Emerce failliet!

23 juli 2003, 14:06

De rechtbank in Amsterdam heeft Emerce BV failliet verklaard. Er wordt een curator aangesteld om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor een doorstart of verkoop. Het faillissement is aangevraagd door mede-eigenaar Quote Media.

Emerce ging in 1998 van start en was volledig eigendom van Oscar Kneppers, via zijn BV Iconomy. Eind 2001 nam Quote Publishing een belang van 51 procent in Emerce BV, de resterende aandelen bleven eigendom van Iconomy.

Volgens Quote Media, dat namens Quote Publishing faillissement had aangevraagd heeft Emerce BV een schuld bij Quote Media van in totaal 1,1 miljoen euro. Quote Media meldde dat het faillissement aanvroeg om de belangen van schuldeisers en personeel te beschermen.

Emerce-oprichter Oscar Kneppers verzette zich tegen de faillissementsaanvraag. Volgens hem is Emerce nog in staat om de rekeningen te betalen en is er in de afgelopen maanden een stijgende lijn waar te nemen in de inkomsten van het bedrijf.

Bij Emerce BV waren na een reorganisatie eerder dit jaar, waarbij zes mensen ontslagen werden, nog drie medewerkers in dienst. Voor hen is ontslag aangevraagd.

Begin dit jaar meldde Quote Media dat het zijn belang in Emerce van de hand wilde doen, directeur Maarten van den Biggelaar had interesse om op persoonlijke titel het belang over te nemen. Tot een overdracht van aandelen kwam het echter niet omdat er een conflict ontstond tussen Kneppers en Van den Biggelaar over de investeringen die gedaan zouden worden in de nieuwe opzet van Emerce.

Nadat de aandelenoverdracht met Van den Biggelaar niet tot stand was gekomen besloot Kneppers om zijn put-optie uit te oefenen. Daarmee dient Quote Publishing de resterende aandelen in Emerce over te nemen voor een vooraf afgesproken bedrag, in de regel betreft het een aantal malen de jaarwinst. Bovendien rekent Kneppers erop dat Quote Media na het overnemen van de aandelen ook een lening die hij aan Emerce BV heeft verstrekt terugbetaalt.

Quote Media zegt dat het niet verantwoordelijk is voor het terugbetalen van deze lening en vindt dat Kneppers, wanneer hij de 500 duizend gulden van deze lening terug wil krijgen, deze bij Emerce BV moet incasseren. Over dit meningsverschil is momenteel een rechtszaak gaande waarover morgen een uitspraak volgt.

Een groep freelancers van Emerce heeft zich verenigd om te zoeken naar oplossingen voor een doorstart. Op remerce.nl berichten zij over ontwikkelingen rondom Emerce.

Bron:

http://www.emerce.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!