Einde aan gratis vakinformatie op internet?

25 januari 2005, 22:47

Einde aan gratis vakinformatie op internet?Vandaag een interessant artikel in Marketing Tribune over het feit dat vakbladuitgevers worstelen met de groeiende belangstelling voor internet. De klant wil gepersonaliseerde informatie op afroep beschikbaar, maar uitgevers verdienen hun geld vooralsnog met papieren producten. Uit een KPMG-onderzoek blijkt dat nu al 40% van alle uitgevers op maat gemaakte informatie verkoopt. In 2006 zal dat naar verwachting ca. 60% zijn. Van de uitgevers die nu informatie via internet aanbiedt, doet slechts 25% dat tegen betaling. Over twee jaar verwacht een kleine 70% daar geld voor te kunnen vragen.

Mijn aandacht werd echter vooral getrokken door de cijfers in het artikel over welke informatiebron de b2b-markt belangrijk vindt voor het opdoen van vakinformatie. Volgens een onderzoek van Magis Marktonderzoek blijken vakbladen met 89,8% nog steeds de belangrijkste bron gevolgd door internet (55,3%), vakbeurzen (47,1%), dagbladen (46,6%) en vertegenwoordigers (42,9%). Vreemd dat deze resultaten exact hetzelfde zijn als de resultaten uit 2002 (pdf).

Foutje van Magis Marktonderzoek of heeft Marketing Tribune ‘per ongeluk’ het oude rapport uit de kast gehaald? Zal ze eens een email sturen.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!