2009 om 08:08
  Yusuf Arslan

  @max R Natuurlijk heb de jaartallen gezien. Is maar aan te geven hoe lang dit soort discussies al gevoerd worden. Had je daar bij eerder stil gestaan?

  Ik beweer nergens dat het niet ideaal is voor tante Truus. Ik geef alleen maar aan dat Google Chrome OS wel iets moet bedenken om het daadwerkelijk nuttig te maken. Vergeet niet wat voor mogelijkheden fat clients and desktop toepassing de komende jaren zullen brengen, dat tante Truusje ook heel graag zou willen gebruiken.


  8 juli 2009 om 09:31
  Max R.

  @Yusuf Dat punt begreep ik ook wel. Alleen zie ik Apple daar niet zo heel snel in meegaan, afgezien van wat nu de iPhone is. Grappig dat die discussie dus al 4 jaar geleden liep.

  En wat betreft tante Truus… Ik denk dat die allang blij is als ze een beetje kan Hyven met de familie en een fotootje kan uploaden. Een flinke groep mensen heeft helemaal niet van die uitgebreide wensen.


  8 juli 2009 om 09:52
  Hans de Bruin

  Erg interessant! En we bevinden ons in een hele andere situatie dan voorheen. Steeds meer toepassingen zijn prima via de browser te bedienen.


  8 juli 2009 om 11:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!