Gebruik Facebook-advertenties voor je vacature

11 oktober 2013, 09:29

Hoe zet je Facebook-advertenties optimaal in om de juiste kandidaat te vinden?

Vaak hoor je dat Facebook alleen bruikbaar is voor B2C en amper in te zetten als B2B- of recruitmentplatform. Twee weken geleden verscheen er al een artikel van Bas van de Haterd over de groeiende populariteit van Facebook bij werkzoekenden. Ook ík geloof, samen met Marketingfacts en PR-bureau Coopr, dat Facebook een perfect podium is om de juiste werknemer te vinden. Het Rotterdamse bureau zocht onlangs een PR-consultant en schakelde Marketingfacts Jobs in. Naast een plaatsing op het Jobs-platform van Marketingfacts hebben we Facebook-advertising ingezet om de vacature onder de aandacht te brengen bij de meer dan 32.000 fans van de Marketingfacts Facebookpagina en buiten het eigen netwerk door middel van targeting op basis van interesses en likes van andere pagina’s.

Werkwijze

De PR-consultant die Coopr zocht, woont idealiter in de omgeving van de werkplek: Rotterdam. Vanuit Marketingfacts Jobs is de vacature geplaatst op de Facebookpagina, deze post was enkel zichtbaar voor bestaande fans die wonen in Rotterdam en omgeving. Vervolgens is de post door middel van Page Post-advertising ingezet binnen andere netwerken op Facebook (Suggested Post), extra onder de aandacht gebracht bij bepaalde Facebook-fans van Marketingfacts (Sponsored Story) en hebben we met het inzetten van Dark Posts geëxperimenteerd. Deze Dark Posts bestonden uit het plaatsen van een link met eigen preview, een begeleidende tekst en een verkorte link en een foto met tekst en verkorte link.

Dark posts

Dark posts, ook wel unpublished posts of ghost posts genoemd, maak je aan via de Power Editor van Facebook. In feite maak je een bericht wel, maar publiceer je deze niet. Op deze manier vermoei je je bestaande fans niet met berichten waar ze niks aan hebben. Je kunt er echter wel mee adverteren! Dit biedt vele mogelijkheden, zoals A/B-testen of verschillende content voor verschillende doelgroepen.

Inzet Facebookadvertenties voor recruitment

Voor deze campagne bleek het inzetten van de Page Post-advertentie het meest geschikt. De targeting op specifieke interesses en fans van andere pagina’s die een verbinding hebben met PR en marketing was erg zinvol, dit leverde een CTR op van 1,9 procent. Naast het organische bereik van de post op onze eigen Facebook-pagina hebben we de post ook uitgebreid onder de aandacht gebracht bij een selecte groep eigen fans, hier bedroeg de CTR 1,3 procent (lager, want we hebben deze post ook al organisch ingezet). De criteria waren:

 • leeftijd tussen 22-30 jaar;
 • woonachtig in Rotterdam of steden rondom Rotterdam en 30 kilometer daarbuiten;
 • interesse in pr-georiënteerde zaken en/of pagina’s.

Het budget voor deze campagne, die drie dagen heeft gelopen, bedroeg 125 euro. Door de inzet van Facebook-advertenties heeft de vacature 430 directe bezoeken via de campagne gekregen. Er bleek echter ook een bij-effect te zijn, want ook de normale bezoeken op de vacature waren hoger dan gemiddeld. Wellicht omdat iemand op een later moment nogmaals de vacaturepagina heeft bezocht, de vacature gedeeld heeft per e-mail of social media en door mond-tot-mondreclame. De vacaturepagina op de site van Coopr zelf is 181 keer bezocht via Facebook, 230 keer via Facebook mobiel en 13 keer via marketingfacts.nl.

Conclusie recruitment via Facebook

In de korte tijd dat we hebben geëxperimenteerd met Facebook-ads voor het vinden van de juiste kandidaat hebben we de volgende dingen geleerd:

 • Het inzetten van Dark Posts en het gebruiken van twee advertentievormen is optimaal en genereert veruit de meeste kliks (95 procent). Dit zijn tevens de minst arbeidsintensieve opties.
 • Binnen Dark Posts kun je experimenteren met het plaatsen van de link (preview) en een begeleidende tekst en een (aanvullende) verkorte link.
 • Het advertentiebudget kan verlaagd worden voor hetzelfde bereik.
 • Het is ongeveer een uur á anderhalf uur werk om de ads in te zetten en te optimaliseren (doelgroep en targeting instellen).

De belangrijkste conclusie is dat via de Facebook-advertenties een potentiële kandidaat is gevonden die ver in de selectieprocedure is gekomen. Overigens staat dezelfde vacature nog open, want Coopr is op zoek naar nóg een kandidaat. Snel solliciteren dus!

Afbeelding: Jennie (cc)

Aljo Hartgers
Eigenaar van De Podcasters | Contentstrateeg | Docent HAN | Eigenaar bij De Podcasters

Eigenaar van Full Service podcastproductiebedrijf De Podcasters in Arnhem. We maken podcasts van Concept tot oor van de luisteraar.

Categorie
Tags

11 Reacties

  Bas van de Haterd

  Aljo,

  Atikel dat je aanhaalt gaat over populariteit van facebook onder werkgevers, niet werkzoekenden.

  Verder ben ik benieuwd hoe de vetgever hier tegenaan kijkt. Je mag immers in je advertentie niet discrimineren op leeftijd, maar met je media inkoop wel? Leuke case om eens aan arnoud voor te leggen.


  12 oktober 2013 om 06:27
  bramkoster

  @Bas: Interessant punt! Het lijkt me wel lastig dit te reguleren. Want even de lijn naar persoonlijke benadering doortrekkend: headhunters hoeven vast niet voor elke vrouw die ze benaderen voor een topfunctie ook een man te benaderen.


  12 oktober 2013 om 08:07
  chi666

  Dat de Nederlandse discriminatie wetten op dit gebied een tikkie vreemd en totaal oncontroleerbaar zijn ben ik het helemaal mee eens. Alleen…. dat neemt niet weg dat ze er niet zijn.


  12 oktober 2013 om 08:16
  Aljo Hartgers

  @Bas Klopt, maar vond het tóch een passend artikel in deze context ;-). Overigens inderdaad een interessant punt, maar de vacature an sich discrimineert niet. Anders zou je elke vacature in elke krant/tijdschrift moeten zetten ;-). Ben benieuwd inderdaad wat onze internetjurist hierover te zeggen heeft.


  13 oktober 2013 om 10:46
  Aljo Hartgers

  Wow, bedankt voor je uitgebreide en goed onderbouwde uitleg.

  Nog een extra detail was me ontschoten, we hebben de advertentie óók publiek op de Facebookpagina van Marketingfacts geplaatst, weliswaar wel enkel in Rotterdam en de grote steden daaromheen. Maar zoals je in je blog aangeeft is dat geen probleem: ‘Staat je bedrijf in Rotterdam, dan is het niet zinnig de advertentie aan Assenaren of Groningers te vertonen, bijvoorbeeld.’


  15 oktober 2013 om 07:07
  chi666

  Ik weet uit de branche dat het erg veel voorkomt, zeker tegenwoordig, dat bedrijven aan bureaus vragen om mensen van specifieke leeftijden. Dus wat Aljo doet met Facebook wordt ook gewoon uitgesproken bij de grote W&S bureaus. Ik wil iemand tot 30 jaar. Ik weet dat veel recruiters, vooral ook wat ouderen, hier mee worstelen. Ze weten dat ze discrimineren, maar de baas…. die gaat voor het geld. Overigens niet alleen in deze economisch slechte tijden, maar nu kan er helemaal geen discussie over zijn.


  15 oktober 2013 om 07:39
  ArnoudEngelfriet

  Discriminatie op woonplaats is toegestaan, tenzij je indirect daarmee op etnische afkomst discrimineert. Reistijd is een objectief criterium, maar zou je zeggen “Limburgers hoeven niet te reageren” dan zoek je toch een grens op.

  En klopt Bas. Het voelt als een gewone handige factor. Je hebt een jong team dus dan neem je niet ineens iemand met 20 jaar leeftijdsverschil. Dat klikt gewoon niet.


  15 oktober 2013 om 08:03
  chi666

  Nou Arnoud, dat is dus net het probleem. Regelmatig klikt het niet, maar… juist om dat vooroordeel te voorkomen is die wet er. Want de 10% waarmee het wel zou kunnen klikken selecteer je nu op voorhand er ook al uit.

  En het gaat vaak niet om een jong team, maar om kosten. Daar hebben we de vakbonden aan te danken, CAO’s die alleen oplopen. De gedachte dat je met meer ervaring waardevoller wordt voor een bedrijf, of eigenlijk meer leeftijd. Die blijkt niet te kloppen (sommige wel, anderen niet) en dus kiest men voor de beste prijs/kwaliteit verhouding.


  15 oktober 2013 om 09:30
  mrs martina

  Compliment van de dag,

   

       Ik ben jamescooks, een lening kredietverstrekker “de gedelegeerd bestuurder van J.C Loan Oplossing hier in het Verenigd Koninkrijk, ben ik bereid om te lenen uit leningen met de rente van 3% en in het bedrag van $ 3,000.00USD tot $ 8,000,000.00USD als de lening bieden, Wij bieden lening tegen lage rente en zonder credit check, we bieden persoonlijke leningen, consolidatie van schulden leningen, venture capital, business leningen, onderwijs leningen, hypotheken of “leningen voor welke reden dan ook! Echter, onze methode, biedt u de kans te geven het bedrag van de lening nodig is en ook de duur je je kunt veroorloven, ben ik gecertificeerd, geregistreerd en legit geldschieter, Als u geïnteresseerd bent, mail ons via mrsmartinaloanfirm01@outlook.com


  14 augustus 2016 om 18:03
  victoria

  lening! lening!! lening!!!

  Bent u op zoek naar een gerenommeerde en geaccrediteerde private lening bedrijf die leningen aan levensduur kans geeft. Wij bieden allerlei lening op een zeer snelle en eenvoudige manier, persoonlijke lening, autolening, huisleningen, studentenlening, zakelijke lening, beleggingslening, schuldconsolidatie en meer. Ben je afgewezen door banken en andere financiële instellingen? Heb je een consolidatie lening of een hypotheek nodig? Zoek niet meer zoals wij hier zijn om al uw financiële problemen een ding van het verleden te maken. Wij lenen fondsen uit aan particulieren en bedrijven die financiële hulp nodig hebben tegen een tarief van 2%. Geen socialezekerheidsnummer vereist en geen credit check vereist, 100% gegarandeerd. Ik wil dit medium gebruiken om u te informeren dat we betrouwbare en begunstigde hulp verlenen en wij zullen u graag een lening aanbieden.

  Dus mail ons vandaag op: (victoriaemmanuelloan@gmail.com) om nu een lening aan te vragen.


  16 juli 2017 om 09:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!