Een haarscherpe kopie

1 november 2003, 08:14

Het kopieermeisje uit de Double A commercialGrote kans dat Jack Spijkerman vanavond in Kopspijkers terugkomt op de Gouden Knuppel die hij vorige week toekende aan PPGH/JWT.

Het reclamebureau kreeg hem vanwege een tv-commercial (4,5 Mb) voor Double A kopieerpapier. Het filmpje over een jongen die zich rot schrikt van een meisje in hurkzit op een kopieerapparaat is een kopie van een

reclamespotje (2,0 Mb) van koekjesmaker Lu (gemaakt door BETC Euro RSCG).

“Kopspijkers had zijn research beter moeten doen”, zegt de verantwoordelijke man achter het filmpje, Karl Hormann. Hij is general manager van het Europese marketingkantoor van Advance Agro Paper, de Thaise papierfabrikant achter het merk Double A.

“PPGH heeft deze commercial niet gemaakt. Hij komt uit Thailand.” PPGH was betrokken bij de Nederlandse vertaling ervan. Omdat Hormann haast had en dit filmpje zijn doelgroep, Nederlandse vrouwen van 20 tot 35, het meest aansprak, zette hij uitzending door. Tegen het advies van PPGH in om ervan af te zien vertelt hij: “Ik weet dat plagiaatkwesties in de reclamewereld gevoelig liggen, maar voor ons als merkbouwer heeft deze commercial maximale effectiviteit.”

Het Kopspijkers-item is voor PPGH/JWT een ramp – het reclamebureau stuurde maandag meteen een uitlegbrief naar zijn klanten, waaronder ABN Amro, BMW en Grolsch – maar Hormann vindt de gratis tv-aandacht “helemaal niet vervelend”. Vanaf 5 november gaat zijn campagne door met een radiospotje (wel van PPGH) en abri’s, met daarop het kopieermeisje met zinnelijk geopende lippen. En Adam Curry belde al om haar in zijn ochtendshow op de radio te krijgen.

Bron:

Volkskrant, zaterdag 1 november 2003

Update 03/11: Jack Spijkerman is in de uitzending van Kopspijkers niet teruggekomen op de gouden knuppel van vorige week!

Update 15/11: Zie mediafact fotolog voor een foto van de betreffende abri.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

6 Reacties

  Wouter

  Jammer dat ik nog niet een copier fabrikant heb gezien die hier op inspeelt.


  10 december 2003 om 19:53
  media

  Hi Sean, thanks for the additional info! Now the only thing we still need to know is indeed the name of the girl on the copier. She is Thai/Britisch but that’s all I know so far.


  19 februari 2004 om 20:51
  webmaster

  Hi there Marco,

  You’re not gonna believe this, but the webmaster of aA (Advance Agro Public co. Ltd. told me (unofficially) that her name seems to be Michala Zvarova.

  In my opinion a Czech name… but hey it’s one beautiful girl!

  Remember, i still seek another source to confirm this!

  Several e-mails i’ve send out to the Far-East to supply me with more information, but no reply upon today, so i’ll have to wait a little bit more…

  Will stay in touch.

  Regards,

  Sean


  19 februari 2004 om 21:00
  dab

  Drats, I’ve missed a clear badlandian case of ad-copying. (all puns intended!) haha.


  26 juli 2004 om 17:45
  dab

  hang on, is it an adaptation?


  26 juli 2004 om 17:55
  arshia zendedel

  hello


  31 juli 2004 om 03:37

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!