Deeplinken mag

Deeplinken mag
, Daisycon

Zonet kwam ik via Nu.nl tegen dat een rechter in Denemarken een “revolutionaire uitspraak” heeft gedaan met betrekking tot het deeplinken naar woningsites. De rechter oordeelde dat de Deense woningdatabank Ofir.dk huizenadvertenties mag tonen die oorspronkelijk op andere makelaarssites staan.

Nu hadden we hier op Marketingfacts ook al de discussie over Zoekallehuizen vs Funda (waarvan de uitslag voor zover ik weet nog niet bekend is), dus misschien is deze uitspraak relevant. Ik ben niet zo thuis in de wetgeving van Europa (en hoort Denemarken daar nou wel of juist weer niet bij?), maar deze uitspraak zou wel eens de uitslag in het voordeel van Zoekallehuizen.nl kunnen beinvloeden.

Jaren geleden was er natuurlijk al de soortgelijke discussie omtrent Kranten.com, die toen de headlines van de kranten ‘stal’. Uiteindelijk gaf de rechter ook daar de deeplinkende partij, in dit geval Kranten.com gelijk en niet de klager PCM…


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • "According to the Court, Ofir's deep linking is legal because it is done pursuant to principles of loyalty. The Court also mentiones that deep linking in general (so apparently not only in this real estate case) is a desirable function of the Internet and search engines.

  The Court also said that the http://www.home.dk real estate database is not considered as a database in the meaning of the database legislation (European Union Database-directive)"

  Dus inderdaad zou dit weleens erg relevant kunnen zijn voor de case zoekallehuizen.

  bron: New mediatrends

  geplaatst op
 • In de 'European Union Database Directive' wordt alleen de database beschermd, niet de gegevens die erin zitten.

  Een database in spreektaal bestaat feitelijk uit twee onderdelen: de database zélf, en de gegevens die erin zijn opgeslagen. De database zélf bestaat uit tabellen, structuren en gegevens-opvraagmethodes; de erin opgeslagen gegevens bestaan uit tekst, afbeeldingen en video enzo.

  Als je de database van Funda zou jatten, deze zou leeggooien en 'm zou vullen met een parkeerplaatsenbestand, dan ben je fout volgens de 'European Union Database Directive'.

  Als je alle gegevens uit de Funda database in een eigen database zou kopieëren, dan ben je fout volgens de copyrights wetten.

  En als je gegevens in de Funda database op een andere manier bereikbaar maakt, dan ben je gewoon aan 't deeplinken, en is er dus niets aan de hand.

  geplaatst op
 • Quote van www.emerce.nl:

  Dirk Visser, die naast hoogleraar intellectueel eigendom ook advocaat is van Zoekallehuizen, vertelt dat de Deense advocaat van Ofir contact heeft gehad met Zoekallehuizen. Visser: “De advocaat heeft gezegd dat volgens de informatie die in het arrest staat het woningaanbod van de makelaars geen beschermde databank is en dat daarom deeplinken is toegestaan.”

  Een uitspraak van een Deense rechter is volgens Visser net zo relevant als een uitspraak van elke willekeurige Nederlandse rechter omdat het hierbij gaat om de uitleg van een Europese richtlijn.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.